Húsvét (archiv)

Eperzselé




20 perc + 3 óra pihentetés
110 kcal/459 kJ
 










Hozzávalók 4 személyre:
1 dkg zselatinlap, 3 dl almalé, 2 ek. nádcukor, 40 dkg eper, 1 doboz krémjoghurt, 2 ek. méz.

A zselatint hideg vízben megpuhítjuk, majd az almalé felét felmelegítjük, a cukrot a zselatint benne feloldjuk, és a maradék almalevet is hozzáöntjük. 6 ek. zselatint a formába öntünk, és 10 percre hűtőbe tesszük. Az epret gerezdekre vágjuk. A formába egy réteg epret rakunk, rá újabb zselatint öntünk, és 10 percre a hűtőbe rakjuk, majd még egy ilyen, utolsó réteget készítünk, és a formát 3 órára hűtőbe rakjuk. A formát 2-3 másodpercre forró vízbe mártjuk, a zselét tányérra borítjuk, és felszeleteljük. A joghurtot a mézzel összekeverjük, és tálaláskor a zselé mellé dekorációként friss epret, illetve minden tányérra 1-1 kávéskanálnyi mézes joghurtot teszünk.












Tipp:
• Az almalé fele is elég, hogy a cukrot és a zselatint felolvasszuk – így csak az egyik felét melegítjük, s a másik fele teljesen megőrzi aromáját. Mikor a kettőt összekeverjük, langyos zselét kapunk, tehát kevesebbet kell várni, míg kihűl. Fontos, hogy mikor öntjük, ne legyen túl forró a lé, különben az eprek összeesnek!
• Almalé helyett használhatunk más gyümölcslevet is, például szőlőlevet.
• Eper helyett más gyümölccsel is kipróbálhatjuk, például banánnal, málnával, szőlővel, sárgabarackkal. Azonban ne használjunk kivit vagy ananászt, mert ezek olyan enzimeket tartalmaznak, melyek megakadályozzák, hogy a zselatin megkössön! 




Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top