Húsvét (archiv)

Ön dönt, iszik vagy vezet!

A húsvéti ünnep hazánkban is a családi összejövetelek, a vendéglátások idõszaka. Szép szokás, amikor a férfiak elindulnak meglátogatni hölgy rokonaikat, és locsolkodással kedveskednek nekik.

A hölgyek és a leányok ezt a figyelmességet piros tojással és szíves vendéglátással viszonozzák, amely szintén része ennek a szép ünnepnek. Ezzel még nem is lenne semmi baj, ha mindenki, a locsolkodók is és a vendéglátók is betartanának bizonyos írott és íratlan szabályokat.






 Olvasd el a Vezess.hu-n!

• Szondáztató hadjárat húsvétkor »
Ebben az időszakban családok százezrei kelnek útra, és sajnos sok közöttük az ittas sofőr. Magyarország közútjain 2006-ban 20.977 személyi sérüléssel járó közúti baleset volt, amely csekély mértékű, 0,96 százalékos növekedést mutat az előző évhez képest. Ezt jóval meghaladja az ittasan okozott balesetek abszolút számának 6,78 százalékos emelkedése (2,583-ról 2,771-re). Az összes baleseten belüli részarányuk a 2005. évi 12,4 százalékról 2006-ra 13,21 százalékra változott.






Nagyon fontos tehát, hogy legyünk mértéktartóak! Néhány pohár ital elfogyasztásának hatására a gépkocsivezetőnél növekszik a reakcióidő és romlik a mozgáskoordinációs képesség. Nagyobb mennyiség elfogyasztása zavarodottságot, torzult látást, elégtelen mozgáskoordinációt eredményez.


Természetesen alkoholfogyasztás hatására nemcsak az autóvezetőknél, hanem a közlekedés többi résztvevőjénél is jelentkeznek a fenti tünetek, és a belőlük adódó – sok esetben súlyos, sőt tragikus – következmények. A balesetet okozók szerinti megoszlásban vizsgálva megállapítható, hogy az ittas járművezetők aránya járműkategóriánként eltérő, azonban egyes kategóriánként meghaladja a 20%-ot is. A segédmotoros kerékpárt vezetők baleseteik 25,8 százalékát, a kerékpárosok 22,2 százalékát, a motorkerékpár-vezetők 11,5 százalékát, a személygépkocsi-vezetők 12,5 százalékát okozzák ittasan.


Esetek az ittasdossziéból






• Első eset:

B. A. az általa ittas állapotban vezetett személygépkocsival elsodorta a gyalogos-átkelőhelyen szabályosan közlekedő anyukát és 5 éves kislányát. A baleset után először egy pillanatra megállt, majd tartva attól, hogy a kiérkező rendőrök megállapíthatják ittasságát, segítségnyújtás nélkül elhajtott a helyszínről. Pár kilométerrel odébb az árokba hajtott, majd stoppal hazament. A rendőrök otthonából állították elő. A ügyész „segítségnyújtás elmulasztásának a vészhelyzetet előidéző által elkövetett bűntettével”, valamint „járművezetés ittas állapotban vétség” elkövetésével vádolta meg. Az eljárás folyamatban.


• Második eset:
S. J., személygépkocsijával az „Elsőbbségadás kötelező” jelzőtábla utasítását figyelmen kívül hagyva, nem biztosított elhaladási elsőbbséget a neki bal kéz felől érkező és egyenesen továbbhaladni szándékozó, 50 km/h sebességgel haladó, G. T. által vezetett személygépkocsinak, aminek következtében összeütköztek. A vétlen gépjármű utasa 8 napon túl gyógyuló sérülést szenvedett. 


A balesetért a S. J.  volt a felelős.
G. T. ittas volt, a vérében 2,3 ezrelék véralkoholszintet mértek…


G. T. a balesetért ugyan nem volt felelős, de az ellene indított eljárás során a bíróság egy évre eltiltotta a járművezetéstől, és 70.000 Ft pénzbüntetést szabott ki rá. Az ezzel járó utóképzés, ami a gépjárművezetői engedély visszaszerzéséhez szükséges, további 100.000 Ft-ba kerül…


 




Az ittas vezetők körében rengeteg tévhit kering:


• Sokan mondják, hogy egy pohár nem számít! Óriásit tévednek. Már egy pohár alkoholtartalmú ital képes olyan mértékű élettani hatásokat kiváltani, amelyek csökkentik az egyén reakcióidejét, elnyújtják a döntési folyamatot, vagy rossz döntésekhez vezetnek. A viszonylag kevés alkohol veszélyes lehet akkor is, ha egy túra vagy aktív pihenéssel eltöltött nap után ülünk autóba vagy szállunk motorra. Ha ugyanis a szervezet fáradt, akkor a vezető már eleve nincs koncentrációs készsége csúcspontján, amin bármilyen csekély mennyiségű alkoholbevitel tovább ronthat.


• „Az egy sör nem sör!” mellett a leggyakoribb tévhit a közhiedelemben, hogy bizonyos tényezők az alkohol lebomlását felgyorsítják, vagy akár el is tüntetik. Mint ahogy az sem igaz, hogy az alvás, a feketekávé, a tej, a savanyúság, az olajos ételek, a fizikai munka, a verejtékezés döntően befolyásolnák a szervezetben lévő alkohol elégetését. Az igazság egyszerűen az, hogy ilyen mesterséges külső tényezők nem befolyásolják az alkohol lebontását.


