nlc.hu
Horoszkóp

A telihold hatásai

Ezek a telihold egészségre gyakorolt hatásai

Ma telihold van, amihez rengeteg hiedelem és babona kapcsolódik, amik közül többet a tudósok is megvizsgáltak. Nézzük, mire jutottak a telihold egészségre való hatásával kapcsolatban.

Shakespeare Othello című művében Emília elmondja a főhősnek, hogy „a hold túl közel került a földhöz és az embereket az őrületbe kergette”. Az az elképzelés, hogy a telihold érzelmeket ébreszt, bizarr viselkedést válthat ki, sőt akár testi betegségeket is okozhat, nem csak az irodalomban létezik, egy erős hit még ma is. Nézzük, mit mondanak erről a kutatások.

A telihold és az alvás

Sokan mondják, hogy telihold idején nem alszanak jól. Egy 2021-es kutatás igazolta, hogy ennek valóban köze lehet a holdhoz. Kiderült belőle, hogy telihold idején az emberek sokkal nehezebben jutnak el az alvás REM fázisába, ami a legmélyebb alvási szakasz.

Telihold hatása az egészségre

Fotó: Getty Images/Charles O’Rear

A telihold és a mentális zavarok

Azt is gyakran hallani, hogy a telihold felerősíti a szorongást, a depressziót és különböző mentális zavarokat. Ezt a tudósok azzal próbálták magyarázni, hogy a hold teli állapotában felborítja a cirkadián ritmust. Két kutatás is volt, az egyik 2017-ben, a másik 2019-ben, azt vizsgálták, hogy többen keresték-e fel a sürgősségi pszichiátriai ellátást telihold idején. A válasz nem, tehát a hold annyira nem erősítette fel ezeket a tüneteket, hogy ellátásra lett volna szükség.

Azt viszont több kutatás is alátámasztotta, hogy a bipoláris zavarral élőkre hatással lehetnek a holdfázisok. Azt az összefüggést találták, hogy ilyenkor a depresszív szakasz gyorsan és hirtelen lép át a mániásba.

Nézz körül vadiúj, Telihold naptár 2023 oldalunkra!

A telihold és a vérnyomás

Egyes kutatók kíváncsiak voltak arra, hogy a holdfázisok, hogyan befolyásolják a vérnyomást. Egy 2013-mas vizsgálat alapján azt találták, hogy újhold és telihold idején alacsonyabb, mindez a magas vérnyomással élőknél még inkább megmutatkozik, ilyenkor az ő vérnyomásuk sokkal közelebb van a normál értékhez a kutatás szerint.

A telihold és az öngyilkosság

A közhiedelem évszázadokig kitartott amellett az elképzelés mellett, hogy telihold idején több támadás és több öngyilkosság is történik, mint máskor, ezért a kutatók ezt is megvizsgálták, ám nem találtak összefüggést, sőt egyes eredmények szerint telihold idején az emberölések száma kismértékben ugyan, de csökken.

A telihold, a menstruációs ciklus és a szülés

Mivel a hold ciklusa nagyjából egyforma hosszú a menstruációs ciklussal, sokan próbálták ezt összefüggésbe hozni, és kutatók is vizsgálták több száz nő bevonásával, de nem találtak összefüggést. Mint ahogy azt a hiedelmet is megcáfolták, hogy a telihold beindítja a szülést, vagy teliholdkor több kisbaba születik meg.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top