Húsvét 2011

Praktikus tippek – napraforgóolaj

A napraforgóolaj használata a legtöbb háziasszony számára mindennapos, de talán kevesen tudják, hogy nem mindegy milyen étolajat használunk és hogyan. Íme, néhány tipp, hogy mire érdemes odafigyelnünk étolaj használata során:

Válasszunk minőségi étolajat! A minőségi étolajak két legfőbb ismérve a napsárga szín, és a semleges, vagy az alapanyagra (pl. napraforgómag) jellemző enyhe illat. Vásárláskor érdemes odafigyelni arra is, hogy magyar terméket válasszunk.

Ügyeljünk a tárolásra! Egy palack étolaj sokáig eltartható, de tároljuk fénytől védve, hűvös helyen, mert ellenkező esetben oxidációs folyamatok indulhatnak el benne, ami avasodáshoz és kellemetlen íz kialakulásához vezethet.

Praktikus tippek napraforgóolaj

 

Ügyeljünk a mennyiségre! Az olaj mennyiségét főleg a sütés típusa határozza meg. Rántott étel esetében annyit használjunk, hogy ellepje az ételt, natúr húsnál viszont elég egy kevés olaj is. Válasszunk magas falú sütőedényt, hogy az olaj ne fröcsögjön szét.

Figyeljünk a hőmérsékletre! Olajban való sütésnél fontos, hogy az olaj eléggé, de ne túl forró legyen; az ajánlott sütési hőmérséklet 180°C. A legegyszerűbben úgy tudjuk ezt ellenőrizni, hogy a sütnivalóból egy csipetnyit beledobunk a serpenyőbe. Ha már serceg, akkor beletehetjük a többit is.

Figyeljünk rá, hogy az olaj se az első hevítés, se a sütés során ne füstöljön, mert az ételnek kellemetlen égett íze lesz, illetve káros égéstermék is keletkezhet.

Fontos, hogy száraz ételt helyezzünk a forró olajba, mert a víz habzást, illetve fröcsögést okoz.

Süssünk figyelmesen! A sütnivalót vegyük ki, ha már aranybarnára sült. Ügyeljünk arra, hogy ne égjen meg az étel! A kész sülteket helyezzük előmelegített sütőbe, hogy melegek maradjanak, míg a többi adag is elkészül.

Praktikus tippek napraforgóolaj

 

Amikor kivesszük a készre sült ételt, helyezzük papírtörlőre, szalvétára és itassuk le róla az olajat.

Védjük környezetünket! Sütés után az olajat töltsük át egy üvegbe és vigyük el a központi gyűjtőhelyek egyikébe.

 
További információk >>>

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top