Húsvét

Babka, a legfinomabb kalács húsvétra

Szinte nincs már gasztroblogger, aki ne írta volna meg ennek az őrületes csokoládés, jeruzsálemi kalácsnak a receptjét. Ezen nem is csodálkozunk, hiszen az eddig kóstolt fonott kalácsok legőrültebb és legfinomabb verziója: nagyon csokis és nagyon mogyorós. Csináljunk belőle húsvéti kalácsot!

Készüljünk fel egy igazi szénhidrátbombára, ez itt nem a diéta ideje! Az osztatlan sikert viszont garantáljuk, amit ezzel a húsvéti kaláccsal aratunk, miután a húsvéti, reggelihez kínáljuk. Olajos magvakkal megszórva még ütősebb lehet a végeredmény, hiszen így nemcsak krémes, de roppanós textúra is kerül a tésztára. A diós húsvéti kalács igencsak népszerűbb nálunk is csakúgy, mint a gyümölccsel töltött, különleges ízvilágú meggyes-kókuszos húsvéti kalács.

Fonott húsvéti kalácsok

A jeruzsálemi kalács nemcsak ízre, de kinézetre is különleges, hiszen elkészítése során szó szerint viszünk bele egy csavart, mely első ránézésre tűnik csak bonyolultnak. A fonott húsvéti kalácsnak számtalan verziója létezik, csavarjuk hát mi is bátran a tésztát! A csokoládét pedig kenjük rá bőven, hiszen a csokoládés húsvéti kalácsnál kevés menőbb dolog van.

A húsvéti kalács hozzávalói:

  • 55 dkg liszt
  • 10 dkg cukor
  • 2 ek. élesztőpor
  • 1 tk. só
  • 1 citrom reszelt héja
  • 3 tojás
  • 1,2 dl hideg víz
  • 15 dkg puha vaj

Csokoládés töltelékhez:

  • 15 dkg csokoládé
  • 12 dkg vaj
  • 5 dkg cukor
  • 3 dkg cukrozatlan kakaópor
  • 1 tk. só
  • 10 dkg mogyoró

Cukorsziruphoz:

  • 25 dkg cukor
  • 1,5 dl víz
Babka, a legfinomabb kalács húsvétra

A húsvéti kalács elkészítése:

  • A tészta hozzávalóit egy nagy tálba tesszük, és a robotgép dagasztókarjával elkezdjük összeállítani: liszt, élesztőpor, só, cukor, 3 tojás, a hideg víz, a reszelt citrom héja, majd végül a puha vaj kerül bele.
  • Alaposan kidolgozzuk, majd lefedve hagyjuk megkelni legalább egy éjszakán át.
  • A töltelékhez megolvasztjuk a csokoládét a vajjal, lehetőleg vízgőz felett, ez a legkíméletesebb módszer. Majd kikeverjük a cukros kakaóporral és a csipet sóval.
  • Egy éjszaka, vagy jó pár óra múlva, mikor a tészta már megkelt, két részre osztjuk és egyenként téglalap alakúra nyújtjuk. A hossza akkor legyen, mint a kenyérsütőforma, amibe kisütjük majd. 
  • A kinyújtott tésztát megkenjük a csokoládés masszával és megszórjuk a durvára vágott mogyoróval.
  • Hosszában, mintha kakaós csigát készítenénk feltekerjük, jó szorosan, majd ugyanígy hosszában, egy határozott mozdulattal és éles késsel, kettévágjuk a feltekert tésztát. A szétnyílt részekkel felfelé fordítva a két félrészt összefonjuk, az egészet áthelyezzük a sütőformába.
  • További 1 órát kelesztjük, majd 190 fokos sütőben, 30 perc alatt készre sütjük.
  • A langyosra hűlt kalácsot a cukorsziruppal alaposan meglocsoljuk, így nem szárad ki majd olyan könnyen.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top