Gasztro
Szponzorált tartalom

Szendvicsek a világkörül – ez a 10 legfinomabb

Egy ínycsiklandó panini az ínyenc olaszoktól, egy ízletes barbeque-s szendvics az USA-ból, vagy egy sült húsos bánh mì Vietnámból? Neked melyik nemzet szendvicse a kedvenced?

A szendvics az egyik legnépszerűbb étel a világon, ma már azonban egészen más szendvicsekkel csillapíthatjuk az éhségünket, mint anno az iskolai menzán.

Olaszország – tramezzino és panini

A tramezzinónak sokféle változata ismert, ahány tájegység, annyiféle ízvilág és elkészítési módja létezik. Az alapja a háromszög alakú, héj nélküli kenyér, és rendszerint tonhallal, sonkával, olajbogyóval, valamint prosciuttóval tálalják. A tramezzinón kívül az olaszok szívesen eszik a grillrácson készülő paninit is: cipóba vagy zsemlébe sonkát, sajtot, prosciuttót vagy mortadellát tesznek, majd melegen fogyasztják, és sok helyen mártásokkal, szószokkal is megkoronázzák.

Chile – Chacarero

Chilében egy vékony szelet churrasco marhahúst vagy lomito sertéshúst, paradicsomot, zöldbabot tesznek a szendvicsbe, egy kis chilivel megbolondítva. A churrascót a brazil szarvasmarhapásztoroknak, a gaúchóknak köszönhetjük, akik kardra nyársalták a szarvasmarhahúst, és faszén felett sütötték meg, majd vékony szeleteket vágva falatoztak belőle.

India – Vada Pav

A vegánok egyik kedvence lehet a vada pav: egy kenyérfélébe fűszeres sült burgonyagombócot tesznek és chutney-val, azaz fűszeres szósszal készül. A dél-ázsiai eredetű fűszeres szószféleséget zöldségekből, gyümölcsökből készítik, és sokféleképpen ízesíthetjük: lehet édes, savanyú, de csípős is.

Bánh mì szendvics

Vietnám – Bánh mì

A vietnámiak szendvicse igaz ínyencség, és a következőképpen készül: egy friss bagettet májpástétommal kennek meg, erre pácolt sertésszűz kerül, majd ropogós zöldségekkel koronázzák meg a szendvicset.

Mexikó – Cemita

A Puebla városából származó cemita alapja a szezámmagos, tojással készülő kenyértekercs, amibe avokádó, hús, fehér sajt, hagyma és salsa kerül. A szendvicset egy különleges mexikói fűszerrel, a paplóval ízesítik, ami ízében leginkább a korianderre hasonlít.

Amerika – BBQ szendvics

A hamburger mellett az amerikaiak egyik kedvelt szendvicse a BBQ szendvics. Az USA-ban nagy hagyománya van a kerti sütögetéseknek, így nem csoda, hogy a szendvicseikbe is gyakran tesznek BBQ páccal, fűszerekkel ízesített húst. Amerikai káposztasalátával vagy ropogós csemegeuborkával fogyasztják.

BBQ szendvics

Belgium – Mitraillette

Nekünk, magyaroknak első látásra furcsa lehet, de Belgiumban nagy népszerűségnek örvend a mitrailette. A bagettbe nemcsak burgerhúst, kolbászt vagy steaket tesznek, hanem sült krumplit, sajtszószt, majonézt, különböző fűszeres szószokat is. De kerül még bele friss saláta, sárgarépa, paradicsom, káposzta is – ki ahogy szereti.

Franciaország – Jambon beurre

A franciák tudják, néha a legegyszerűbb dolgok a legjobbak: a ropogós bagettre krémes vajat kennek, majd sonkaszeleteket halmoznak, és már falatozzák is. Természetesen minden alapanyag friss és ízletes.

Japán – Katsu-sando

A japánok szendvicsébe zaftos, pankómorzsában aranybarnára sült sertés vagy csirke, zöldség és mustár kerül két szelet, tejjel készült édes kenyérféleség közé.

Szingapúr – Kaya toast

Az alapja egy pirítóshoz hasonlító kenyér, amit édes kayával, azaz kókuszdzsemmel kennek meg. Van, ahol vaj vagy margarin is kerül a kenyérre, és néhol pandant is használnak az ízesítéshez, színezéshez: a pandanlevél kivonata zöldre színezi az ételt, és édes, virágos illatot kölcsönöz neki. Jellemzően reggelire eszik, van, aki lágy tojásba mártja, mellé pedig szójaszószt esznek, fehér borssal fűszerezik.

Kaya toast

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top