nlc.hu
Gólyahír

Jogok a munkahelyen várandósan

Munka és várandósság – erre készülj a munkahelyeden!

A babavárás örömteli életszakasz, de nem árt felkészülni arra is, hogy milyen jogaid vannak a munkahelyen ebben az időszakban.

A legtöbb esetben dolgozó nőként, általában alkalmazotti jogviszonyban vagyunk a terhesség alatt, ezért fontos, hogy tudjuk, milyen jogaink vannak várandósan a munkahelyen. Elhoztuk a legfontosabb munkajogi szabályokat a várandósság alatti időszakban, hogy ilyen szempontból is tájékozottan készülj a terhességre.

Felmondási tilalom

Az egyik legbarátságosabb törvény az, amelyben a felmondási tilalmat leírja a Munka Törvénykönyve. A tilalom azt jelenti, hogy várandósság alatt nem mondhat fel neked a főnök. Sőt, akkor sem rúghatnak ki, ha a lombikprogram első hat hónapjában vagy, illetve amíg a szülési szabadságot vagy a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadságot töltöd. Ez egy minimális biztonságérzetet adhat azért a terhesség alatt, ugyanis ha mégis megszünteti a munkahely a munkaviszonyt a felmondási tilalom alá tartozó feltételek esetén, akkor munkaügyi bíróságra lehet vinni az ügyet, ahol akár komoly összegű kártérítést is megítélhet, vagy helyreállíthatja a munkaviszonyt a bíróság.

Munkaidő, beosztás, fizetés

A terhesség ideje alatti időszakra a Munka Törvénykönyvében nemcsak a felmondásra vonatkozóan találhatunk olyan rendelkezéseket, melyek a várandós anyát védik. A munkáltató csak olyan munkára kötelezheti a terhes nőt, ami az egészségi állapotában nem okoz károkat, azaz a terhességet nem veszélyezteti vele. Itt nyilván nem az ülőmunkáról van szó (ha az orvos máshogy nem rendeli), hanem például egy fizikai megterheléssel járó munkakörről. Ha a beosztás, feladat káros lehet a terhes nő egészségére, veszélyeztetheti a babát, akkor a munkáltató köteles módosítani a feltételeken és akár a gyerek egyéves koráig is a nő egészségének védelmét szem előtt tartva kell munkakört ajánlani.

Terhes nő a munkahelyen kollégákkal

Jogok a munkahelyen várandósan (Kép: Getty Images)

Nem elhanyagolható kérdés az ember életében a fizetés, amire szintén vonatkozik külön szabály a terhesség időszakára: ha a várandósság miatt új munkakört kapsz, akkor az ennek a beosztásnak megfelelő fizetés illet meg, nem pedig az előző munkakörhöz tartozó pénzt kell kapnod továbbra is.

Vizsgálatok és táppénz

Fontos információ, hogy terhesen jogod van a kötelező, várandóssággal összefüggő vizsgálatokra elmenni és ezekre a munkáltató köteles elengedni akár a munkaidőből is. Tehát az nem megfelelő válasz, hogy menj a nőgyógyászhoz vagy ultrahangra a szabadidődben. Sőt, ha lombikprogramban vesztek részt, akkor nemcsak az anyának, hanem az apának is joga van távol maradni a vizsgálatok idejére a munkahelyéről.

Lehetőséged van arra is, hogy táppénzre menj, jogosult vagy rá, ha az orvosod kímélő életmódot javasol. Ez legtöbbször akkor szokott előfordulni, ha a várandós kismamának valamilyen alapbetegsége van – például cukorbetegség, magas vérnyomás, szívbetegség –, vagy ha a munka pszichésen olyan megterhelő, hogy akár vetélést, koraszülést is okozhat. Mindettől függetlenül azt szokták javasolni a szakemberek, hogy a szülés előtti utolsó 4-6 hétben már célszerű otthon maradni, amire a szülési szabadság ad lehetőséget, hogy a terhesség utolsó szakasza már csak a babáról és az anyaságra való felkészülésről szóljon.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top