Gasztro

Ezt az isteni ropogós cantuccinit ki kell próbálnod!

A cantuccini egy klasszikus olasz édesség, Toszkánából származik, ahol általában a Vin Santo nevű édes bor mellé kínálják mártogatás céljából. A cantuccini ugyanis egy száraz, kemény kekszféle, ami mártogatással puhul meg, és bár a klasszikus verziót valóban borba mártják, nagyon finom tejbe, kávéba, vagy akár teába, kakaóba mártva is. Már a 16. században is ismerték, receptje az 1867-es világkiállításon díjat is nyert – vannak, akik a mai napig a díjnyertes recept alapján sütik a cantuccinit.
Mogyorós cantuccini

Elkészítésének titka, hogy a tésztáját kétszer sütjük: először hengeresre formázva egészben, majd mikor már megsült, felszeleteljük, és tovább szárítjuk, így nyeri el végleges száraz, ropogós állagát.

Az eredeti toszkán cantuccini mandulás, de milliónyi verziója létezik: nemcsak liszttel, de kakaóporral is készülhet, bátran adhatunk a tésztájához más csonthéjasokat, diót, mogyorót, vagy akár kesudiót, és nagyon finom különféle apróra vágott aszalt gyümölcsökkel is. Fűszerezhetjük fahéjjal, gyömbérrel, vaníliával, vagy akár mézeskalácsfűszerrel is, zsiradék viszont nem, vagy csak nagyon kevés kerül bele.

Tökéletes gasztroajándék akár karácsonyra; nem romlik a minősége, ha hetekkel előre elkészítjük. Kihűlés után fémdobozba kell tenni, majd szép zacskóba csomagolva, egy masnival átkötve isteni finom ajándék lesz belőle.

Elkészítési idő: 55 perc

Hozzávalók:

  • 20 dkg liszt
  • 1 teáskanál Dr. Oetker Sütőpor
  • 2 db tojás
  • 10 dkg cukor
  • 5-7 dkg sótlan, pirított mogyoró

Tovább a teljes recepthez >>>

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top