HPV-önteszt
Szponzorált tartalom

Mit okoz a HPV? Vigyázz, dr. Google olykor hazudik!

Orvoshoz járni sokszor elkerülhetetlen, és valljuk be őszintén: egyikünk sem szeret. Esetenként inkább szemérmesen ismerőseinket kérdezzük a tüneteinkről. És akkor „dr. Google”-ról még nem is beszéltünk…

Egészségügyi problémáinkkal orvoshoz fordulni mindenképpen macera (bár tegyük hozzá gyorsan: sok esetben elengedhetetlen és fontos). Akár egy teljes délelőtt eltelhet a váróteremben való üldögéléssel, plusz idő odajutni is és sok esetben a végeláthatatlan várólistákkal is számolnunk kell. Nőgyógyászati vizsgálat esetében pedig a nők egy része különösen kínosnak éli meg azt, hogy az „idegennek” érzett orvos előtt beszéljen az intim problémáiról. A világháló eljövetelével új korszak nyílt nem egy szempontból. Rengeteg információt nyerhetünk a netről, viszont ember legyen a talpán, aki el tudja választani az ocsút a búzától. Mégis sokszor laikusként kutakodunk diagnózis és orvosi információ után a neten. Akárhonnan is nézzük, a Google-be beírt keresőszók egyfajta társadalmi lenyomatai világunknak és gondolatainknak. A sokat emlegetett HPV-vírussal és az arról való társadalmi tudásunkról például sokat elárul az, hogy milyen lehetőségeket ajánl fel számunkra a Google a „HPV can cause” (a HPV okoz) félmondat befejezésére. Nézzük a találatokat!

A HPV…

…rákot okoz.

A találatok egy része nem meglepő módon az onkológiai megbetegedésekre utal, „egyenesen” arra vonatkoznak, hogy a vírus milyenfajta ráktípusokért felelős. A HPV (Humán papillomavírus) többfajta, egymástól esetleg távol álló megbetegedést okozhat, de ezek közül a legrettegettebbek és így a leggyakrabban emlegetettek, valóban a különböző rosszindulatú daganatok.

…méhnyakrákot okoz.

Nagyon sokan keresnek rá a méhnyakat érintő rosszindulatú elváltozások és a HPV viszonyára. Nem véletlen, ugyanis hazánkban évente 1300 nővel közli orvosa a lesújtó hírt, hogy méhnyakrákot diagnosztizáltak nála, a betegség pedig az esetek szinte 100%-ában a Humán papillomavírus fertőzésére vezethető vissza. Azonban fontos tudni, hogy a HPV fertőzés már évekkel (az amúgy sok esetben a fiatal-középkorú nőket, így a családokat megtámadó) méhnyakrák kialakulása előtt jelen van a szervezetben. 15 évvel hamarabb jelentkezik, mint a mellrák. Megléte nem feltétlenül eredményezi bármiféle rákos megbetegedés kialakulását, ötből négy nő élete során legalább egyszer megfertőződik a HPV valamelyik típusával. Viszont fontos tudni, hogy a szokásos nőgyógyászati szűrés során a vírusra magára nem szűrnek, hanem a méhnyak sejtjeit elemzik. (Nagyon szomorú leírni, de a kenetcitológia nem nyújt 100%-os biztonságot. A rákos eseteknek akár a 30%-át nem fedezi fel, a rákmegelőző műtendő eseteknek pedig közel 50%-át véti el.)

…torokrákot okoz.

A net ismét nem tévedett. A vírus nem csupán szexuális együttléttel, hanem orális úton is terjed. Egy brit kutatás eredményei szerint a torkot érintő rosszindulatú daganatok egyharmadát ez a vírus okozza.

…nemi szervi szemölcsöt okoz.

Dr. Google nem lőtt mellé. A HPV egyes fajtái valóban felelőssé tehetők a szemölcsökért, az alacsonyabb rizikófaktorú vírusok okoznak ilyenfajta elváltozásokat a női genitáliákon.

…herpeszt okoz.

A herpeszfertőzésért a Herpes simplex vírus különböző típusai a felelősek. A mozaikszavak (HPV és HSV) hasonló hangzása miatt keverhetik össze a két vírust.

…HIV-et okoz.

Sejthető, hogy az állítás távol áll az igazságtól. A nyolcvanas években közismertté vált HIV vírus okozza a szervezet immunhiányos tünetegyüttesét, közismert néven az AIDS-et. Mindkét vírus elsősorban nemi úton terjed, illetve mindkettő évekig jelen lehet a szervezetben anélkül, hogy bármi jelét is észlelnék. Viszont ezen felül semmi közük nincs egymáshoz.

…vetélést okoz.

A vírus önmagában nem okoz vetélést. Viszont, ha már kialakult a rákmegelőző állapot, akkor annak sebészeti kezelése kockázati tényező a terhesség megmaradása szempontjából.  Ezen felül a magzat a szülőcsatornában fertőződhet a vírussal, ami többféle negatív következménnyel járhat az egészségére nézve.

A HPV valóban veszélyessé tud válni, ha hagyjuk. Rövid kutakodás után az is megtudható, hogy az akár évekig „csendben, halkan” lappangó vírus „tetten érhető” a szervezetben.  Nem csupán a netes információszerzés végezhető otthonról, hanem a HPV fertőzés is kimutatható megbízható önteszt segítségével, amely a rákmegelőző esetek több, mint 85%-át és a rákok gyakorlatilag 100%-át tudják azonosítani. Ráadásul (pozitív eredmény esetén) biomarker teszt is elérhető, amellyel szinte 100 százalékos biztonsággal megállapítható a betegség kockázata. A teszt a kezdeti stádiumban is megbízhatóan mutatja ki a kialakuló rákot, így elegendő egy kisebb műtét a gyógyításhoz. És hogy maradjunk online: az otthoni mintavételes HPV-teszt megrendelhető webshopon keresztül.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top