Gasztro

Nem múlhat el a nyár nélküle: a legjobb padlizsános receptek

Sokoldalú, finom, egészséges: a padlizsán egy nagyon jól használható zöldség, ami szépen lassan az utóbbi 10 év egyik nagy kedvence lett. Össze is gyűjtöttük kedvenc padlizsános receptjeinket, még idén nyáron érdemes kipróbálni!

A padlizsán, hasonlóan a cukkinihez, igazi nyári aduász. Szinte bármennyit ehetünk belőle: rosttartalma magas, viszont energiatartalma alacsony, így a diétázók igaz barátja. Elősegíti a méregtelenítést, vízhajtó, serkenti az emésztést. Tele van C-vitaminnal, kalciummal, káliummal, foszforral, vassal és magnéziummal.

Egyetlen hibája, hogy olyan, mint a szivacs: bármekkora mennyiségű olajat képes felszívni, ezért ha könnyű ételként szeretnéd elkészíteni, ne bő olajban süsd ki, hanem inkább grillezve vagy sütőben sütve, esetleg salátának. 

Padlizsános lecsó

Padlizsán

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 kg lecsónak való paprika 
  • 50 dkg padlizsán
  • 50 dkg lédús paradicsom
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • 1 tk. őrölt piros paprika
  • olívaolaj

Az apróra kockázott hagymát dinszteljük meg olívaolajon. Adjuk hozzá a felkockázott padlizsánt, kicsit pirítsuk le, majd adjuk hozzá a kicsumázott, felkarikázott paprikát. Szórjuk meg pirospaprikával, az aprított fokhagymával, öntsünk alá 1 dl vizet, majd adjuk hozzá a felkockázott paradicsomot. Sózzuk, borsozzuk, lefedve főzzük 25-30 perc alatt készre a lecsót. Aki szereti, tehet bele felkarikázott kolbászt is! Friss kenyérrel tálaljuk. 

Csirkés-rizses padlizsán

Padlizsán

Hozzávalók:

  • 15 dkg rizs
  • 15 dkg csirkemellfilé
  • 1 hagyma
  • 5 ek. olaj
  • 2 salátacukkini
  • 20 dkg sajt
  • 1 nagyobb padlizsán

A padlizsánt megmossuk, hosszában félbevágjuk, majd a belsejét kivájjuk és felkockázzuk. A hagymát megpucoljuk és finomra vágjuk. A rizst kétszeres mennyiségű vízben megfőzzük. Egy serpenyőt előmelegítünk, beleöntjük az olajat, majd megfonnyasztjuk a hagymát. Hozzáadjuk a kis kockákra vágott csirkemellet, megpirítjuk a húst. A cukkinit és a padlizsán belsejét is a húshoz adjuk, picit sózzuk, és 5 percig a hússal pároljuk, majd a húsos-cukkinis keveréket a rizzsel összekeverjük. Sózzuk-borsozzuk igény szerint. A keveréket a padlizsánba visszatöltjük, majd a sajtot ráreszeljük. 30 percig sütjük 200 fokos sütőben.

Padlizsános-paradicsomos sertésragu

Padlizsán

Hozzávalók 4 személyre:

  • ízesítéshez só
  • 1 vöröshagyma
  • 1 fokhagyma
  • 2 ek. olaj
  • ízesítéshez őrölt bors
  • 1 tk. currypor
  • 40 dkg paradicsomkonzerv
  • 1 tv paprika
  • 40 dkg sertéskaraj
  • 1 padlizsán

Lábasban, olajon dinszteljük meg a felaprított hagymát, majd dobjuk rá a felkockázott padlizsánt, és pirítsuk pár percig. Adjuk hozzá a szintén felkockázott sertéskarajt, sózzuk, borsozzuk, szórjuk bele a curryport. Néhány percig pároljuk együtt, majd tegyük bele a hámozott paradicsomot, a zúzott fokhagymát és a paprikát. Öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje, és fedő alatt pároljuk puhára a húst. Rizzsel tálaljuk.

Padlizsánkrém füstölt paprikával és pitakockákkal

Zöldség-gyümölcs kánaán az őszi hétvégi menüben

Hozzávalók:

  • 2 padlizsán
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 kisebb vöröshagyma
  • só, frissen őrölt fekete bors
  • 1 mk. füstölt fűszerpaprika
  • kevés olívaolaj
  • pita

A padlizsánokat megmossuk, zöld végüket levágjuk, hosszában félbevágjuk és a fél padlizsánokat lapjukkal lefelé sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. 200 fokos sütőben kb. 40 percig sütjük (A bőre ráncos, fekete lesz.) Ha kész, a padlizsán héját óvatosan leszedjük, belsejét egy tálba kanalazzuk. Belereszeljük a fokhagymagerezdet, hozzáadjuk a felaprított vöröshagymát, sózzuk, borsozzuk és meghintjük a füstölt fűszerpaprikával. Botmixerrel pépesre turmixoljuk. A pitát serpenyőben, vagy sütőben pár perc alatt megsütjük, és ha kész, feldaraboljuk. A padlizsánkrémet a pirított pitakockákkal tálaljuk.

