Gyerekmenü

A baba étele és éjjele, avagy van-e összefüggés a baba étkezése és alvása között?

Sok kisbaba kel fel még fél éves kora után is, akár többször is éjszaka. Az alvásproblémák mögött húzódhatnak-e rossz étkezési szokások, emésztési problémák?

A válasz egyértelműen: IGEN. De… A cikkben végigvesszük, mire is kell figyelni.

Az teljesen természetes, hogy újszülött babánk éjjel akár 2-3-szor is enni kér, hiszen a pocakja kicsi, kifárad a szopizásban, lehet, hogy nem tud egyszerre elegendő mennyiséget kiszívni, mivel belealszik. Amennyiben babánk szépen fejlődik, hagyni kell, hogy saját ritmusában, igény szerint szopizzon, még ha az éjjeli kelések nem is olyan kellemesek az anyuka számára. A jó hír azonban az, hogy a baba, ahogy nődögél, fejlődik, erősödik, egyre nagyobb mennyiségeket tud egyszerre megenni, így az éjjeli ébredések is ritkulni fognak. Természetesen lehetnek kisebb, pár napig tartó visszaesések, sírósabb éjszakák. Ennek pontos okait kár keresni, lehet a Hold állása, időjárás-változás vagy éppen egy-egy növekedési ugrás áll a dolgok hátterében. Azonban mindig a tendenciát figyeljük! Amennyiben az éjszakák többségükben békésen, nyugodtan telnek, a baba gyarapszik, és mind hosszabb ideig alszik egyhuzamban, nincs min aggódjunk.

A baba étele és éjjele, avagy van-e összefüggés a baba étkezése és alvása között?

4 hónapos kor után a babák megélénkülnek, a külvilág ingerei egyre inkább elvonhatják figyelmüket a szopizásról. Ilyenkor előfordulhat, hogy csak esznek egy kicsit, és indulnának felfedezni. A szoptatásokat igyekezzünk nyugodt környezetben, akár félhomályban megejteni, így könnyebb egymásra és az étkezésre figyelnie. Ha szükséges, halk zenét is bevethetünk. A másik ok, hogy ekkora már nagyobb mennyiségeket fogyasztanak, illetve az anyatejet szinte teljes egészében megemésztik a babák, így a hasuk feszülhet, vagy akár fel is puffadhat a pocak, az anyuka által fogyasztott ételek miatt.

Fél éves kor után, ahogy elkezdjük a hozzátáplálást, számíthatunk akár emésztési, akár alvási problémákra, amik egyébként jórészt az emésztés miatt jelentkeznek. Igyekezzünk az új ételeket mindig délelőtt kóstoltatni. Egyrészt ilyenkor a babák éberebben, elfogadóbbak, másrészt az esetleges emésztési problémák nem tolódnak éjszakára, hanem már jórészt délután jelentkezhetnek. Érdemes a hozzátáplálásról naplót vezetni, főleg eleinte, hogy az esetleges emésztési problémák okát könnyen ki lehessen szűrni.

A baba étele és éjjele, avagy van-e összefüggés a baba étkezése és alvása között?

Végül szót kell ejteni az édességekről, a csokiról, a kakaóról. Az édességekben lévő magas cukortartalom valóságos cukorsokk a gyermeknek. A folyamatosan édességgel traktált gyerekek között sok a túlzottan aktív, agresszív, mivel a cukor lebontása során olyan élettani folyamatok indulnak be, melyek a viselkedésükre is hatással vannak. A kakaóban sok esetben van koffein, olvassuk el a címkét, és estére ne itassunk a gyerekekkel ilyesmit. Sokkal célravezetőbb, ha vizet vagy teát adunk a vacsora mellé. Így az éjszakák is várhatóan nyugodtak és kiegyensúlyozottak lesznek, ahogyan az egészségesen táplált gyermekek is azok.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top