Horoszkóp

Csillaghullással kezdődik az év. Érkezik a Quadrantid meteorraj

Ha eddig azt gondoltad, csillaghullás csak nyár vége felé figyelhető meg az égbolton, akkor tévedtél. A meteorrajok már-már menetrendszerűen érkeznek az év bármely szakaszában. 2018 máris meteorzáporral indul, ugyanis január 3-án, az augusztusi Perseidákat és a decemberi Geminidákat követően a Quadrantid meteorraj érkezik.

Az is igaz, hogy a Quadrantid meteorraj kevésbé ismert, mint a Perseidák vagy éppenséggel a káprázatos Luca-napi csillaghullást előidéző Geminidák, mégis figyelemre méltó a tekintetben mindenképpen, hogy az év első igazán különleges égi jelenségét okozza.

Többnyire december 28. és január 12. között figyelhető meg, de a leglátványosabb csillaghullásra a periódus közepén, tehát január 3-4-e között lehet számítani. 2018-ban mindenképpen.

A Quadrantid meteorrajt egyébként egy francia csillagász, Jerome Lalande fedezte fel 1795-ben. Valójában azóta is titokzatosság övezi, honnan is származik pontosan, milyen bolygóról vagy objektumról vált le. Peter Jenkins csillagász 2003-ban arra a következtetésre jutott, hogy az EH1 elnevezésű aszteroida részei alkothatják a rajt.

Mindenesetre mivel januárban az időjárás ritkán engedi meg a szemlélődést, talán ezért is kevésbé ismert, mint például az augusztusi Perseidák. A csillagászok szerint szerdán este 10 órától érdemes az égboltra pillantani, hogy elcsíphessetek néhány januári meteoritot. A látványt ezúttal sajnos rontja a telihold fénye, de talán mégis szerencsével járhattok, és különleges kívánsággal indulhat 2018.

2018 a Quadrantid meteorok érkezésével kezdődik

(via earth sky)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top