Gasztro

Retró kókuszos keksztekercs – pont, mint régen

A kókuszgolyónál kifinomultabb, a bejglinél egyszerűbb. Fogadjunk, hogy valami ilyesmit kerestél!

Ez a recept akkor is jó választás, ha szeretnél előre dolgozni, és pár nappal hamarabb előkészülni a karácsonyi lakomára, de akkor sincs semmi gond, ha csak aznap készül el, amikor felkínálnád a családnak vagy a barátoknak. Igazi retró édesség, aminek a felnőttek a múltidézés miatt örülnek, a gyerekek meg azért, mert manapság (sajnos) kevés helyen készítenek már igazán jó kókusztekercset. Hogy ne kelljen a bolti változattal kockáztatni és hoppon maradni, próbáld ki ezt, eddig senkinek sem okozott csalódást!

Kókusztekercs (Fotó: iStock)

Kókusztekercs (Fotó: iStock)

Ha készítettél már kókuszgolyót, az fél siker, hiszen a kókuszos keksztekercsnek igen hasonló az alapja. A krém mindössze három hozzávalóból áll, és az elkészítése egyáltalán nem igényel nagy cukrászmúltat. A feltekerés a legkritikusabb pontja az édesség elkészítésének, de eláruljuk a tuti trükköt, így nem kell kudarctól tartanod. A kész keksztekercset érdemes pár órára hűtőbe tenni – de akár egy-két napot is pihenhet a hidegben – hogy aztán szépen felszelhesd és végre a tányérra kerüljön, mindenki legnagyobb örömére.

Házi kókuszos keksztekercs

Hozzávalók

A kakaós alaphoz:

  • 60 dkg darált keksz
  • 12 dkg porcukor (fontos, hogy tényleg az legyen, mert a kristálycukor nem oldódik fel és ropogni fog)
  • 8 dkg cukrozatlan kakaópor 
  • 3.5 dl tej
  • Kevés sütőrum (ha gyerekek is esznek belőle, akkor inkább rumaroma, de akkor sincs világvége, ha ez a hozzávaló kimarad)
  • A tetejére 2-3 evőkanál kókuszreszelék

A töltelékhez:

  • 20 dkg vaj
  • 12 dkg porcukor
  • 10 dkg kókuszreszelék

Elkészítés

  1. A kakaós-kekszes alap elkészítéséhez nincs más tennivaló, csak egy tálban összekeverni a darált kekszet, a kakaóport és a porcukrot, hozzáadni a rumot vagy a rumaromát, majd több részletben hozzáadni a tejet. Ez utóbbit azért érdemes megszívlelni, mert előfordulhat, hogy túl lágy lesz a kekszalap, ám ha több részletben adod hozzá, akkor megállhatsz, amikor tökéletesnek bizonyul. A lényeg, hogy olyan tésztát kapj, amivel könnyű dolgozni: se nem túl száraz, morzsálódó, se nem túl lágy és ragacsos.
  2. Ha mégis korrigálni kellene az állagán, könnyen megteheted: ha túl száraznak bizonyul, 1-2 evőkanál tej segíthet a problémán, ha pedig túlzottan puha lenne, egy kevés darált keksszel hozhatod rendbe. 
  3. Tedd félre a kókusztekercs alapját és készítsd el a krémet: ehhez a szoba-hőmérsékletű vajat keverd habosra a porcukorral – jó, ha ezt a műveletet nem kapkodod el, és a robotgéppel legalább 8-10 percig kevered a hozzávalókat. Ha már jó krémes lett, keverd bele a kókuszreszeléket és kész is. 
  4. Vegyél elő egy ív sütőpapírt, terítsd ki és szórd meg kókuszreszelékkel. Gondosan terítsd el rajta és tedd rá a tésztát. Nyújtsd ki úgy, hogy téglalap alakú legyen, és ne legyen vastagabb fél centinél.
  5. Ha ez megvan, egyenletesen oszlasd el rajta a krémet, majd óvatos mozdulattal, a sütőpapír segítségével tekerd fel. Szórd meg a tetejét kókuszreszelékkel. A kész tekercset csomagold be a sütőpapírba és legalább 2-3 órára tedd hűtőbe, hogy az ízek kellően összeérjenek és a keksztekercsnek olyan állaga legyen, hogy könnyen lehessen szeletelni. Ha nem vagy elég türelmes, könnyen megesik, hogy felvágás közben a krémet kinyomod a tekercsből, ami nagyon sokat ront az összképen. Hagyd, hogy eleget pihenjen a hűtőben, és akkor sem a látvány, sem az ízélmény nem fog csalódást okozni!

Extra tipp: Ha nincs kedved a tekeréssel bajlódni, akkor a kinyújtott lapot vágd félbe, az egyiket kend meg a krémmel majd borítsd rá a másikat. Szórd meg kókuszreszelékkel, és pár óra hűtés után szeleteld kis rombuszokra. A széléről lehulló, fodros részekből pedig gömbölygess kókuszgolyót, így két legyet üthetsz egy csapásra.  

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top