nlc.hu
Gasztro

Környezetkímélő konyha

Hogyan főzünk otthon fenntarthatóan? – 10 Tipp a környezetkímélő konyháért

Ha egy környezetkímélő üzemmódban működő háztartásról és azon belül is a konyháról van szó, szinte mindenkinek azonnal beugranak olyan fogalmak, mint a szelektív hulladékgyűjtés, az energiatakarékos főzés vagy éppen a használt étolaj helyes kezelése. Ennél azonban jóval többet is tehetsz azért, hogy a lehető legkisebbre szorítsd vissza az ökológiai lábnyomodat, amikor a tűzhely körül sürgölődsz. Íme, a METRO 10 konyhai fenntarthatósági tippje, amik között szerintünk te is találsz olyat, amire még nem is gondoltál eddig.

A szétválogatott hulladék vagy a műanyag zacskók és egyéb, egyszer használatos eszközök kiiktatása a konyha – és úgy általában egy háztartás – mindennapjaiból nagyon szép és hasznos dolog a fenntarthatóság szempontjából. Ám egy feketeöves környezetbarátnak ez nem elég: ő már a felhasznált alapanyagok és élelmiszerek megtermelését, beszerzését, sőt a konyhai hulladék végső ciklusát is igyekszik kézben tartani azért, hogy a lehető legkisebb terhet rója a természetre.

Kezdjük az elején!

Ebből kiindulva, mit gondolsz, hol kezdi egy elszánt öko-harcos a fenntartható konyha működtetését? Például a kert végében vagy a terasz sarkában, ahol felállít egy csinos kis házi komposztálót. A jó minőségű, komposztált termőföldből hajtanak ki majd a saját termesztésű zöldségek, és végül a szerves hulladék java része ide kerül vissza. Ezzel a kör be is zárult, mi pedig csak annyit vettünk el közben a természettől, amennyi feltétlenül szükséges volt.

Lássuk most azt a tíz pontot, aminek betartásával profi szintre emelhető a konyhai környezettudatosság!

Minél "zöldebb" a konyhád, annál jobb neked is, a Földnek is! (fotó: profimedia.hu)

Minél “zöldebb” a konyhád, annál jobb neked is, a Földnek is! (fotó: profimedia.hu)

  1. Építs egy komposztálót! Nem kell félned, ez kis helyen is elfér, és ha nem dobsz bele nem oda való anyagokat – például húst –, akkor szagtalan lesz.
  2. Termessz zöldségeket, fűszereket otthon! Nem kell teljes veteményeskerttel kezdeni, a kisebb fűszernövényekkel és csemetékkel a lakásban is könnyen meg lehet birkózni.
  3. Vásárlásnál válaszd a szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! Biztos lehetsz benne, hogy azok a termények, amiknek nincs szezonja, de mégis megkaphatók az üzletben, valamelyik távoli országból érkeznek terhelve a környezetünket.
  4. Fontold meg milyen ételeket dobsz ki a szemétbe! Sokszor a maradékok és szemétnek tűnő kis részekből is finomságok készülhetnek, például a lazac bőrből ropogós chips készíthető percek alatt.
  5. Törekedj rá, hogy minél kevesebb edényben főzz! Ezzel is csökkented a mosogatnivaló mennyiségét, és így kevesebb vizet és áramot használsz el. A pörköltet, ragut és akár a tésztákat is egyszerűen elkészítheted egyetlen lábosban is.
  6. Pakold a megvásárolni kívánt árukat tartós tasakokba és tárolókba! Kerüld az egyszer használható műanyag zacskókat.
  7. Amikor összeállítod a bevásárlólistát, gondold át előre, milyen ételeket fogsz belőlük a következő napokon készíteni, így kevesebb alapanyag romlik meg a hűtődben.
  8. Kerüld a feldolgozott élelmiszerek fogyasztását! Ezek az ételek rengeteg energiával és erőforrással készülnek el, mely által magasabb ökológiai-lábnyommal is járnak, mint a természetes alternatívák.
  9. Sose önts olajat a lefolyóba! 1 liternyi elhasznált olajjal egymillió liter édesvizet szennyezhetünk be.
  10.  Ha teheted, válaszd a hazait!

 

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top