Húsvét 2011

Eper és kalács – három húsvéti desszert

Legyen krémes! Semmiképpen ne legyen krémes! A kalács kötelező! Unom a kalácsot! Nálunk ilyen a családi megbeszélés... De ezek a receptek mindenkit boldoggá tesznek.

Eper és kalács - három húsvéti desszertKalács karamellkrémmel

Hozzávalók:

A tésztához:
• 25 dkg liszt
• 1 dl tej
• 2 dkg élesztő
• 25 g cukor
• 40 g vaj
• 1 tojás
• tojássárgája a kenéshez

A karamellkrémhez:
• 0,5 l tej
• 75 g cukor
• negyed tk sütőpor
• 50 g méz
 
Első lépésként begyúrjuk a kalács tésztáját. A lisztet, a cukrot, a tojást és az olvasztott vajat egy tálba kimérjük, a tejet meglangyosítjuk. Az élesztőt a lisztre morzsoljuk, majd hozzáadjuk a langyos tejet, alaposan kidolgozzuk (géppel) a tésztát, majd letakarjuk, és meleg helyen kelni hagyjuk.
Közben nekiállunk a karamellkrémnek: A kristálycukrot egy széles, világos aljú lábasba öntjük, a cél, hogy vékony rétegben terüljön el benne a cukor. Közepes lángon melegítjük, és közben nem piszkáljuk, hanem hagyjuk, hogy borostyánszínű karamell legyen belőle. Ekkor lehúzzuk a lángról, hozzáadjuk a sütőport, a mézet, majd a tejet. Vissza a lángra, majd nagyjából 45 perc alatt sűrűre főzzük.

A kalács tésztáját kézzel átgyúrjuk, majd 4-5 részre osztjuk, gombócot formálunk belőle, majd egy hosszúkás formát kibélelünk sütőpapírral és egymás mellé helyezzük bele a gombócokat. Tojássárgájával lekenjük és 30-35 percig sütjük 180 fokos sütőben. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy a belseje is megsült-e! Karamellszósszal kínáljuk.

Eper és kalács - három húsvéti desszertRépás-diós csészés

Hozzávalók:

• 25 dkg liszt
• 1 dl tej
• 2 dkg élesztő
• csipet só
• 5 dkg cukor
• 10 dkg olvasztott vaj
• 2 tojássárgája
• 15 dkg sárgarépa
• 5 dkg dió
• 7 dkg vaj a kenéshez
• tojássárgája a kenéshez
 
A lisztet egy tálba mérjük, hozzáadjuk a cukrot, a vajat, a csipet sót, a két tojássárgáját, és rámorzsoljuk az élesztőt. A tejet meglangyosítjuk és azt is hozzáöntjük, majd géppel/kézzel alaposan kidolgozzuk a tésztát. A diót száraz serpenyőben megillatosítjuk, majd durvára vágjuk. A sárgarépákat megtisztítjuk és lereszeljük, majd a dióval együtt a kidolgozott tésztához adjuk és meleg helyen duplájára kelesztjük. Hideg vajjal 6 csészét kivajazunk. A megkelt tésztából 6 gombócot formálunk, majd a csészékbe tesszük őket. Tetejüket tojássárgájával megkenjük, majd 180 fokon 30 perc alatt megsütjük. A tetejére csurgathatunk mázat (4 ek porcukor, plusz annyi citromlé, hogy sűrűn folyós mázat kapjunk).
 
Eper és kalács - három húsvéti desszertEpres pohárkrém

Hozzávalók:

• fél kg fagyasztott eper
• 2 tojás
• 2 ek liszt
• 3-4 dl tej
• 1 vaníliarúd
• 6-8 ek mascarpone
• 10 szem friss eper
• 1 cs babapiskóta
 

A tojásokat felütjük, felhabosítjuk, majd elkeverjük a liszttel és óvatosan felhígítjuk a tejjel. A vaníliarudat felhasítjuk és a magokat a tejes keverékhez adjuk. Addig főzzük folyamatos kevergetés mellett, míg be nem sűrűsödik. Az epret a meleg krémbe keverjük, ami ettől lehűl, az eprek pedig felolvadnak. Mascarponéval lazítjuk. A babapiskótákat félbetörjük, és a krémmel vegyesen poharakba adagoljuk. Friss eperrel díszítjük.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top