Görcsoldás könnyedén

Tippek epegörcsökre – így enyhítheted a fájdalmakat

A nőknél gyakrabban alakul ki epekő, és a fájdalmas epegörcsök is sűrűbben érintik őket, mint a férfiak. A rendszeresen visszatérő problémákkal mindenképpen tanácsos orvoshoz fordulni, de ha csak apróbb, átmeneti gondról van szó, házi módszerekkel is enyhíthetnek a fájdalmakon.

Az alapszabály az, hogy epeproblémákkal ne várj arra, hogy maguktól megoldódjanak, hanem orvostól kérj rá megfelelő kezelést. Ha azonban ő is beleegyezik, az alábbi házi praktikákkal is csillapíthatod a fájdalmakat.

Tippek epegörcsökre – így enyhítheted a fájdalmakat

Étrendváltás

Az epe problémái az esetek döntő többségében rossz étkezési szokásokból származnak: a túlzásba vitt zsíros ételek és a rendszertelen evés kedvez leginkább az epekő kialakulásának. Ezért első lépésként mindenképpen az étrendeden változtass! Fontos, hogy rendszeresen, naponta 4-5 alkalommal egyél és kisebb mennyiségeket, illetve az is, hogy az étrendedben nagy hangsúlyt kapjanak a rostokban gazdag táplálékok: a zöldségfélék, a gyümölcsök, és a zsíros és fűszeres ételeket pedig lehetőleg – ha csak átmenetileg is – mellőzd.

Masszázs és fürdő

Az epehólyag-kólikának számos szakember szerint jót tesz egy kiadós fürdő és borogatás is. Ezek közül részesítsd előnyben a kényelmes láb- és ülőfürdőt – ha lehet, tegyél a vizedbe nyugtató hatású, gyulladáscsökkentő gyógynövényeket, például kamillát is. Ha borogatást alkalmazol, akkor egy forró vízbe áztatott, kicsavart törölközőt tekerj a derekadra a máj magasságába a gerinctől a jobb bordaívig. Még jobb, ha a törölköző nem nedves, hanem például vasalóval hevíted fel. Amikor a borogatás kihűlt, ismételd meg a dolgot, de ezúttal egy hideg vízbe mártott törölközővel. Természetesen ne jéghideg legyen, mert attól megfázhatsz: az ideális, ha 15 fok körüli borogatást készítesz. Az alábbi dolgokra mindenképpen ügyelj a borogatáskor:

Gőzborogatást mindig csak akkor használj, ha abba az orvosod is beleegyezik.
Nagyon előrehaladott esetben tilos a pakolás, mert fennáll annak a veszélye, hogy a panaszok hirtelen sokkal súlyosabbak lesznek.
Ha az orvosod egyetért vele, akut epehólyag-gyulladásnál tegyél fel hideg borogatást a törzsedre, melyet láz esetén gyakran ismételni kell. Hatásos lehet a lábszárborogatás vagy a lábfürdő is.

Görcsoldás gyógynövényekkel

Tippek epegörcsökre – így enyhítheted a fájdalmakat

Gyakori panaszok esetén az orvos által előírt gyógyszeres terápia mellett különféle gyógynövényes kúráikat is alkalmazhatsz, krónikus panaszok esetén elsősorban keserű anyagokat tartalmazó növényekből készült teakeveréket (ilyen pl. az articsóka, a füstike, a kurkuma, a gyermekláncfű, a máriatövis, a menta, a cickafark, a vérehulló fecskefű és az üröm). Ezek javítják az epeürülést, és megakadályozzák az epepangás okozta panaszokat. Ezeken kívül még a füstike és a vérehulló fecskefű görcsoldó hatása is jól ismert természetgyógyászkörökben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top