Húsvét (archiv)

Bárány az ünnepekre

Érdekes, hogy bár a magyar háziasszonyok elõszeretettel készítenek húsételeket a családnak, a bárányt az esetek többségében mellõzik.

Illetve ilyenkor, húsvét táján eszükbe jut, hogy az ünnepi menü báránysült legyen, ám az év további részében ismét a feledés homályába merül ez az ízletes húsféleség.

Áldozati bárány
A bárány az ünnep „áldozati” étele, melynek energia- és tápanyagértékei a sovány sertéshúséhoz hasonlóak. Könnyen emészthető, zsírtartalma csekély. Vásárláskor érdemes minél fiatalabb állat húsát választani, ugyanis ennek az íze finomabb; az idősebb állat húsa sötétebb és intenzívebb ízű. A bárányhús frissen készítve a legízletesebb. A régi magyar konyha gyakran használta ezt a húsfélét, ma már sok családban szinte csak húsvétkor található meg az asztalon.

Sült báránycomb

Hozzávalók 8 személyre:

• 3 gerezd fokhagyma
• 2 lila hagyma
• 4 ág kakukkfű
• 17 dkg vaj
• egy kb. 2 kg-os báránycomb
• só, őrölt bors
• 60 dkg burgonya
• 50 dkg zöldbab

Elkészítés:

A combot bedörzsöljük a meghámozott és vékony szeletekre vágott fokhagymával. A lila hagymát 10 dkg megolvasztott vajban megpároljuk, a lemorzsolt kakukkfűvel ízesítjük. Hozzátesszük a combot, és nagy lángon elősütjük, minden oldalát megpirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, és 180 °C-os sütőbe tesszük körülbelül 1 órára. Időnként megfordítjuk, és saját levével meglocsoljuk. Közben meghámozzuk a burgonyát, és nagyobb kockákra vágjuk. Levágjuk a zöldbab végeit, és a zöldségeket külön-külön, bő sós vízben megfőzzük. A krumplit nem főzzük túl puhára, lecsöpögtetjük, és serpenyőben, a maradék vajban megpirítjuk. Ezután hozzáadjuk a zöldbabot, megborsozzuk, és néhány pillanatig hagyjuk összeérni az ízeket. A combot és a zöldségeket is azonnal, jó melegen tálaljuk.

1 óra 20 perc
425 kcal/1776 kJ

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top