A fülledt nyárestéket a legjobb a kertben tölteni, jó társaságban, egy pohár jeges itallal a kezünkben, miközben a sistergő grillrácson sül a vacsora. A grillpartit pedig a legjobb egy isteni, könnyű, nyári desszerttel zárni, és mivel a fagyi és a gyümölcssali már teljesen elcsépelt, ideje bedobni valami újat. Ezért hoztunk most pár pofonegyszerű, viszont annál pikánsabb grillezett gyümölcs receptet, amit imádni fognak a vendégek.
Grillezésre tulajdonképpen szinte az összes gyümölcs alkalmas. A cukortartalmuk gusztusosan karamellizálódik, ízesítésnek még hozzáadunk ezt-azt, és kész is a csodás, nyári ízbomba.
Balzsamecetes grillezett cseresznye
A cseresznye a nyár egyik nagy kedvence, a grillrácson megsütve pedig könnyedén ínycsiklandó desszertet varázsolhatsz belőle. Nincs más dolgod, mint a megmosott, kimagozott cserkókat meghempergetni egy kis balzsamecetkrémben, és már mehetnek is a grill-lapra, vagy ha olyanod nincs, akkor használj alufóliát, hogy ne essenek a rácsok közé.
Rumos füge
Roskadásig vannak a kertek fügével, ami szerintem frissen ezerszer finomabb, mint aszalva, főleg ha egy kis csavart is viszünk a dologba. Vágd ketté a fügéket, és egy kisebb tálban keverj össze 2 teáskanál mézet, 2 teáskanál barna rummal. Ebbe mártsd bele egy pillanatra a gyümölcsöket, és dobd őket a grillre. Egy hűsítő rumos koktéllal kísérve még forróbb lesz a hangulat.
Karamellizált körte
Akinél a koktél helyett a vilmoskörte a vendégváró ital, ott a desszertbe is be lehet csempészni a gyümölcsöt. A félbevágott körték úgy lesznek a legfinomabbak, ha a héj nélküli felüket egy grillecset segítségével megkened egy kis olvasztott vajjal, majd megszórod nádcukorral, és hagyod hogy kicsit odakozmáljanak. Na nem nagyon, csak hogy a cukor karamellizálódjon. Hidd el, még a pálinkánál is népszerűbb lesz a vendégek körében.
Nincsen nyár dinnye nélkül
A nyári étkezések kihagyhatatlan része a hideg, lédús görögdinnye, de tudtad, hogy melegen legalább annyira finom? Szegényt kár lenne csak a gyümölcssalátába száműzni, annál sokkal izgalmasabban is elkészíthető, méghozzá a grillen. A szeletekre vágott dinnyében lévő cukor a forró grillrácson pár perc alatt megkaramellizálódik, és ha még egy kis grillezett citrom levével is meglocsolod, az lesz csak az igazi ízorgia.
A trópusokat idéző ananász
A legjobb, ha a szezonális gyümölcsöket dobálod a grillre, de azért néha mindenki megkíván valami egzotikus ízt. Az ananász szinte a grillre termett, már az illata is isteni, ahogy sistereg. Felejtsd el a cukrozott konzervet, vegyél egy egész gyümölcsöt, pucold meg, és a szeleteket helyezd a forró rácsra! A sült gyümölcscukor, a savanykás trópusi íz egy kis füstös felütéssel, a grillparti csúcspontja lesz.
Kecskesajtos szilva és szőlő
Sokan szeretnek sajtokat fogyasztani desszert gyanánt, amit a legjobb ízkombináció érdekében magvakkal és gyümölccsel szoktak tálalni. Még finomabb azonban, ha a gyümölcsöket előtte meg is grillezed. A kimagozott, félbevágott szilvákat és a nyársra húzott szőlőszemeket tedd a grill-lapra, és szórj melléjük egy kis diót is. 1-2 perc alatt a gyümölcs megsül, a dió pedig kellemesen megpörkölődik. Helyezd a szilvát és a szőlőt egy tányérra és szórj a tetejükre kecskesajtot, friss rozmaringot, és csurgass rájuk egy kevés mézet, majd hintsd meg a pörkölt dióval.
Fahéjas sült alma
Pár szem alma mindig akad otthon. Mosd meg őket, szedd ki a magházat, és vágd vastag szeletekre. Egy tálba tegyél egy deciliter vizet, csavard bele fél citrom levét, reszelj bele egy keveset a héjából is, és tedd bele 10 percre az almákat. Amíg áznak egy tányéron keverj össze barna cukrot, fahéjat és egy csipet sót. Ebben forgasd meg a lecsepegtetett almaszeleteket, és már mehetnek is a forró grillre. Süsd mindkét oldalukat 6 percig, addigra az egész vendégseregnek csorogni fog a nyála a fahéjas illatfelhőtől.
Barack minden változatban
Ha nem tudsz ellenállni nyáron a fagyinak, ezt a receptet imádni fogod. Én el se tudom dönteni, hogy melyik barackot szeretem a legjobban, de szerencsére mindegyik isteni grillezve. Jöhet az őszi, a kajszi, vagy a kopasz, vágd félbe őket, szórd meg egy leheletnyi szerecsendióval, és nyerscukorral, és már mehetnek is a grillre. Mikor karamellizálódtak, tálald őket vaníliafagyival, és szórd meg finomra vágott mentával, ami remekül kihozza a barack ízét. Ez a hideg-meleg desszertvariáció igazi nyári csemege.