Gasztro

Menü strandidőre gyors receptekkel

Legszívesebben egész nap a tengerparton vagy egy árnyas balatoni strandon pihennénk, de arra még egy pár hetet várni kell, így marad a strand és a túlélő üzemmód. Mert enni persze ilyenkor is kell. Mi csupa gyors recepttel készülünk a hétvégére.

A menüt úgy állítottuk most össze, hogy ne kelljen sok időt tölteni a konyhában, és akár még strandolás mellett is el tudjátok készíteni, de lehet, hogy az lesz a legjobb, ha a levest, a sütit és a fagyit még ma este gyorsan elkészítitek, így a hétvégére már tényleg alig marad valami.  

Málnaturmix

Hétvégi menü strandidőre gyors receptekkel

Hozzávalók:

  • 50 dkg friss málna
  • 2-3 evőkanál méz
  • 1 evőkanál citromlé
  • 5 dl natúr joghurt

Az alapanyagokat egy mérőedénybe tesszük, és botmixerrel turmixoljuk. 

Spanyol zöldségleves (gazpacho)

Hétvégi menü strandidőre gyors receptekkel

Hozzávalók:

  • 50 dkg érett paradicsom hámozva, kimagozva, kockára vágva
  • 2 dl paradicsomlé
  • 10 dkg kígyóuborka meghámozva
  • 2 db kaliforniai zöldpaprika
  • 2 szál újhagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál lime-lé
  • 2 dl extra szűz olívaolaj
  • 1 dl borecet
  • 5 dl víz
  • só, bors
  • 2 szelet fehér kenyér

Vágd nagyobb darabokra a zöldségeket (paradicsom, kígyóuborka, paprika) és a kenyeret, majd locsold meg a borecettel és egy deci olívaolajjal. Tedd a keveréket hűtőbe egy éjszakára. Másnap öntsd fel a paradicsomlével, a vízzel, és turmixold össze. Ízesítsd sóval, borssal, kevés lime-lével.

 

Mascarponés rizottó

15 gyors vacsora - hogy 3 hétig ne legyen gondod a vacsira

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 ek. mascarpone
  • 1 l alaplé
  • 5 dkg (reszelt) parmezán
  • 0,5 dl olívaolaj
  • 2 dl tejszín
  • 10 dkg vaj
  • 1 dl fehérbor
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 pohár (4 dl, más kerek szemű rizottórizs is megfelel) arborio

A hagymákat megfonnyasztjuk az olajon és a vaj felén, majd ráöntjük a rizst, és átforgatjuk. Ezután apránként hozzáadjuk az alaplevet, miközben a rizst folyamatosan kevergetjük. Amikor már majdnem kész, hozzáadjuk a bort, a tejszínt és a mascarponét. Majd lehúzzuk a tűzről, és rátesszük a maradék vajat. 5-10 percig pihentetjük, majd rászórjuk a reszelt parmezánt. 

Citrom reszelt héjával és mentalevelekkel megszórva tálaljuk.

Ami mellé ajánljuk: kacsával vagy libával isteni, de vegáknak grillezett gombával is beválhat.

Málnás brownie

 
 
 
8 isteni gyümölcsös édesség

Hozzávalók:

  • 125 g vaj
  • 100 g étcsoki
  • 50 g tejcsoki
  • 100 g cukor (nálam most barna cukor)
  • 2 tojás
  • 70 g liszt
  • 25 g kakaópor
  • 100-200 g málna

Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és előkészítünk egy sütőformát (kb. 20×20-as): sütőpapírral béleljük ki.  A vajat egy lábasban megolvasztjuk, majd hozzáadjuk a csokikockákat és a cukrot, és összeolvasztjuk. Kevergetjük közben, le ne égjen véletlenül a drága jó kis csokikánk. Egyesével belekeverjük a tojásokat, majd mehet hozzá a liszt és a kakaópor is. A végén hozzákeverjük a málna felét, és átöntjük a sütőformába. A tetejére rászórjuk a többi málnát. Kb. 30 percig sütjük, ha kicsit szilárdabbra szeretnénk, akkor 35 percig. Teljesen kihűlve tálaljuk.

 

Vaníliafagyi

Hétvégi menü strandidőre gyors receptekkel

Hozzávalók:

  • 5 dl tej
  • 5 dl tejszín
  • 15 dkg cukor
  • 1 tk. vaníliakivonat vagy 1 vaníliarúd kikapart belseje
  • 1 csipet sót

Keverőtálba öntsd a tejet és tejszínt, robotgéppel alaposan keverd össze. Add hozzá a cukrot, a vaníliát és a sót, és keverd még néhány percet, de legalább addig, amíg érezhetően feloldódott a cukor.

Ha rendelkezel fagylaltkészítő géppel, akkor öntsd bele az összekevert krémet, indítsd el a gép utasításában szereplő programot. Gép hiányában öntsd lezárható dobozba, és fagyaszd legalább 4 órán át.

Tálkákba szedve kínálhatod tejszínhabbal vagy csokoládés öntettel, de a legjobb, ha a málnás brownie-val kínálod.

 

Gyors nyári saláta

Hétvégi menü strandidőre gyors receptekkel

Hozzávaló:

  • 1 db paradicsom
  • 1 db kápia paprika
  • 1 db uborka
  • 10 dkg feta
  • 4 ek. fehérborecet
  • 10 dkg rukkola
  • 6 ek. olaj
  • csipetnyi só

A zöldségeket megmossuk, előkészítjük. A paradicsom csumáját kivágjuk, és felkockázzuk, a paprikát és az uborkát szintén kockára vágjuk. A rukkolával elkeverjük. Az öntetet botmixerrel elkeverjük, majd a salátával szintén elkeverjük. A fetát rámorzsoljuk, a kifliket megpirítjuk a salátához. TIPP: ha nem böjtölünk, ehetjük több kenyérrel, így a toszkán kenyérsalátát, a panzanellát készítjük el. Kenyér, uborka, paradicsom, fokhagyma, lila hagyma és az öntet (ld. a receptben). Bekever, pihentet fél órát, majd elfogyaszt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top