Gasztro

Steiner Kristóf főzni tanít

Az Ursa Maior kreatív műhely egy kis hangulatos főzőstúdió Óbudán, ide látogatott el Steiner Kristóf és Nimi, akik egy fantasztikus hangulatú főző workshopot tartottak.

A főzés egy olyan szabad műfaj ahol a közös nevező az ízek szeretete. Ez a workshop, ez az este erről szólt. Semmi szabály, semmi gúzsba kötött konyhai technika. Csak élvezni, ízlelni és együtt alkotni és tanulni gyűltünk össze. Itt mindenki tanulhat mindenkitől, egy klasszikus konyhán nevelkedett háziasszony éppúgy tud izgalmasat tanítani, mint egy világjárta hippy. Vezetőnk Steiner Kristóf, aki szerintem az utóbbiak táborát erősíti. A főzéshez éppolyan nyitottan áll mint az élet többi területéhez. Kíváncsi szemével pásztázza a különleges és friss alapanyagokat. 

Steiner Kristóf az Ursa Maior-ban

A közös főzés egy kis beszélgetéssel, ráhangolódással kezdődik, hogy megismerjük egymást, a helyszínt és azt, hogy mit is fogunk csinálni. Egy rohanással teli hétfő után nem is lehet csak úgy belecsapni a lecsóba:)

Az asztalon friss édesburgonya, citrom, paradicsom, répa és karfiol is helyet kap a sok sok fűszernövény mellett. Alapkellékként különböző olajok és magvak várakoznak a felhasználásra.

Ursa Maior

A különleges gonddal és szeretettel berendezett főzőstúdió pink pultja  mindenki ajkára mosolyt csal és a hely pozitív energiái a félénkeket is cselekvésre késztetik. Szinte azonnal el is kezdődik a zöldségek szorgos pucolása, de csak a répát és a karalábét tisztítjuk, amiből egy remek carpacchiot készítünk. Olivás, citromos, fűszeres marináddal és pirított napraforgómaggal ízesítjük. Nemesen egyszerű, de az ízek tökéletes harmóniában állnak össze.

 Remek kiegészítője az édesburgonyának, amit nem pucolunk meg  “Hiszen túl rövid az élet arra, hogy mindent meg pucoljunk” vallja Kristóf és máris keveri a paradicsomos szószt mellyel majd együtt sütjük a negyedekre vágott burgonyát. A szószba kerül szicíliai  aszalt paradicsom, paradicsompüré, amely remekül megadja a savasságát ennek a fogásnak. A szeleteket bekenjük vele majd olívával meglocsoljuk és 20-30 perc alatt magas hőfokon puhára sütjük.

Készítünk még egy különleges babpürét, melyet pirított hagymával és szezámmaggal teszünk izgalmassá, valamint készül egy karfiolból és dióból alkotott vegán sajt, mely tökéletes harmóniát alkot mind színben mind pedig ízben a tányéron. 

Egy étel akkor jó, mondja Kristóf, ha szerepel mind a négy alapíz benne: sós, édes, savanyú és keserű. A tányéron itt minden van.Az édesburgonya ropogós textúrája lágyítja az ételt, a savanykásabb bab salsa  remekül kiegészíti a kesernyés karfiol sajtot és a friss zöldség-carpachio megadja a roppanósságot. A fogás ciprusi fekete sóval megbolondítva alkot teljes egészet.

Minden elkészített étel csupa szín és csupa játék, a zöldségeké a főszerep és minden a szivárvány összes színében pompázik, egyazon tányéron kerül felszolgálásra, hogy kilépjünk a hagyományos köret, főétel kombinációból. 

Természetesen a desszert sem maradhatott el ami egy klasszikus fudge jellegű finomság Kristóf módja. Mogyoróvaj, banán és magas kakaótartalmú csokoládé egyvelege kókusztejjel krémesítve:)

Olyannyira jól sikerült az este, hogy a következő workshop augusztus 8-án lesz az Ursa Maior Közösségi Műhelyben! Ezúttal igazi friss nyári vegán ízeket hoznak Kristófék, méghozzá nem akárhonnan, hanem Görögországból.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top