Gyerekmenü

Mennyi folyadékot igyon a gyerek?

A folyadékbevitel komplex dolog, hiszen nemcsak ivással, hanem evéssel is viszünk be folyadékot a szervezetünkbe, melynek 60-70 százaléka víz. Lássuk, milyen életkorban mennyi folyadék is kell a pici babáknak vagy a kisgyermekeknek?

A csecsemő
Az anyatej a természet csodája. A csecsemő folyadék- és táplálékszükségletét egyaránt biztosítja. Először híg, vízszerű tej ürül a szoptatás kezdetén (szomjoltó tej), majd a szoptatás második felében ez sűrűbbé válik (zsír- és kalóriadúsabb tej). A tápszer összetétele is olyan, hogy fedezi a kicsik folyadékigényét, kiegészítésre mindkét táplálási mód esetében csak féléves kor után, a szilárd táplálékok bevezetését követően van szükség. Természetesen nagy nyári melegben, illetve lázzal, hányással járó megbetegedések esetén kínálhatjuk a babáinkat vízzel is.

Vizet, de milyet?

Az ásványvizek közül a szénsavmentes, alacsony ásványianyag-tartalmú vizeket válasszuk. Léteznek ún. babavizek is, melyek megfelelnek ezeknek a kritériumoknak. A magasabb ásványianyag-tartalom megterheli a picik veséjét. Javasolják a forralt, lehűtött csapvizet is, azonban a csapvíz tisztasága, hormontartalma sok helyen megkérdőjelezhető. A cukros üdítők, babateák tiltólistán vannak, hacsak nem szeretnénk lyukas tejfogakkal, adott esetben a gyermek túlsúlyával foglalkozni már óvodáskorban. Ráadásul az egyéb adalékanyagok – például a koffein – izgatólag hatnak az idegrendszerre. És nem győzzük hangsúlyozni: a pozitív példa nagyon fontos! Ne essünk abba a hibába, hogy rossz szokásunk fedezése miatt életkorhoz kötjük a gyermek számára „tiltott” dolgok fogyasztását, hiszen ezzel éppen hogy felkeltjük és folyamatosan szinten tartjuk érdeklődését.

Mennyi folyadékot igyon a gyerek?

6 hónapos kor után
A hozzátáplálással már gyümölcsöt és zöldségeket kóstoltatunk a kicsikkel, és ezek folyadékot is tartalmaznak. A későbbiekben, amikor már nagyobb arányban fogyaszt főzelékeket, szilárd táplálékot a kicsi, a tej/tápszer mellett mind jelentősebb lesz a folyadékigénye is. Ezt vízzel pótoljuk.

Mennyi az annyi?
A folyadékfogyasztás  mennyisége természetesen egyénfüggő is. Vannak, akik hajlamosak belefeledkezni a játékba, esetükben nekünk, szülőknek kell figyelnünk, hogy elegendő folyadékot fogyasszanak.


0–6 hónap: a szoptatás megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékbevitelt jelent
6–12 hónap: 1 dl

1 éves: 6 dl

2-3 év: 7 dl

Óvodáskor: 1 l


Mikor igyon?
Elsősorban akkor, ha szomjas. Étkezések tekintetében célszerű, ha étkezés után, vagy két étkezés közt iszik a gyermek.

Miből itassuk?
A legoptimálisabb a pohárból ivás, köztes megoldásnak a csőrös poharakat javasoljuk. A cumisüvegeket célszerű minél előbb erre cserélni. Nagy népszerűségnek örvend a kicsik körében az ún. „csőrös” műanyag palack is, ami jól zárható, így kirándulásokon is jó szolgálatot tesz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top