Gondtalan fogamzásgátlás

Etikett meztelenkedőknek

Volt idő, amikor az erkölcscsőszök legszívesebben még a széklábakra is harisnyát húzattak volna, és égbekiáltó botrányt okozott, ha egy nő (és a férfiak is) fedetlenül hagyták akár a legártatlanabb testrészüket is az arcukon kívül. Az igazság az, hogy ez az álszent prűdség természetes része az emberi kultúrának: sok civilizált és nomád közösségben még ma is így állnak hozzá a kérdéshez. Ugyanakkor a meztelenségnek is megvannak a maga hagyományai és pucéran is viselkedhet valaki méltósággal és illedelmesen. Persze illemszabályok ilyenkor is vannak.
Etikett meztelenkedőknek

Öltözők

Az ember egy uszoda vagy edzőterem közös használatú zuhanyzójában a maga meztelen valóságában találkozik idegen embertársaival. Két dolog lehet ilyenkor rendkívül zavaró, és ezt a kettőt érdemes is elkerülni: az egyik, ha túlzottan szégyenlősködünk, a másik, ha kihívóan mutogatjuk magunkat. Ilyen helyiségekben a legjobb, ha természetes és fesztelenül viselkedünk, és a meztelenséget annyi időre korlátozzuk, amíg arra szükség van: a zuhanyozásra. Nem illendő pucéran föl-alá sétálgatni az öltözőben, anyaszült meztelenül a terem közepére állva hajat szárítgatni, mint ahogy az is kényelmetlen hangulatot teremt, ha valaki túlzottan szemérmesen, zavartan igyekszik magát folyton takargatni. A mi kultúránkban kerülik az emberek, hogy ilyen helyen meztelenül egymáshoz érjenek, egy ilyen mozdulat félreérthető, és akár kihívásként is dekódolhatja a másik fél.

Szauna

Egészen más a hangulata egy szaunának, pedig gyakran itt is teljesen pőrén élvezzük idegenek társaságában az áldásos hőséget. Nem ez az elterjedt nálunk, hanem a fürdőruhás szaunázás, pedig az igazi hagyomány szerint pucéran ülnek be az emberek izzadni, és elvileg bárki nyugodtan meztelenre vetkőzhet egy ilyen helyiségben. Az illem azonban tapintatot és figyelmességet követel tőlünk. Egyrészt, ha meztelenül akarjuk élvezni a hőséget idegenek társaságában, ne legyünk tolakodóak, főleg ha a többiek ruhában szaunáznak. Természetesen viselkedjünk, ne akarjuk meztelenségünket mindenki arcába tolni, de ugyanakkor legyünk tudatában annak is, hogy teljesen normális hagyományt követünk és jogunk is van hozzá. Ha látszik, hogy a szauna közönsége megbotránkozik, ne feszítsük a húrt, és takarjuk el intim testrészeinket törölközővel. Kifejezetlen illetlen és kerülendő – akár meztelenül, akár ruhában – a szaunában a testünkkel foglalatoskodni: körmöt vágni vagy rágni, pattanást nyomogatni, bőrradírozni, legfrissebb szemölcseinket nézegetni, vakarózni stb.

Vannak szaunák, ahol külön kéri az üzembentartó, hogy mellőzzék a meztelenkedést, ezt természetesen el kell fogadnunk. A másik oldalról nézve a dolgot: nem kell különösebb nyugtalansággal reagálni akkor, ha valaki a mellettünk lévő padon meztelenül szaunázik. Nem provokál valószínűleg, csupán úgy élvezi ezt a műfajt, ahogy azt a legjobb hagyományai szerint szokás. Ha nagyon felkavaró egy meztelen ember közelsége, akkor inkább hagyjuk el a helyiséget és térjünk vissza akkor, ha már az ízlésünknek jobban megfelelő ruházatú társaság ül bent. Egyébként a szaunában lehet társalogni idegenekkel is, de az illem szerint keveset és nem hangosan, mert a szaunába megnyugodni, ellazulni jár a vendég. Éppen ezért a beszédtémát is ennek megfelelően válasszuk meg, és kerüljük a napi bajok, problémák emlegetését.

Nudista strandok

Nudizni mindenki azért megy, hogy meztelen lehessen. Egy naturista strandon vagy kempingben – elvileg – nem találkozunk olyannal, akit zavarna más meztelen emberek látványa, vagy épp pont a saját pőresége. Ez persze nem azt jelenti, hogy a meztelenkedés a legfőbb élvezet az ilyen helyeken, és azért megy az ember oda, hogy magát kellesse. Szó sincs erről, és ezt a vérbeli naturisták pontosan tudják is: a naturista pont úgy viselkedik ilyen helyeken is, mintha ruhában lenne, és ahogy az udvariassági szabályok azt megkövetelnék bármilyen más “normális” élethelyzetben. Az egyetlen különbség, hogy mindezt anyaszült meztelenül teszi. A kezdő nudistáknak ajánlott a fokozatosság: nyugodtan lehetnek fürdőruhában vagy felöltözve is, és lassanként szokjanak így hozzá más emberek meztelenségéhez, majd egyenként megválva ruháiktól, a saját pucérságukhoz is. Egy naturista kempingben vagy strandon vagy bármilyen más nudista eseményen – mondjuk egy meztelen kenutúrán – oldottan, fesztelenül szabad és érdemes viselkedni: nyugodtan megszólíthatsz idegeneket, beszédbe elegyedhetsz velük, és nem kell begubózni, ha valaki téged szólít meg. A dolgot persze szokni kell, de elég hamar rájössz majd: nem a ruha teszi az embert, hanem a viselkedése.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top