Egészség

Az antibiotikum-szedés aranyszabályai

Ha ledönt a lábunkról a kórság, akkor kár vakmerősködni, be kell szedni az előírt gyógyszereket, és persze a probiotikumokról sem szabad elfeledkezni.

Az antibiotikumok számos súlyos bakteriális betegség gyógyításában játszanak jelentős szerepet. Elsődleges céljuk, hogy a kórokozókat hatékonyan pusztítsák el a beteg szervezetben. Ezzel a „jótékony” hatással azonban az is együtt jár, hogy számos olyan baktériummal is végeznek, amelyek szükségesek szervezetünk egészséges működéséhez.

Ez a mintegy 500 különféle baktériumfaj pótolhatatlan az emberi szervezet kiegyensúlyozott működése szempontjából. Ezek a baktériumok az étkezések során jutnak az emésztőrendszerünkbe, ezért különösen fontos, hogy antibiotikum-szedés mellett mindig juttassunk a szervezetünkbe probiotikumokat. 

Az antibiotikummal kezelt betegek közel 20-30 százaléka a kezelés alatt vagy után hasmenéstől szenved, ami egyértelműen jelzi az egészséges bélflóra károsodását. Ezért is fontos az antibiotikumos kezelés során a probiotikumok használata. A probiotikumok segítenek abban, hogy a normális bélflóra egyensúlya megmaradjon, és az esetleges panaszokat megelőzzük.

Az antibiotikum-szedés aranyszabályai

Tippek antibiotikumok szedéséhez

1. Amikor kiváltod a gyógyszeredet, mindig vegyél mellé probiotikumot is. 

2. Fogyassz sok joghurtot és kefirt! 

3. Ne hagyj ki egyetlen szem gyógyszert sem! Amennyiben az orvos nem rendeli másképp, mindig szedd be az összeset, különben a gyógyszeres kúra nem lesz kellően hatékony. 

4. Igyál elegendő folyadékot, ez ugyanis felgyorsíthatja a gyógyulást. 

5. Mindig kövesd az utasításokat, nem mindegy, hogy evés előtt vagy után veszed be a gyógyszert. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top