HPV-önteszt
Szponzorált tartalom

Az óvszer sok mindenre jó, de a méhnyakrák ellen pont nem

Magyarországon évente 1300 új méhnyakrákos esetet diagnosztizálnak, ebből ötszáz halálos kimenetelű. A kulcsszó a megelőzés, aminek legújabb módszere az otthon is elvégezhető önmintavételi teszt.

„A HPV hámfajlagos kórokozó, amely szexuális úton, a nemi szervek környéki bőrfelületek érintkezésével terjed – magyarázza dr. Koiss Róbert nőgyógyász-onkológus főorvos. – Mivel a párok óvszert csak közvetlenül a behatolás előtt használnak, a petting, orális szex közbeni hámkontaktus során is megfertőződhetnek, ezért, bár használata erősen ajánlott, az óvszer nem nyújt teljes védelmet. A HPV okozta daganatos megbetegedést a méhnyakrákhoz kötik, de a szeméremtest, a hüvely, a végbél környéke rákos megbetegedéséért is felelős, férfiaknál pedig fej-nyaki daganatot okozhat, amely az orális szexnek és a gyakori partnerváltásnak köszönhetően egyre gyakoribb. A HPV jelenléte és a méhnyakrák között óriási a különbség, mivel a vírus jelen lehet a szervezetben, de, hogy megbetegedést okoz-e, függ a páciens életkorától (a HPV vírusfertőzés a fiatalabbakat, míg a méhnyakrák a 40-45 közötti, majd a 65 év feletti korosztályt érinti fokozottabban) és a szervezet ellenálló-képességétől.”

Negatív a rákszűrésem, mégis lehetek rákos?

„Itthon a hölgyek csupán negyven százaléka jár rendszeresen szűrésre – ha nincsenek panaszaik, nem mennek – pedig a méhnyakrák rákmegelőző állapotban és korai stádiumban sem okoz tüneteket – hangsúlyozza dr. Koiss Róbert. – A komplex nőgyógyászati szűrés kétévente ajánlott, mely során megvizsgáljuk a hüvelyt, a hüvelybemenetet, a gát környékét és a méhnyakat is. Ennek része a citológiai kenetvétel, melynek célja a rákmegelőző állapot felfedezése lenne, de ez ma már nem korszerű teszt, hiszen az esetek 30 százalékában a kialakult rákot sem mutatja ki. Ezzel szemben a citológiai vizsgálat alkalmával kérhető HPV-teszt előnye, hogy még a kóros sejtek megjelenése előtt kimutatja, hordoz-e a páciens vírust. Ha viszont valakinek nincsen lehetősége nőgyógyászhoz fordulni, vagy fél a kellemetlen vizsgálatoktól, elérhetőek úgynevezett önmintavételes tesztek is, melyekkel otthon, kényelmesen, orvosi beavatkozás nélkül kimutatható a vírus jelenléte.”

HPV-teszt a fürdőszobában

Ma már kapható online, weboldalon keresztül vásárolható olyan otthoni teszt, ami a különböző ráktípusok gyakorlatilag száz százalékát kimutatja, sőt, az időben végzett vizsgálat a rákot megelőző elváltozást is azonosítja, ami egy egyszerű műtéttel eltávolítható, így a betegség megelőzhető. „A teszt kimutatja az esetleges fertőzést, pozitív HPV-minta esetén pedig az úgynevezett biomarker teszt során, sejtkenet-alapú vizsgálat helyett a sejtek biológiai viselkedését nézzük, ami sokkal hamarabb és pontosabban jelzi a kezdeti rákmegelőző állapotot is – magyarázza dr. Koiss Róbert. – Maga az eszköz hasonlít egy kis puha ecsethez, amit a hüvelybe kell felhelyezni, háromszor megforgatni benne, majd visszahúzni egy tokba, és feladni postán. Az otthon levett minta vizsgálata laboratóriumban történik, és alkalmas az összes magas kockázatú vírus kimutatására. Több olyan páciensem volt, akinek a citológiai kenetvétele negatív lett, de az önminta-tesztje pozitív, a biomarker-teszt pedig kimutatta a méhnyak felszínén a rákmegelőző állapotot. Ebben fontos biztosra menni.”

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top