Gasztro

Nyárbúcsúztató hétvégi menü

E heti hétvégi menünk már a nyárbúcsúztatás jegyében készült: gyümölcsös reggeli és ebéd utáni desszert, és néhány isteni finom mediterrán fogás, sok-sok nyári zöldséggel. Jól fog esni a sok lángos és hekk után, hogy aztán jövő héten újra átadjuk magunkat a menzakosztnak.

A jobbnál jobb nyári hétvégi menük sorát ezzel a menüvel zárjuk, és bár ameddig csak lehet, továbbra is igyekszünk minél több friss zöldséget és gyümölcsöt használni, lassan, de biztosan jönnek az őszi hétvégi menük is.  

Erdei gyümölcsös csiga

Pékség otthon: 3 péksütemény házilag, ami megéri a fáradtságot

Hozzávalók 8 db csigához:

  • 30 dkg liszt + a nyújtáshoz
  • 1 dl tej
  • 1 ek. cukor
  • 2 dkg élesztő
  • 1 dl natúr joghurt
  • 4 dkg vaj, olvasztva
  • csipet só
  • 2 dl erdeigyümölcs-dzsem

Keverjük el a tejet a cukorral, langyosítsuk meg, morzsoljuk bele az élesztőt, hagyjuk 10 percet állni. Keverjük el a liszttel, adjuk hozzá a joghurtot, az olvasztott vajat és a csipet sót. Dagasszuk ki alaposan a tésztát, míg teljesen homogén, ruganyos és matt lesz. Szobahőmérsékleten kelesszük 1,5 órán át, majd lisztezett felületen nyújtsuk ki téglalap alakúra. Kenjük meg a lekvárral, szorosan tekerjük fel, majd vágjuk 8 szeletre a rudat. Helyezzük a csigákat sütőpapírral bélelt sütőlemezre, enyhén nyomkodjuk le őket, majd 20 perc alatt süssük készre 220 °C-ra előmelegített sütőben.

Tipp: A lekvárral kent csigákat készítsük el előző este, tegyük hűtőbe őket, majd sütés előtt 30 perccel vegyük ki a hűtőből, és süssük készre.

Mozzarellás-sonkás falatok

 
Spanyol tapas: falatka és életmód

Hozzávalók:

  • 10 levél bazsalikom
  • kis tál balzsamecet
  • 10 kicsi mozzarella
  • 5 szelet pármai sonka

A sonkákat vágd hosszú csíkokra, a sajtgolyókat pedig tekerd körbe velük úgy, hogy tégy a sajt és a sonka közé egy levél bazsalikomot. A végén szúrd át saslikpálcával és tálald balzsamecettel!

Ratatouille

Nyárbúcsúztató hétvégi menü

Hozzávalók:

  • 5 közepes cukkini
  • 2 nagy fej lila hagyma
  • 2 nagyobb padlizsán
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 3-4 kaliforniai paprika
  • olívaolaj
  • majoránna
  • petrezselyem
  • só, frissen őrölt bors ,
  • 40 dkg paradicsomsűrítmény
  • 2 darabka fahéj

A hagymákat nagyon vékony karikákra szelem, majd egy mély serpenyőbe dobom, egy kevés olívaolajra, utánaeresztem a szintén vékonyra vágott fokhagymagerezdeket. Kicsit összepárolom, majd a serpenyőbe teszem a kockákra vágott padlizsánt, a karikára szelt cukkinit és a paprikát. Nyakon öntöm a paradicsomszósszal, beleteszem a fahéjdarabokat, sózom, fűszerezem. Takarékon, fedő alatt párolom egy bő órát. 

Barackos–mandulás pite

 
Mennyei barackos sütik

Hozzávalók 10-12 szelethez: 

A tésztához: 

  • 30 dkg liszt + a nyújtáshoz
  • 10 dkg porcukor
  • 3 dkg darált mandula
  • 20 dkg vaj/margarin
  • 1 tojás

A töltelékhez:

  • 70 dkg őszibarack
  • 3 dkg darált mandula
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 3-4 ek. sárgabaracklekvár

A díszítéshez:

  • 1 tojás
  • kevés kristálycukor
1. A tésztához a lisztet a porcukorral, a darált mandulával és a vajjal/margarinnal elmorzsoljuk, majd a tojást hozzáadva tésztává gyúrjuk. Fóliába csomagolva hűtőben 1 órát pihentetjük, majd lisztezett deszkán kerek lapra nyújtjuk. Kibéleljük vele a piteformát (kb. 25 cm átmérőjű) úgy, hogy az oldalára is jusson tészta.
 
2. A túlnyúló részeket levágjuk, ebből az ismételt nyújtás után szíveket szúrunk ki, amelyekkel majd a pitét díszítjük. A pite alját villával megszurkáljuk, és 190 °C-ra előmelegített sütőben világosra elősütjük.
 
3. A töltelékhez a barackot héjával vagy hámozva vastag cikkekre szeleteljük. A darált mandulát a vaníliás cukorral és a baracklekvárral elkeverjük, óvatosan beleforgatjuk a barackot. A tölteléket az elősütött tésztára halmozzuk, elegyengetjük.
 
4. Rátesszük a szívecskéket, majd felvert tojással egyenként megkenegetjük, végül kristálycukorral kissé megszórjuk. 170 °C-ra előmelegített sütőben szép pirosra sütjük. Kihűlés után szeletelhető. 

Hideg paradicsomos-bazsalikomos tésztasaláta

Nyárbúcsúztató hétvégi menü

Hozzávalók:

  • 1 gerezd (reszelve) fokhagyma
  • 3 ek. olívaolaj
  • 1 csokor bazsalikom
  • 70 dkg érett paradicsom
  • 20 dkg mozzarella
  • 50 dkg rizsszem tészta

A tésztát lobogó, sós vízben harapható állagúra főzzük

Miközben a tészta fő, felkockázzuk a paradicsomokat, a mozzarellát, valamint a bazsalikomot is felaprítjuk. Az olívaolajat elkeverjük a reszelt fokhagymával. 

A kifőtt tésztát leszűrjük, és egy nagyobb tálba tesszük. Hozzáadjuk a paradicsomot, a mozzarellát, a bazsalikomot és a fokhagymás olívaolajat. Az egészet jól elkeverjük. Hűtőbe tesszük legalább egy órára, hogy jól lehűljön, és az ízek összeérjenek.

Még több hétvégi menü az NLCafén, ha inkább mást főznél:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top