Gasztro

3 szuper hőségdesszert sütés nélkül

Az édességvágyad nem tart nyári szünetet? Semmi kedved a sütő beizzításával tovább melegíteni a lakást? Mutatjuk a megoldást.

Tévedés azt gondolni, hogy a sütés nélküli desszertek nem az igaziak: akár tortát is készíthetsz, méghozzá nem is akármilyet! Ha tehát édességre vágysz a kánikula kellős közepén, nyugodtan lépj túl a dobozos jégkrémen!

Joghurtmisu, azaz joghurtos tiramisu

Hozzávalók

A joghurtos krémhez:

  • 300 g görög joghurt
  • 1 evőkanál porcukor
  • 100 ml jól behűtött habtejszín

A gyümölcsös öntethez:

  • 200 g bogyós gyümölcs (friss híján a fagyasztott is megteszi)
  • 1 evőkanál víz
  • 1 evőkanál cukor

Az összeállításhoz:

  • 1 csomag babapiskóta
Édes, hűs, gyümölcsös (Fotó: iStock)

Édes, hűs, gyümölcsös (Fotó: iStock)

Elkészítés

  1. Tedd egy kis edénybe a friss vagy fagyasztott gyümölcsöt, add hozzá a cukrot és a vizet, majd forrald 5 percig folyamatosan kevergetve. Ha elkészült, szűrőn törd át (magtalanítás), és az így kapott öntetet hagyd langyosra hűlni.
  2. A joghurtos krém elkészítéséhez verd kemény habbá a tejszínt, majd óvatosan forgasd bele a porcukorral elkevert görög joghurtba.
  3. Hogy igazán mutatós legyen, rétegezd poharakba a krémet és a gyümölcsöntetben megmártózott babapiskótát (ez a mennyiség négy pohár megtöltéséhez elegendő). Legalulra tegyél egy kis joghurtos krémet, helyezz rá „méretre vágott” babapiskótát, majd ismét kerüljön rá krém. Ha marad, a tetejére pöttyözhetsz a gyümölcsöntetből, vagy rámorzsolhatsz egy kis babapiskótát. Tedd hűtőbe egy órára!
  4. Mentalevéllel és friss gyümölccsel díszítve lesz tökéletes az összkép, de ezek nélkül is jól mutat.

Gyümölcstorta sütés nélkül

Hozzávalók

Az alaphoz:

  • 250 g zabkeksz
  • 150 g vaj

A krémhez:

  • 150 g mascarpone
  • 150 g krémsajt
  • 100 ml jól behűtött habtejszín
  • 40 g porcukor

A tetejére:

  • 1 nektarin
  • 1 kivi
  • 100 g áfonya
  • 100 g málna vagy más bogyós gyümölcs
Hideg, gyümölcsös torta (Fotó: iStock)

Hideg, gyümölcsös torta (Fotó: iStock)

Elkészítés:

  • Az alap – ami egy 22 cm átmérőjű formához ideális mennyiség – elkészítéséhez késes robotgéppel őröld finomra a kekszet, majd öntsd hozzá az olvasztott vajat, és keverd össze alaposan. (Ha nincs késes aprítód, akkor sem kell csüggedni, egy zacskóba téve akár klopfolóval vagy mozsárban is morzsásíthatod a kekszet!)
  • Egy piteformát bélelj ki folpackkal úgy, hogy a szélein is túllógjon (így tudod majd szépen kiemelni a formából a kész tortát), majd egyenletesen oszlasd el benne a vajas kekszmorzsát. 20-30 percre tedd hűtőbe.
  • A krém elkészítéséhez verd kemény habbá a tejszínt, egy másik tálban pedig dolgozd össze a mascarponét, a krémsajtot és a porcukrot. Ha szépen összeállt, forgasd bele a tejszínhabot is.
  • Az így kapott krémet kanalazd a kihűlt kekszalapra, simítsd el a tetejét, majd dekoráld az alaposan megmosott, vékony szeletekre vágott nektarinnal és kivivel, valamint a bogyós gyümölcsökkel – a díszítést természetesen ízlésednek és kreativitásodnak megfelelően kedvedre változtathatod. Fogyasztás előtt pihenjen legalább egy órát a hűtőben.

Jeges csoki

Hozzávalók:

  • 200 g magas kakaótartalmú étcsokoládé
  • 300 ml habtejszín
  • 6 evőkanál sűrített tej

A díszítéshez:

  • Tejszínhab, reszelt csokoládé, fahéj vagy gyümölcsök
Egy ilyen megoldja a napi édességigényt (Fotó: iStock)

Egy ilyen megoldja a napi édességigényt (Fotó: iStock)

Elkészítés:

  • A csokit törd kisebb darabokra, és gyakran kevergetve vízgőz felett olvaszd fel.
  • Amikor langyosra hűlt, több részletben öntsd hozzá és jól keverd el a tejszínt (nem kell habbá verni) és a sűrített tejet.
  • Öntsd poharakba, és tedd hűtőbe 1 órára, fogyasztás előtt pedig csinosítsd tejszínhabbal, reszelt csokival vagy fahéjjal.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top