Görcsoldás könnyedén

Gyógymódok görcsölő gyomorra

Talán nem is akad olyan felnőtt ember, akinek életében legalább egyszer ne görcsölt volna a gyomra. Ijesztő, kellemetlen érzés, ami többnyire hirtelen, minden előjel nélkül jelentkezik. Íme, néhány jól bevált háziszer és praktika, hogy a gyomorgörcs többé ne érjen felkészületlenül.
Gyógymódok görcsölő gyomorra

Gyomorbarát étrend

Gyomorgörcsök esetén célszerű mellőznöd a túlságosan zsíros, fűszeres vagy puffasztó ételeket, és egyfajta diétát tartanod. A bab, káposzta, karfiol, fehér kenyér, szalonna, töpörtyű és társai helyett helyezd előtérbe az alma, sárgarépa, főtt rizs vagy burgonya, tojás, korpás kenyér, fehér hús, élőflórás joghurt és egyéb, a gyomor számára kevésbé megterhelő ételek fogyasztását.

Helyezd magad kényelembe!

Találj magadnak olyan testhelyzetet, amely enyhülést hoz. Sokaknak beválik, ha oldalukra fekszenek és térdüket a hasukhoz húzzák. Miután megtaláltad a hozzád illő pózt, maradj fekve és pihenj!

Gyógymódok görcsölő gyomorra

Komfortot adó meleg

Tégy egy tönkölypárnát, meleg vizes palackot vagy meleg törülközőt a hasadra. Amennyiben egyik sincs a kezed ügyében, vegyél le egy díszpárnát a kanapéról és szorítsd sajgó alhasadhoz. A meleg jótékony hatással van a görcsös állapotokra, ugyanis serkenti a vérkeringést és segít ellazítani az izmokat.

Gyógyteával a háborgó gyomor ellen

Édeskömény
Az édeskömény ma számos, főként bélproblémák kezelésére szánt gyógyteakeverék alkotórésze, de a köhögés elleni szirupok alkotóelemeként is előszeretettel használják. A magjaiból főzött tea segíti az emésztést, enyhíti a gyomorpanaszokat és a bélpuffadást.

Kömény
Carveol- és carvontartalmának köszönhetően a köménymagtea enyhülést hozhat, ha rendszertelen az emésztésed, gyakran görcsöl a gyomrod vagy puffadás gyötör.

Libapimpó
Kiváló görcsoldó.Gyomor- és menstruációs görcsök esetén egyaránt alkalmazható.

Kardamom
Már az ókorban is használták az emésztés megkönnyítésére. Stimulálja az epeáramlást, enyhíti az anyagcserét. Szélgörcsök ellen is bevetheted.

Ánizs
Az ánizs és a csillagánizs vizelet- és szélhajtó tulajdonságáról ismert. Mindig legyen egy kevés a fűszerpolcodon émelygés, puffadás, bél- és gyomorgörcsök esetére.

Borsmenta
Nem pusztán gyomorgörcsök, de hányás, hányinger esetén is jó szolgálatot tehet a borsmenta forrázata.

Koriander
A szárított koriandermaggal kiválóan kezelhetőek az emésztési zavarok, idegi eredetű bélgörcsök.

Szegfűszeg
Nyugtatja a gyomrot és a beleket. Kiváló fájdalomcsillapító és görcsoldó.

Fahéj
Enyhe bélfertőzések, bélgörcsök esetén ajánljuk.

Gyömbér
Sokoldalúságáról ismert. Megkönnyíti a zsíros ételek emésztését, enyhíti az émelygést, a hányingert, a puffadást, az utazás által előidézett rosszulléteket. Mindig tarts egy kevés friss gyömbért a hűtődben, mert nemcsak az ételeket dobja fel, hanem egészséged, jó közérzeted visszaállításában is segítségedre lehet.

Kivizsgálás

Mindenképp meg kell jegyeznünk, hogy a gyomorgörcs hátterében számos tényező állhat. Okozhatja a stressz következtében fellépő savtúltermelés, túlságosan sok vagy túlságosan zsíros ételek fogyasztása, elégtelen táplálkozás, a napszaknak megfelelő étkezések elhagyása, gyors rágás és még sorolhatnánk.

Az életmóddal összefüggő hasi diszkomfortérzés házilag is hatékonyan enyhíthető. A görcsbe rándult gyomor azonban sajnos ennél jóval komolyabb problémákat is jelezhet: reflux-betegségre, gyomor-, illetve nyombélfekélyre, epekőre, hasnyálmirigy-gyulladásra, vakbélgyulladásra, sőt társuló tünetként még számos, nem emésztőrendszeri megbetegedésre is utalhat.

Fontos, hogy orvoshoz fordulj, ha gyakorta tapasztalsz hasi görcsöket, alhasi fájdalmat!

Még több házi gyógymód az NLCafén: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top