Görcsoldás könnyedén

Természetes diéták és gyógymódok a vese egészségéért

A vesénk rendkívül fontos szerepet játszik a vérünk és szervezetünk tisztán tartásában. A következő öt tippel nagyban segíthetjük a működését!
Természetes diéták és gyógymódok a vese egészségéért

Mivel a vese az egyik legfontosabb szervünk, nagyon fontos, hogy kellő figyelmet szenteljünk az egészségének, ellenkező esetben, ha elhanyagoljuk, fájdalmas jelzéseket kaphatunk. Az alábbi tanácsokkal megkönnyíthetjük a vese munkáját, de súlyosabb esetben konzultáljunk orvosunkkal!

Egyél kevesebb fehérjét!

Ha veseproblémával küzdesz, ajánlott a fehérje bevitelének csökkentése, ugyanis a túlzott fehérjefogyasztás többek között  fokozott húgysavkiválasztással jár, ami kedvez a vesekövek kialakulásának. Természetesen nemcsak a mennyiség, de az sem mindegy, hogy milyen fehérjéket juttatunk a szervezetünkbe: a legideálisabb a teljes értékű fehérjék fogyasztása, mint például a halak, a tojás és a tejtermékek, ugyanis ezek tartalmazzák a szervezet számára szükséges aminosavakat is. Az ajánlott fehérjemennyiség testsúlykilogrammonként 1 gramm, azaz egy 60 kilogrammos embernek 60 gramm a napi adagja.

Figyelj a kalóriákra!

Fontos, hogy a megfelelő energiamennyiséget, vagyis kalóriát bevidd a szervezetedbe. Az étrend részét kell hogy képezzék a szénhidrátok és a zsírok is, ugyanis ha szervezeted nem kapja meg a szükséges adagját, a fehérjét kezdi el emészteni, aminek következtében a vesére káros anyagok keletkezhetnek. Az étrended tartalmazzon zöldségeket, gyümölcsöket, pékárukat, rizst, a zsiradékok terén pedig az állati eredetűek helyett a növényi eredetű zsírokat részesítsd előnyben.

Óvatosan a fűszerekkel!

Figyelj arra, hogy naponta 10 gramm sónál többet ne használj! A só fontos eleme az étkezésnek, szervezetünknek is szüksége van rá, azonban a túlzott sófogyasztás következtében a vizet megköti a szervezet és nem tud kiürülni, ezzel is akadályozod a vese munkáját. A sok só erősen megterheli a kiválasztás folyamatát, és alaposan megdolgoztatja a vesénket. Emellett az erős fűszerezést is kerüld, mint amilyen például a csili és a mustár.

Csökkentsd a káliumbevitelt!

Mivel a károsodott vese korlátozottan képes a kálium ürítésére, így a bevitt kálium mennyiségét is csökkenteni szükséges, ha a vesekárosodás előrehaladottabb állapotban van. A húsokhoz hasonlóan a zöldségek első főzővizét is öntsd le, ezzel is csökkentve a kálium mennyiségét, és tájékozódj, hogy mely gyümölcsök (banán, aszalt gyümölcsök) és zöldségek (sóska, paraj) szerepelnek a tiltólistán a magas káliumtartalmuk miatt.

Természetes diéták és gyógymódok a vese egészségéért

Igyál eleget!

Nagyon sokat hallani arról, hogy mennyire fontos a megfelelő mennyiségű folyadék bevitele – nincs ez másképp akkor sem, ha a vesék egészségét nézzük. Régebben a napi két liter folyadékot tartották ideálisnak, manapság azonban már inkább a 3 liter az ideálisként meghatározott mennyiség. A mennyiség mellett a minőségre is figyelj: adalékanyag-mentes teákat, frissen préselt gyümölcsleveket és az ásványvizeket részesíts előnyben!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top