Húsvét

Hagyományos magyar húsvéti tojásfestés: módszerek és motívumok

Mennyire ismered a magyar tojásfestés hagyományait? Ismerd meg a legnépszerűbb technikákat! Talán nem is gondolnád, hogy milyen régre nyúlik vissza a hagyomány!

Bár a tojásfestést a húsvéti szokásokhoz kötjük, sokkal régebbi hagyomány. Amikor Móra Ferenc ásatásokat végzett, már az avar kori sírokban is talált hímes tojásokat a nők kezében.

A tojás a termékenység szimbóluma. A húsvéti tojás piros színű, és a hagyomány szerint Jézus vérét szimbolizálja, de utalhat a menstruációra is, így szintén a termékenységre térünk vissza. Régebben jelzésértékkel is bírt: ha a lány piros tojást adott a fiúnak, azt jelentette, hogy fogadja az udvarlását, a zöld tojás az elutasítással volt egyenlő.

A magyar hímes tojás díszítésének jelképrendszere is jóval a kereszténység előtti időkből való.  Az ősi kultikus jelek a régi magyar élet és hitvilág  fontos mozzanatait tükrözik. A messzi múltból származó, erősen absztrakt rajzokban felismerhető a pásztorkodás, lovas élet, természet, örök élet, termékenységvarázslás és a világmindenség ábrázolása. A tojás felső részére festett minták a túlvilágot, az alsó részére festettek az e világot szimbolizálták. A leggyakoribb technikák a magyar tojásfestő hagyományban:

Írott tojás

A mintákat viasszal rajzolják a tojásra egy íróka segítségével, utána mártják festékbe.

Pinterest

undefined

 Karcolt tojás

A több rétegben befestett tojásra karcolják rá a mintákat. A színárnyalat aszerint változik, hogy milyen erősen nyomják rá a kést.

Pinterest

undefined

 Berzselt tojás 

A tojást tavaszi levéllel lekötve teszik a festőlébe, így rajta marad a levél lenyomata.

Pinterest

undefined

 Még több húsvéti tojásfestés:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top