• Az ittas, illetve bódult állapotú vezetés veszélyes és tilos. A KRESZ a 4. § c) pontjában előírja, hogy az vezethet járművet, aki a vezetés képességére hátrányosan ható szer befolyása alatt nem áll és szervezetében nincs szeszes ital fogyasztásából származó alkohol.






Húsvétkor hajlamosak erről megfeledkezni az emberek, sokan figyelmen kívül hagyják ezt a szabályt. A tiltó szavak ellenére még mindig elég gyakran ülnek ittasan autóba, és okoznak kisebb-nagyobb balesetet. Az Országos Balesetmegelőzési Bizottság, az ORFK Baleset-megelőzési Osztály, valamint az Országos Polgárőr Szövetség emiatt – az előző évekhez hasonlóan – ismét kampányt indít az ittas vezetés visszaszorítása ellen. Az akció lényege, hogy szeretnénk megnyerni a mindenki számára egyértelműen fontos ügy támogatására a húsvétkor meglocsolandó lányokat és asszonyokat, hogy férjeik, testvéreik, apáik és gyermekeik életének és testi épségének védelmében ne kínálják alkoholtartalmú itallal a hozzájuk autóval érkező – majd továbbmenni szándékozó –, őket meglocsoló férfiakat. A biztonság és a gondmentes ünnep érdekében mondjanak nemet a tőlük alkoholt kérő gépjárművezetőknek, hiszen ugyanúgy, ahogy ők hazavárják másokhoz locsolkodni induló szeretteiket, úgy azokat a férfiakat is hazavárja valaki, akiket éppen ő lát vendégül.

A férfiak pedig tanúsítsanak önmérsékletet. Javasoljuk, hogy aki húsvétkor nem tudja megállni, hogy alkoholtartalmú italokat fogyasszon, az gyalog vagy tömegközlekedéssel induljon el. Megoldás az is, hogy az együtt mozgó „fiúcsapat” egy tagját kérjék fel sofőrnek, aki később biztosan nem fogyasztott alkoholt, és aki épségben hazaviszi majd a társaságot a locsolkodás után.


(Megjegyzés: Ez utóbbi javaslat megegyezik a Magyarországon 2005. szeptemberben kezdett „Buli Sofőr” kampány módszerével. A „Buli Sofőr” kampány fő célja a diszkóbalesetek számának visszaszorítása azzal a felvilágosítómunkával, hogy a diszkóban mulató társaság egy tagja önkéntesen vállalja a bulisofőr szerepét. Ő az, aki az este folyamán  a többi európai példához hasonlóan (EURO-BOB) nem fogyaszt szeszes italt, és biztonságosan hazaszállítja a társait. A Magyar Szövetség a Kulturált Alkoholfogyasztásért (HAFRAC) ingyenes üdítőitalokkal, bulisofőrpólókkal és pizzautalványokkal jutalmazta 2006-ban 52 magyarországi helyszínen a bulisofőröket. A program 2007-ben is folytatódik.)


Az alábbi táblázatból megtudható, hogy az elfogyasztott egy pohár alkohol mennyi idő alatt ürül ki a szervezetünkből. Kérjük, tanulmányozzák, és csak az adatok ismeretében, annak figyelembevételével üljenek az ünnepi alkoholfogyasztást követően újra autójukba!


Az alkohol átlagos lebomlási, kiürülési időtartama:













































1 dl pezsgő, vermut   2 óra 
2 dl asztali bor  2 óra 
1 dl desszertbor  2-3 óra 
0,5 l sör  3 óra 
5 cl likőr  2-3 óra 
1 koktél  2-4 óra 
5 cl konyak  2-3 óra 
5 cl pálinka  2-4 óra 
5 cl vodka  2-3 óra 
5 cl whisky  2-3 óra 
5 cl gin   2-3 óra
5 cl rum (kommersz)  2-3 óra 
5 cl „erős rum”  3-4 óra 
5 cl „extra erős rum”  4-6 óra 
A megjelölt időtartamokon túlmenően mintegy 1-3 órás „plusz” pihenési időtartam javasolt.

Az alkoholfogyasztás utáni gépjárművezetés bizonyos esetekben szabálysértésnek számít, más esetekben bűntettnek minősül. Ha valakinek a vérében 0,8 ezrelék feletti az alkoholszint, illetve ha ittas vezetésével súlyos testi sértést, maradandó fogyatékosságot, súlyos egészségromlást vagy tömegszerencsétlenséget és halált okoz, akkor bűncselekményt követ el.


A húsvéti kampányunk egyik fő eszköze egy ember nagyságú tárcsa, amelyen az érdeklődők személyre szólóan leellenőrizhetik, hogy testsúlyukhoz és az esetlegesen elfogyasztott alkoholhoz képest mennyi idő múlva ülhetnek újra a volán mögé. Természetesen a tárcsa csak az egyes „tisztán” fogyasztott alkohol esetében mutat megbízható adatokat. Aki többféle italt keverten fogyaszt, annál az alkohol felszívódásának ideje is jelentősen kitolódik.
  
 
 


Ön dönt, iszik vagy vezet!


Ha vezet, kérjük, mondjon nemet az alkoholnak!


 Jó utat, balesetmentes közlekedést és kellemes húsvéti ünnepeket kíván az ORFK Baleset-megelőzési Osztály és az Országos Balesetmegelőzési Bizottság!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top