nlc.hu
Húsvét

Húsvéti tormateszt

Nagy húsvéti tormateszt: ezek a legfinomabbak!

Üveges tormákat tesztelt a hatóság, élelmiszerbiztonsági vizsgálatok mellett kóstoltak is.
Reszelt torma

A húsvéti sonka népszerű kísérője, az üveges torma szerepelt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) legfrissebb terméktesztjén. 26 üveges tormát vizsgáltak, ebből 21-et magyar gyártók állítottak elő, 5 pedig Lengyelországból származott.

A vizsgálat főbb megállapításai:

  • Jó hír, hogy benzoesav egyik termékben sem volt. A kén-dioxid-tartalom mért értéke mindegyik esetben megfelelt az előírásoknak, illetve több terméknél kimutatási határérték alatt volt. A termékek szorbinsavtartalmának vizsgálata még folyamatban van.
  • A tápértékadatok ellenőrzése során kiderült, hogy 23 termék cukortartalma megfelelő volt. Egy torma több cukrot tartalmazott, kettő pedig kevesebbet, mint amennyi a jelölésen szerepelt.
  • Egyik termék sem tartalmazott olyan allergén összetevőt, amelyet nem jelöltek a csomagoláson.
  • Mivel 18 terméket két hazai gyártó készített, ezért ennél a két üzemnél helyszíni ellenőrzést is tartottak a felügyelők. Kiderült, hogy az egyik cég 7 termékén nem megfelelően tüntették fel az összetevőket. A jelölési hibák miatt 26 termékből 15 esetében indult hatósági eljárás, nagyjából 600 ezer forint bírságot kapnak a cégek.

A laboratóriumi ellenőrzés után következett a tormák kóstolása. Nem élelmiszer-biztonsági vagy minőségi hiba okán, hanem súlyos jelölési hibák miatt 7 terméket kizártak a rangsorból.

Az összesített eredmények alapján a tesztelőknek ezek az üveges tormák ízlettek a legjobban:

  1. Univer reszelt torma;
  2. Grande reszelt torma;
  3. Czifra ecetes reszelt asztali torma, csípős.

Az üveges tormák teljes rangsorát itt olvashatod.

Ha húsvét, akkor torma!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top