Húsvét

Erre a napra esik a húsvét 2016-ban

Az idei húsvét az egyik lehető legkorábbi időpontra esik, ami viszonylag ritkán fordul elő. Hogy pontosan mikor is lesz 2016-ban? Több érdekességgel együtt eláruljuk ezt is.

A húsvét a keresztény egyház legnagyobb ünnepe. A Biblia szerint Jézus, pénteki keresztre feszítését követően harmadnapra feltámadott. Kereszthalálával megváltotta az emberiség bűnét, feltámadása és mennybe menetele győzelem a halál felett.

Mikorra esik a húsvét 2016-ban?

A húsvét a tavasz egyik jelképe és egyben a legszebb ünnepe is. Mozgóünnep, éppen ezért szerepel a naptárban minden évben más időpontban, és éppen ezért nem könnyű tudni, hogy éppen mikorra esik. Időpontját a holdnaptár szerinti holdállás alapján számítják, március vagy április hónap valamely napján ünnepeljük.

2016-ban ez különösen korai időpont, hagyományosan a tavaszi napéjegyenlőség utáni első holdtöltét követő vasárnap. A tavaszi napforduló csillagászati értelemben idén március 20-án, hajnali 4 óra 30 perckor következik be. Ezen a napon pontosan ugyanolyan hosszú az éjszaka mint a nappal. A telihold mindössze két nappal később, március 22-én, kedden ragyogja be az égboltot, így a húsvét az ezt a napot követő első vasárnap lesz, amely 2016-ban március 27-re esik.

Ilyen korai időpontra csak nagyon ritkán esik a húsvét

Március 22-re eshet a legkorábbi húsvét

A legkorábbi húsvéti időpont március 22-én lehetséges, amennyiben a holdtölte 21-én szombaton következik be. Ez nagyon ritkán fordul elő, és ez esetben nem szuperhold, de különleges alkalom lesz. 1623, 1761 és 1818 épp ilyen évek voltak. A következő március 22-i húsvétra még igencsak várnunk kell, hiszen 2038 lesz majd egy ilyen különleges év.

Március 27-re sem akad példa túl gyakran, annak ellenére sem, hogy legutóbb 2005-ben esett erre a napra húsvét, azt megelőzően pedig 1932-ben. A következő március 27-i húsvét ugyanakkor csak 141 év múlva, 2157-ben lesz.

Miért épp így számítjuk a húsvét időpontját?

A húsvét időpontját a 4. században, a 325. évi niceai zsinaton határozták meg. Ekkor döntötték el az egyházi méltóságok, hogy a tavaszi napéjegyenlőséget követő holdtölte utáni első vasárnap legyen húsvét vasárnapja.

Vitára ad okot, hogy csak a katolikus egyház számítja a húsvét időpontját ilyen formán. Más keresztény vallásokban más időpontra esik a feltámadás, a húsvéti újjászületés napja.

Ilyen korai időpontra csak nagyon ritkán esik a húsvét

Változtatnának a húsvét időpontjának kiszámításán

1997-ben az Egyházak Világtanácsának ülésén már javasolták a húsvét időpontjának azonos elvek mentén, például a csillagászati megfigyelések alapján történő kiszámítását. Egyelőre sajnos még nem született egyetértés a kérdésben.

A Nobel-békedíjra jelölt Ferenc pápa 2015 júniusában ugyanakkor bejelentette, a római katolikus egyház nyitott a húsvétszámítás időpontjának megváltoztatására.

Olvass még húsvét témában írt cikket az NLCafén

Fotók: Pinterest

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top