Horoszkóp

Káprázatos csillaghullást hoz az augusztus

A Perseida meteorraj idén augusztusban is káprázatos csillaghullással örvendeztet meg. De előttük még megcsodálhatod a különleges újholdat is, amely fénylőbbnek, ragyogóbbnak látszik majd az égen, mint az év más időszakaiban. Íme, minden részlet, amit tudni érdemes.

Augusztus csodálatosan szép égi eseményeket tartogat. Már rögtön az első napon felragyog az újhold, amely alkonyatkor, röviddel este 9 óra előtt lesz a legfényesebb, viszont sajnos igen gyorsan, 21.30 körül már el is tűnik a holdnyugtát követően. Érdemes felpillantani ebben a fél órában az égboltra és megcsodálni a keskeny holdsarlót az esthajnal csillaggal, vagyis a Vénusz bolygóval együtt. Még augusztus 3-án is látványosan szép a lassan növekedő Hold, szombaton ezért egyszerűbben kivehető lesz majd az égen.

Augusztusban jönnek a Perseidák

A minden évben igen intenzív meteorzáporral érkező Perseidák leglátványosabb csillaghullására idén augusztus 13-én és 14-én számíthatunk. Remélhetően felhőtlen égbolton gyönyörködhetünk majd bennük. Valójában ugyanakkor most csak a legfényesebb csillagokat lehet majd kivenni az égbolton, a látványt ugyanis a telihold közelsége kissé zavarhatja. Viszont a jó hír ebben, hogy nem szükséges fény nélküli helyet keresni, akár az ablakból, a teraszról is kivehetők lesznek a legfényesebb hulló meteoritok.

Idén augusztusban akár percenként láthatjuk a hullócsillagokat, amire mégis kevesebb a remény a telihold fénye miatt. A csillagászok szerint ugyanakkor sosem tudni előre, mennyi igazán fényes meteor jelenik meg az égbolton, így könnyen előfordulhat, hogy akár valamennyi felragyoghat a szemünk előtt.

Látványos csillaghullással érkeznek augusztusban a Perseidák (iStock)

Augusztus első napjaiban is láthatók a hulló csillagok

A Perseidák első rajai már augusztus első napjaiban is láthatók, az újholdnak köszönhetően könnyebben kivehetők még a kevésbé fényes csillagok is. Igaz, óriási záporra ekkor még nem számíthatunk, de egy-egy hulló meteoritot így is könnyen elcsíphetünk. Érdemes tehát az újhold sarlója mellett a hulló csillagokat is figyelni az égen. A meteorok az égbolt bármely pontján feltűnhetnek, éppen ezért mindig érdemes abba az irányban keresgélni, ahol a legkevesebb felszíni fény zavarja a látást.

A Jupiter is feltűnik az égen

Az újholddal és a Perseidákkal még nem ér véget az égi látványosság augusztusban. A Hold és a Jupiter a Nyilas jelében tűnnek fel augusztus 9-én este a délnyugati égbolton. A két égitest egymástól kicsit több mint 2 fokra lesz látható. A Naprendszer legnagyobb bolygóját a Hold bal oldalán pillanthatjuk meg. Nagyon könnyen észrevehető lesz az égen, hiszen ragyogóan erős fénye még a vékony fátyolfelhőzeten is átvilágít.

Forrás: NG

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top