Sült padlizsános rizs kurkumás tahiniszósszal

Padlizsán

Hozzávalók:

A padlizsános rizshez:

  • 3 közepes méretű padlizsán
  • 3 ek. olívaolaj
  • 1 ek. za’tar fűszer
  • só, bors ízlés szerint
  • 4 csésze megfőtt barna rizs
  • 1 konzerv csicseriborsó
  • 1/2 csésze friss koriander
  • 1/4 csésze friss menta
  • 1/4 csésze gránátalmamag

A szószhoz:

  • 1/2 csésze tahini
  • 1/3 csésze víz
  • 1 ek. olívaolaj
  • 2 tk. juharszirup
  • 1 tk. citromlé
  • fél tk. kurkuma
  • 1 gerezd fokhagyma

A sütőt 200 fokra melegítsd elő. A padlizsánt szeleteld fel, majd helyezd egy kiolajozott tepsire. Locsold meg olívaolajjal, szórd rá a za’tart, és sózd ízlés szerint. 15 percig süsd az egyik, 10 percig a másik oldalát. Ha megsült, frissen őrölt borssal szórd meg, és tedd félre. A szószhoz: először a tahinit keverd krémesre a vízzel. Ezután tedd hozzá a többi hozzávalót, és alaposan keverd össze. A rizst oszd szét négyfelé, majd púpozz rá a csicseriborsóból és a padlizsánból. Szórd meg friss korianderrel, mentával és gránátalmával, majd kínáld meg a tahinis szósszal. Jó étvágyat!

Padlizsánrizottó paradicsomraguval

Hozzávalók 4 személyre:

A rizottóhoz:

  • 30 dkg jázminrizs
  • 10 dkg vadrizs
  • 1+1 evőkanál szűz olívaolaj a rizsekhez
  • 2 közepes padlizsán apró kockákra vágva
  • 1/2 citrom leve
  • 2-3 ek. szűz olívaolaj a padlizsánhoz
  • 2 közepes sárgarépa szeletelve
  • 2-3 szál angolzeller szeletelve
  • 3-4 szál kakukkfű finomra vágva
  • 15 dkg gouda vagy hasonló sajt durvára reszelve

A raguhoz:

  • 2 ek. szűz olívaolaj
  • 1 nagyobb vöröshagyma apróra vágva
  • 5-6 közepes paradicsom apró kockákra vágva
  • 2-3 gerezd zúzott fokhagyma
  • 7-8 bazsalikomlevél apróra vágva
  • 2-3 szál oregánó apróra vágva
  • 1 kis szál zellerzöld apróra vágva

A jázminrizst lepirítjuk kicsit az egy evőkanál olajon, sózzuk, és kétszeres mennyiségű vízben megfőzzük. A vadrizzsel is hasonlóan járunk el, csak négyszeres mennyiségű vízzel készítjük, és dupla ideig főzzük. A padlizsánkockákat meglocsoljuk a citrom levével, hogy kevésbé barnuljanak meg, majd átforgatjuk 2-3 evőkanál olajjal, egy tepsibe tesszük, és forró sütőben kb. 10-12 percig sütjük. Közben a sárgarépát és a zellert kevés sós vízben 7-8 perc alatt megpároljuk, és elkészítjük a paradicsomragut is. Az olajon üvegesre pirítjuk a vöröshagymát, beletesszük a paradicsomot és 3-4 perc forralás után a többi hozzávalót is. Pár percig főzzük még, és kész is van. A közben megsült padlizsánt hozzákeverjük a megpárolt répához és zellerhez, és beletesszük a kakukkfüvet is. Egyet forralunk rajta, majd hozzákeverjük a rizseket. Egy nagyobb, vízzel kiöblített leveses csészét megtöltünk a rizottóval, jó erősen belenyomkodjuk egy lapátkanál segítségével, és egy tányérra borítjuk. A tetejére sajtot szórunk, köré tálaljuk a paradicsomragut, és zöld fűszerekkel díszítjük.

Padlizsánsaláta tejföllel és paradicsomszósszal

Padlizsán

Hozzávalók:

  • 2 padlizsán
  • 3 paradicsom
  • 1 csokor újhagyma
  • fél dl olívaolaj
  • frissen őrölt bors
  • 1,5 dl tejföl
  • bazsalikom vagy petrezselyem vagy menta

A padlizsánokat megmossuk, majd fél centi vastag karikákra vágjuk őket. Egy sütőlemezt sütőpapírral fedünk le, erre fektetjük a padlizsánszeleteket, picit bekenjük őket olajjal, sózzuk, borsozzuk, majd 220 fokos sütőben 15-20 perc alatt megsütjük. Közben a paradicsomokat megmossuk, feldaraboljuk, a hagyma fehér részét felkarikázzuk és a paradicsommal és 5 evőkanál olajjal összeturmixoljuk, ezt követően egy lábasban 10 percig főzzük. Apróra vágott bazsalikommal, mentával vagy petrezselyemmel ízesíthetjük a szószt. A kisült padlizsánkarikákat a tejföllel és a paradicsomszósszal meglocsolva kínáljuk.

