nlc.hu
Gasztro

Így fagyaszd le az epret és a málnát!

Így fagyaszd le az epret és a málnát!

Epret vagy málnát lefagyasztani egyáltalán nem bonyolult mutatvány, azonban pár hónap múlva nagyon hálás leszel magadnak, amiért megtetted.

A szezonban nem csupán befőttet, dzsemet érdemes készíteni a friss eperből, illetve málnából, de megéri néhány zacskóval lefagyasztani is belőlük. A legkevésbé sem nehéz kivitelezni, és akár egy évig is eltartható így a gyümölcs. Bár egészen biztosan hamarabb elfogy.

Fagyasztott eper

Fagyasztott eper (Fotó: Getty Images)

Így csináld:

  1. A gyümölcsöt mosd le, majd  tisztítsd meg a zöldjétől. Az epret alaposan csumázd le!
  2. Fektesd a szemeket papírtörlőre, hogy felszívja a felesleges nedvességet.
  3. Egy nagyobb tálra, ami még befér a mélyhűtőbe, fagyaszóba, teríts sütőpapírt, majd erre pakold rá a gyümölcsöt minél lazábban, úgy, hogy a szemek lehetőleg ne érjenek egymáshoz! Így tedd be a mélyhűtőbe 2-4 órára! Ezzel megelőzheted, hogy a gyümölcsök összetapadjanak majd.
  4. Miután kivetted, az epreket vagy málnákat tedd át mélyhűtő tasakokba. Megteszi a műanyag is, de még jobb a szilikon tasak, ezen belül is a légmentesen zárható változat.
  5. A tasakokból préseld ki a levegőt, majd szorosan zárd le azokat! Minél kevesebb levegő marad benn, a gyümölcs annál jobban megőrzi a zamatát.
  6. A zacskókat lehetőleg a fagyasztó hátuljába helyezd, semmiképp sem az ajtóhoz, ahol ingadozhat a hőmérséklet!

Tudtad?

10 dkg eper mindössze 35 kalória, tehát egy kifli értékének pontosan a negyede. A szénhidrátoktól sem kell félni, ebből mindössze 7 grammot tartalmaz, aminek jelentős része gyümölcscukor.

Kiolvasztás

Ha eljön a kiolvasztás ideje, a gyümölcsöt fagyasztótasakkal együtt tedd hideg vízbe, majd ezt követően szobahőmérsékletre! Minél kíméletesebben olvad ki, annál kevesebb folyadékot ereszt.

Itt az eperszezon!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top