Gasztro

A legfontosabb tudnivalók a paradicsom befőzéséhez

Két, két és fél hónap áll rendelkezésünkre július közepétől, hogy degeszre együk magunkat friss, nap érlelte paradicsommal. De ne feledkezzünk meg az év többi részéről sem, erre való a befőzés, hogy télen is élvezhessük a szabad földön megtermett paradicsom ízét.

A paradicsom, és úgy általában a befőzés nem is annyira bonyolult történet, mint ahogy gondolnánk, igaz, hogy időt kell rá szánni, viszont összeköthetjük egy kellemes barátnős délutánnal vagy egy beszélgetős délelőttel, édesanyánkkal. Társaságban szinte repül az idő, s így egy kosszal megvan mindenki téli paradicsomadagja is.

Paradicsombefőzés: jó, de mi legyen belőle?

  • A legpraktikusabb, ha minél nagyobb mennyiségben paradicsomlevet készítünk a paradicsom befőzése hadművelet során. Hiszen ebből a variációból utólag még bármi kisülhet: tészta- vagy pizzaszósz, házi ketchup vagy akár paradicsomleves is.
  • Fontos a megfelelő fajta paradicsom kiválasztása. A kerekebb, lédús fajták, alkalmasak a paradicsom befőzésére. Ilyenek az Ökörszív, a Jubileum, a Tereza F1, a Brazil csodaparadicsom.
  • A piacon megvásárolt, frissen leszedett paradicsomot befőzés előtt érdemes pár napig, hűtés nélkül, érlelni, hogy jobban kijöjjenek belőle az ízek.
  • Fontos, hogy az üvegeket felhasználás előtt alaposan tisztítsuk meg, csírátlanítsuk. Ez többféleképpen történhet: sütőben, mikróban vagy mosogatógépben. Egy biztos, rozsdásodásnak indult fedőt vagy csorba menetű üvegedényt ne használjunk.
  • Ha nem szeretnénk bajlódni a passzírozással, elég ha leforrázzuk a paradicsomokat és így húzzuk le a héját, felkockázás előtt.
  • A zöld csumáját mindenképpen vágjuk ki a paradicsom befőzése előtt, hiszen nincs annál rosszabb, mint ezekkel találkozni a már elkészült ételben.
  • A félbevágott paradicsomokat kockázzuk fel, és tegyük fel főni. Nem kell túl hosszan főzni, csak annyi ideig, míg a paradicsomlé a kívánt állagot el nem éri.
  • Ezután még forrón töltsük az üvegekbe, és jöhet a száraz dunszt. Tartósítószer használata nélkül a megtöltött és fedővel ellátott üvegeket állítsuk fejre, csavarjuk be takaróval, és így hagyjuk kihűlni.
  • Ha a paradicsom befőzésekor ketchupot is készítenénk, a következő fűszereket készítsük elő: zeller, szegfűszeg, mustár, ecet, fahéj és persze bors is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top