Húsvét 2011

Kettesével viszik a neonszínű kiscsibéket

Bármennyire kegyetlenül hangzik, az állatkínzásnak is megvan a maga szezonalitása. Most húsvét táján a nyulak és kiscsirkék gyötrése van soron. Festékkel, vagy pusztán az anyjától való elszakítással - "hogy örüljön a gyerek"?

Az Egyesült Államokban az egyik legtrendibb húsvéti ajándék idén a neonszínű, élő kiscsibe. A tojásokba ételfestéket fecskendeznek, vagy a már kikelt csibéket fújják le festékkel, ettől lesz a tolluk például rózsaszín, lila, kék, vagy épp zöld. A tenyésztők azt állítják, hogy a festék az állat egészségére nézve teljesen ártalmatlan, és néhány hét alatt, ahogy az állat fejlődik, normál színre vált a tollazata. Már ha ezt egyáltalán megéli.

„Sokat eladunk belőlük. Az emberek bármit megvesznek ilyenkor. Általában egyet vagy kettőt visznek minden színből, összesen 10-15 darabot” – nyilatkozta a New York Timesnak egy kereskedő.Amerikában neonszínű csibét, itthon nyulat kínoznak

Az állatvédők szerint viszont a csibéknek már a befestése is állatkínzás, még akkor is, ha a festék valóban nem ártalmas. Probléma emellett az is, hogy ezeket a csibéket általában 4 hetes koruk előtt értékesítik, pedig ebben a korban még nem szabadna. Az élénk színű állatkák ráadásul nagyon hasonlítanak a plüssállatkákra, a gyerekek pedig, akik ajándékba kapják őket, emiatt még kevésbé értik meg, hogy ezek a csibék bizony hús-vér, érző kis élőlények és úgy bánnak belük, akár az élettelen játékfigurákkal.

Az anyjuk mellett lenne a helyük

Schneider Kinga, a Noé Állatotthon Alapítvány munkatársa a Nők Lapja Café kérdésére elmondta: hazánkban tudomása szerint még nem jutott senkinek eszébe a neonszínűre fújt csibe, és remélhetőleg az állatvédőknek sikerül megállítaniuk ezt divathullámot még azelőtt, hogy hazánkba is eljutna. A szakember hozzátette ugyanakkor, hogy a „hagyományos” naposcsibe, naposkacsa, illetve természetesen a nyúl még mindig népszerű húsvéti ajándék itthon is. 

Amerikában neonszínű csibét, itthon nyúlbébit kínoznak Az édes, apró csibéknek, kiskacsáknak kétségkívül nagyon nehéz ellenállni, és persze nyúlból is általában a minél kisebb, aranyosabb bébik a legkelendőbbek, pedig az apróságoknak még az anyjuk mellett lenne a helyük. A szóvivő felhívta a figyelmet arra, hogy ezek a fiatal állatok hihetetlenül sérülékenyek, az őket ért megpróbáltatásoktól, a nyomorgatástól, stressztől, vagy épp kiszáradás következtében gyakran alig néhány óra alatt elpusztulnak.

A Noé – a Fővárosi Állatkerthez hasonlóan – hivatalosan már nem fogad be húsvét után megunt nyuszikat, csibéket, pontosan azért, mert az elmúlt években egyre többen hagyatkoztak arra, hogy megveszik a kisállatot, majd az ünnep után egyszerűen lepasszolják.

A Noé Állatotthonban április 8-án vasárnap 10 és 14 óra között várják azokat, akik szeretnék állatbarát módjára ünnepelni a húsvétot. Lehetőség lesz többek között nyuszisimogatásra is – a látogatók, gyerekek értő felügyelet mellett itt olyan állatokkal találkozhatnak, melyek hozzá vannak szokva az emberek társaságához, sőt igénylik is azt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top