Gondtalan fogamzásgátlás

Így válassz fogamzásgátlót

Ma már nem kell különféle kétes kimenetelű fogamzásgátlási praktikákhoz folyamodniuk a nőknek, ha szeretnék elkerülni a nem kívánt terhességet. A modern eszközök és készítmények széles választéka lehetővé teszi, hogy mindenki a saját igényeinek, korának, élethelyzetének megfelelő módszert találjon magának. De hogyan tudod ezek közül a legmegfelelőbbet kiválasztani?
Így válassz fogamzásgátlót

Nemcsak a fiatal lányoknak, de az érett, családos nőknek is szükségük lehet fogamzásgátlásra ahhoz, hogy biztonságosan tervezhessék meg életüket, családjukat. A különféle élethelyzetekben más-más módszert válhat be, mint ahogy az életkor is befolyásoló tényező lehet a választáskor. De figyelembe kell venni az egészségügyi állapotot is, amikor a lehetőségek között válogatsz, és legfőképpen azt a tanácsot, amit az orvos ad!

Tabletták

A fogamzásgátlás módszerei között a legelterjedtebbek a tabletták. Ezek a hormonális készítmények jelentik ma a legnagyobb biztonságot a nem kívánt terhességek elkerülésében, és ma már az is elmondható, hogy az egészségre gyakorolt hatásuk is jóval több pozitívumot hordoz, mint kockázatot. A 60-as években piacra dobott magas hormontartalmú készítmények még komoly mellékhatásokat, káros következményeket okoztak, de ma már az alacsony hormontartalom miatt gyakorlatilag elmondható, hogy bármelyik egészséges nő előtt nyitva áll ez a lehetőség. Használatuk kényelmes, egyszerű, bár némi fegyelmezettséget kíván, hiszen a tablettákat rendszeres időközökben, megszakítás nélkül kell szedni abban a periódusban, amíg védekezni szeretnél a terhesség ellen. Ugyanakkor nem neked való a tabletta akkor, ha trombózis, visszérgyulladás, magas vérnyomás, akut vagy krónikus májbetegség, súlyos vesebetegség vagy bizonyos szemészeti betegségek lehetősége áll fent.

A tablettáknak alapvetően két típusuk létezik: az egyikbe a kombinált (ösztrogént és progeszteron tartalmazó) készítmények tartoznak, a másikba csak azok, amelyekben kizárólag progeszteron van. Ez nagy különbséget jelent, mert például szoptató kismamák nem szedhetnek kombinált tablettát. A tabletta választása előtt a legfontosabb, hogy ne a magad feje után menj, hanem konzultálj az orvosoddal. Ezek amúgy is csak receptre kapható készítmények, máshogy nem juthatsz hozzájuk, kivéve ha egy barátnő, ismerős ajánl fel megmaradt készleteiből, de ezt semmiképp ne fogadd el. A szabály az, hogy az orvos tudja a legjobban, neked mire van szükséged, ezért rá hallgass!

Hüvelygyűrű

Hormonális fogamzásgátlásnak más formái is vannak: ilyen például a hüvelygyűrű, ami a feledékenyeknek ideális: ugyanis háromhetente egyszer kell csak vele foglalkozni. A menstruáció első napján kell felhelyezni, majd három hét után eltávolítani, és hét nap múlva helyére tenni a következő gyűrűt. Ezek az eszközök kombinált hormontartalmúak és nagyjából olyan biztonságosak, mint a tabletták.

Spirál

A legkevesebb gonddal talán a spirál jár, ami egy méhen belülre elhelyezett eszköz és akár évekig is “hordható” csere nélkül. Az állapotát persze rendszeresen, évente legalább egyszer kell ellenőrizni az orvosnak. A spirált nőgyógyász szakorvos helyezi fel egy pár perces művelettel, és ő távolítja el az alkalmazási idő leteltével, vagy azelőtt bármikor, amikor a nő úgy dönt. Ha valaki közben meggondolja magát és teherbe szeretne esni, annak sincs semmi akadálya: az alkalmazás abbahagyása után a termékenység nagyon gyorsan visszatér. Az IUS használható szoptatás idején is, mivel nincs hatással az anyatejre. Ugyanakkor nem ajánlott neked, ha váltogatod a partnereidet, mert a spirál megnöveli a fertőzések kockázatát. A másik hátránya, hogy megnöveli a menstruációs vérzés mennyiségét és időtartamát.

Óvszer

Sokan idegenkednek a hormontartalmú készítményektől és a jó öreg óvszertől, és egyéb praktikáktól várják a megoldást. Az óvszer jó választás lehet, bár az nem éppen közismert tény, hogy sokkal magasabb az esélye ezzel teherbe esni, mit tablettával. A Pearl-index szerint, ami azt mutatja, hogy száz esetből hány alkalommal következhet be a teherbe esés egy bizonyos fogamzásgátlási módszer alkalmazása mellett, az óvszer száma 4–15, míg a hormonális szereké 0,1 és 6 között alakul. Ugyanakkor az óvszer megvéd sok nemi érintkezés útján terjedő betegségtől. Az egyik legjobb védekezési forma abban az esetben, ha sűrűn váltogatod a partnereidet az, ha tablettát és óvszert együtt használsz.

Spermicidek

Bár kétségtelen előnyük, hogy hormonmentesek, a módszerek hatékonyságát mérő Pearl-index alapján ezek a legkevésbé megbízható fogamzásgátlók. A különböző kiszerelésben (gél, kúp, hab) kapható spermiumölő szereket a szexuális aktus előtt kell a hüvelybe felhelyezni. Csak akkor válaszd, ha szeretsz kockáztatni, mert egyébként inkább azoknak az összeszokott pároknak való, akiknél nem számít nagyobb bajnak az sem, ha véletlenül mégis becsúszik a baba a módszer használata mellett.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top