Sonkás-sajtos rakott padlizsán

Padlizsán

Hozzávalók 2 adaghoz:

  • 1 közepes padlizsán
  • 2 dkg durumliszt 
  • 2 tojás
  • olaj a sütéshez 
  • 3 dl készre főzött fokhagymás-bazsalikomos paradicsomszósz
  • 10 dkg füstölt-főtt sonka 
  • 10 dkg gouda sajt

A padlizsánt hosszában vágjuk fel 3 mm-es szeletekre, sózzuk. Forgassuk meg a durumlisztben, majd az enyhén felvert, sózott tojásban, és kevés napraforgóolajon süssük pirosra a szeletek mindkét oldalát. Papírtörlőn itassuk le a felesleges olajat. Rétegezzük tűzálló tálba a padlizsánt, rá a paradicsomszószt, egy-egy szelet sonkát, reszelt sajtot. Készítsünk így négy réteget, az utolsó réteg padlizsánra paradicsomszószt és sajtot tegyünk. 220-230 ˚C-os sütőben süssük össze 25 perc alatt. Várjuk meg, amíg enyhén kihűl, hogy szeletelhető legyen, hidegen a rétegek is láthatóak.

Csirkés-paradicsomos padlizsán

Hozzávalók: 

  • négy apró padlizsán 
  • 20 deka csirkemellfilé felkockázva 
  • egy szelet pirított kenyér 
  • tíz szem koktélparadicsom 
  • egy fej hagyma 
  • három gerezd fokhagyma
  • olívaolaj 
  • só 
  • bors 
  • bazsalikom 
  • parmezán

A megfelezett padlizsánok belsejét késsel ügyesen vágjuk ki, úgy, hogy körben maradjon egy kis perem. A kiszedett padlizsánbelet kockázzuk fel. Az apróra vágott hagymát olívaolajon pirítsuk meg, adjuk hozzá a padlizsánt, a fokhagymát és a csirkekockákat. Sózzuk, borsozzuk, majd tíz percig pároljuk. Ezután adjuk hozzá a felnegyedelt paradicsomokat, a bazsalikomot és a felkockázott pirítóst is. Két percig pároljuk még a keveréket, ha levettük a gázról, keverjünk hozzá reszelt parmezánt. 
Kanállal szedjük a tölteléket a padlizsánokba, majd 200 fokos sütőben tizenöt-húsz percig süssük.

Bulgurral töltött padlizsán

Padlizsán

Hozzávalók:

  • 2 kisebb padlizsán
  • 10 dkg bulgur
  • 1 fej kisebb vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 2 szál zöldhagyma
  • 4 ek. olívaolaj
  • 1 ek. köménymag (elhagyható)
  • 1 ek. apróra vágott friss koriander (vagy 1 tk. szárított)
  • 1 citrom kifacsart leve
  • ízlés szerint só, bors
  • 2 dkg szeletelt mandula (elhagyható)
  • 5 dkg gránátalma (elhagyható)

A mártogatós hozzávalói

  • 1 pohár görög joghurt
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 ek. összevágott friss koriander
  • ízlés szerint só, bors

Forralj kétszeres mennyiségű vizet, öntsd bele a bulgurt, majd fedő alatt hagyd 20 percig állni.

Melegítsd elő a sütőt 220 fokra. Vágd ketté az alacsony kalóriát tartalmazó padlizsánokat, távolítsd el a végeket is. Éles késsel kb. 1 cm szélesen a szélektől, vágd körbe és kapard ki a belsejét. Kenegesd át mind a négy “padlizsáncsónak” belsejét olívaolajjal, fóliával lefedve told a sütőbe, és süsd 20 percig.

Az olívaolajon pirítsd meg a vöröshagymát, dobd rá a padlizsánok kikapart belsejét, a zúzott fokhagymát, ízlés szerint sózd, borsozd. Főzd puhára.

Az elkészült bulgurt, ha szükséges, szűrd le. Öntsd hozzá az elkészült padlizsánt. Add hozzá a karikákra vágott zöldhagymát, a felaprított koriandert, a citromlevet, 1 ek. olívaolajat. Jól keverd össze a tölteléket.

Vedd ki a sütőből, majd a bulguros töltelékkel töltsd meg a padlizsánokat. A sütő hőfokát vedd le 200 fokra. A töltött padlizsánokat told vissza 15 percre a sütőbe. 5 perccel a sütés vége előtt szórd meg a mandulaszeletekkel.

Készítsd el a joghurtos öntetet. A hozzávalókat keverd a görög joghurthoz. A sütőből kivett bulgurral töltött padlizsánokat locsold meg a joghurtos öntettel, kínálj mellé gránátalmát.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top