Májusban az utcák csak úgy illatoznak az akácvirágtól! Beleszippantasz a levegőbe, és azonnal átjár a finom, édeskés illat, amitől úgy érzed, szinte beleharapnál a levegőbe. És azt is el tudjuk képzelni, hogy az akácfa virágát letépve nem a levegőt, hanem a csodaillat forrását ízlelted meg néhányszor – különösen gyerekként. De az akácvirágot nemcsak nyersen érdemes majszolni, vagy épp legnépszerűbb formájában, mézként, hanem szörpnek is kiváló! Most mutatunk egy könnyű receptet, hogy neked is legyen otthon fincsi akácvirág szörpöd.
Mire lesz szükséged?
- 1 liter víz
- 4 nagy maroknyi akácvirág
- 400 gramm cukor
- fél citrom

Fotó: Urška Batistič/Getty Images
Illetve kelleni fog még:
- egy nagy lábas,
- szita,
- tiszta konyharuha,
- steril befőttesüveg vagy palack.
Így készítsd el az akácszörpöt
- Szakítsd le a száráról a virágokat, majd dobd be őket egy nagy lábasba. Bár nem kötelező, érdemes azért alaposan átmosni őket, különösen, ha utcán vagy szmoggal szennyezett környéken szedted a virágokat.
- Vágd fel a citromot nagyobb darabokra, és ezek is mehetnek a lábasba a liter vízzel együtt. Forrald fel a keveréket, majd lassú tűzön főzd tovább fél órán át.
- Húzd le a lábast a tűzről, és hagyd pihenni két órát. Így a víz még jobban magába szívja az ízeket. Ezután szűrd le a virágokat – hogy teljesen biztosra menj, préseld át egy tiszta konyharuhán a vizet.
- Most add hozzá a cukrot, és forrald fel újra a vizet. Hagyd a felére redukálódni, vagy főzd addig, amíg a kívánt sűrűségű nem lesz.
- Mérd ki a palackba vagy befőttesüvegbe a szörpöt, amit most már bármikor felhasználhatsz.