HPV-önteszt
Szponzorált tartalom

„Ez csak az összevissza szexelők betegsége” – 12 tévhit a HPV-ről

Bár a Humán papillomavírus (HPV) az egyik legelterjedtebb szexuális úton terjedő vírus, amely a világ lakosságának nyolcvan százalékánál megjelent legalább egy alkalommal, mégis számtalan tévhit kering a mintegy 660 millió nőt érintő betegséggel kapcsolatban. Hoztunk nektek most ezek közül egy tucatot, és külön jó hír, hogy a tudomány mai állásának köszönhetően már felvehetjük a harcot ezzel a lappangó, alattomos gyilkos kórral szemben.

Nem lehet védekezni ellene

Tévedés. A HPV elleni védekezés egyik eleme a megelőzésképpen beadott vakcina, amit abban az életkorban ajánlott kérni, amikor a páciens még nem él szexuális életet. Nem árt azonban tudni, hogy a HPV elleni oltás a már fennálló fertőzést vagy rákmegelőző elváltozást nem gyógyítja meg. Maximális hatását csak azok körében éri el, akik a beoltás idején nem fertőzöttek. Éppen ezért fontos a rendszeres időközönként elvégzett nőgyógyászati vizsgálat is, illetve – a kutatások szerint – az ennél ma már biztosabb és pontosabb eredményt nyújtó, akár otthon is elvégezhető HPV-tesztek használata.

Kutatók egy olyan két tesztből álló méhnyakrák megelőzési módszert fejlesztettek ki, amelynek opcionálisan egy otthoni mintavételes, egyszerű, gyors, megbízható HPV-teszt is lehet az első lépése. A tesztek a rákmegelőző esetek több, mint 85%-át és a rákok gyakorlatilag 100%-át tudják azonosítani. (Szemben azzal, hogy a citológia a rákos eseteknek akár a 30%-át nem fedezi fel, a rákmegelőző műtendő eseteknek pedig közel 50%-át véti el.)  

Aki már kigyógyult a HPV-ből, védett lesz

Dehogy, szó sincs automatikus védettségről! Amennyiben a vírus egy évnél hosszabb ideig van jelen a szervezetben, úgy az újrafertőződés kockázata kifejezetten magas, és így nagyobb eséllyel alakulhat ki rákos megbetegedés.

Csak egyféle HPV létezik

Bár igaz lenne, mert akkor könnyebb lenne visszaszorítani a vírus terjedését, ám a tudomány mostanáig több mint százharminc különböző törzset különböztet meg. Néhány ezek közül csak kisebb gondot okoz, mint egy herpesz, más vírustörzsek azonban daganatos betegségek kialakulásához vezetnek. A legveszélyesebbek a 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66 és a 68-as számmal jelölt törzsek, ezek a leggyakoribb rákos megbetegedések kiváltói.

A HPV női betegség

Tény, hogy férfiaknál jóval ritkábban fordul elő, hogy a Humán papillomavírus daganatot okoz, de a garat-, a gége-, a nyelv- és a szájüregi rákos megbetegedések egy részéért ez felelős.

HPV-snek lenni ciki

Mindig lesznek, akik a HPV-t megpróbálják egyfajta szégyenbetegségnek beállítani. Nos, nekik üzenjük, hogy ez a vírus – bár valóban főként szexuális úton terjed – simán elkapható bármilyen testi kontaktus útján, sőt, akár használati tárgyakon is átadható.

Az óvszer majd megvéd

A condom alkalmazása valóban a biztonságos nemi élet egyik fontos pillére. De nem véd meg mindentől, így például sajnos a Humán papillomavírus fertőzéstől sem. Az óvszer ugyanis nem takarja a genitáliák egész felületét, ráadásul a kórokozó a nyálkahártya-kontaktus mellett bőr-bőr érintkezéssel is terjedhet. Az óvszer használatát e tény mellett is természetesen határozottan tanácsoljuk, de ne feledkezzünk meg arról, hogy az önmagukat így védőknek is javasolt a HPV-szűrés és akár a már online rendelhető, otthon is elvégezhető HPV-teszt.

A HPV-t nehéz elkapni

Ha ez így lenne, akkor a statisztikák tévednek, mert jelenleg az óvatosabb becslések szerint az emberiség nyolcvan százaléka életében legalább egyszer elkapta a fertőzést. A méhnyakrák a 4. vezető halálok a világban: évente 528 ezer új esetet regisztrálnak, csak Magyarországon 1300 nőt diagnosztizálnak a betegséggel, és félezren veszítik életüket.

Főleg azok vannak veszélyben, akik váltogatják a partnereiket

Fontos, hogy védekezz, a szexuális úton elkapható vírusok esetében a becsületszó kevés. Viszont a több partner sem jelent feltétlenül nagyobb kockázatot, hisz a HPV egyik ellenszenves tulajdonsága, hogy hosszú a lappangási ideje, így egy partner mellett is előfordulhat megfertőződés, ha az illető előttünk már élt szexuális életet. A fertőzésre ilyenkor csak a HPV-teszt deríthet fényt.

A HPV-be ma már nem szokás belehalni

Ezt az az ötszáz (!) eset cáfolja, ahányan egy év alatt meghalnak Magyarországon a HPV okozta megbetegedésekben. Ráadásul az az évente regisztrált ezerháromszáz új megbetegedésnek az egyharmada.

A HPV vizsgálat fáj

Hidd el, nem macera. Része a nőgyógyászati vizsgálatnak. Persze nem feltétlenül kellemes, ha a nőgyógyász a koloszkóppal bevilágít a hüvelybe, majd kenetet vesz. De ha nagyon ódzkodsz a dologtól, van számodra alternatíva: az online rendelhető, otthoni önmintavételi HPV-teszt. Meg fogsz lepődni: pontosabb, mint egy emberek által elemzett vizsgálati eredmény. Ilyen eszköz például a már korábban említett, online rendelhető, önmintavételes HPV-teszt.

Én nem tehetek semmit a HPV ellen

Rengeteg dolgot tehetsz: javíthatsz a higiénés körülményeiden, táplálkozz megfelelően, erősítsd meg az immunrendszered, ne gyújts rá és rendszeresen járj szűrésre, illetve tesztelj – hogy csak a legfontosabbakat említsük.

??? tévhit? A HPV a felnőttek betegsége

A HPV elsősorban azoknak a betegsége lehet, akik már élnek szexuális életet, a hazai statisztikák szerint a méhnyakrák a második leggyakoribb daganattípus a 15-44 éves korosztályban.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top