Gondtalan fogamzásgátlás

Ezt érdemes tudnod a fogamzásgátlók mellékhatásairól

A hormonális fogamzásgátlás ötvenéves története alatt igen gyorsan fejlődött. Az első, 1960-ban megjelent tabletták lórúgásszerű hormonbombája még jelentős kockázatokat jelentett a nők szervezetére, ma már azonban jóval gyengédebb és biztonságosabb pirulák kaphatók. Mellékhatások azonban még így is jelentkezhetnek néhány esetben, amelyek miatt sokan bizonytalanok. Mire érdemes ügyelni tehát a tabletta kiválasztásakor?

Az éremnek most is két oldala van: miközben a fogamzásgátló tabletták nem alkalmasak arra, hogy a nemi érintkezéssel terjedő betegségek ellen védelmet nyújtsanak, más szempontból sok jótékony, egészségvédő hatásuk is van. A tabletták amellett, hogy megelőzik a nem kívánt terhességet, egyúttal vérzésszabályozó hatást is kifejtenek: megszüntetik a rendszertelenséget a menstruációs ciklusban, csillapítják, sőt akár teljesen meg is szüntethetik a vérzéssel járó görcsöket, védelmet nyújtanak a kismedencei gyulladásokkal és különféle daganatokkal és cisztákkal szemben, de gátolják a méhnyálkahártya hasüregi megtapadását is.

Ezt érdemes tudnod a fogamzásgátlók mellékhatásairól

 

Kellemetlen tünetek is jelentkezhetnek

Ugyanakkor vannak nem kívánt mellékhatások is. Előfordulhat a tabletták szedése alatt köztes vérzés, fejfájás és hányinger is, és csökkenhet a nemi vágy, a libidó mértéke. Megesik az is, hogy hatásukra mellfeszülés tapasztalható. Felléphet ezen kívül bőrelszíneződés, és hajlamosabbá válhatunk a tabletta hatására a hüvelyfertőzésekre, hüvelygombára, mivel a készítmény változást okoz a hüvely baktériumflórájában. Számolni kell ezen túl még némi hangulatingadozással és akár enyhe depresszióval is, és ha nem ügyelünk, étvágyfokozó hatásuk miatt felszedhetünk néhány nem kívánt kilót is. A gesztagén nevű hormon pedig fokozott folyadék-visszatartást okozhat a szervezetben, és némelyik készítmény cukoranyagcserét befolyásoló hatása miatt hajlamosít hízásra.

Betegségek mellett körültekintően szedd a tablettát!

A hormonális készítmények bizonyos nőknél egyáltalán nem javasoltak, sőt tilosak. Ebbe a csoportba tartoznak azok, akiknek a vére különösen hajlamos az alvadásra és magas a trombózis veszélye, magas vérnyomásban szenvednek, vagy kezeletlen diabéteszük van. További kizáró ok lehet néhány más betegség is, elsősorban azok érintettek, akinél rákos megbetegedést, daganatot mutattak ki, de májproblémákkal küzdő nőknek is kerülniük kell ezeket a tablettákat. Szintén nagy kockázattal jár, ha hormonális készítményt szed az, akinek magas a hajlandósága a szívrohamra és a stroke-ra, de ajánlatos más, hormonmentes fogamzásgátló módszer után nézni azoknak a nőknek is, akik már betöltötték a 35-öt, és dohányoznak.

Konzultálj az orvossal választás előtt!

A nőgyászok gyakran hangsúlyozzák, hogy a mai hormonális készítmények a leghatékonyabb fogamzásgátló módszereknek számítanak. Való igaz, hogy sokkal nagyobb védelmet nyújtanak a nem kívánt terhesség ellen még a gumi óvszernél is, de ha nem megfelelően szedjük, vagy bizonyos körülmények állnak fent, a jótékony hatás csökken. Ilyen körülmény lehet például egyes gyógyszerek szedése (pl. az antibiotikumok nagy része csökkenti a fogamzásgátló tabletta hatását), vagy a már említett dohányzás is, mivel a nikotin ösztrogénellenes anyag. Szintén csökkenhetik a hatást bizonyos diéták: egyes ételek csökkentett bevitele, abbahagyása esetén, pl. szénhidrátok, nagy dózisú C-vitamin abbahagyását követően, de a túlzottan fehérjedús étrend és az általános koplalás, éhezés is rontja a tabletták hatásfokát.

Mivel a hormonális készítmények okozhatnak nem kívánt mellékhatásokat is – bár általában jó hatásfokkal és kíméletesen működnek a legtöbb esetben –, az életkor, az egészségi állapot, a családtervezési ciklus figyelembevételével mindenképpen érdemes nőgyógyásszal megbeszélni, hogy milyen típusú tablettát válasszunk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top