Húsvét (archiv)

Nyuszi, hopp!

Ha a kutyus neked még túl nagy falat, a cicanyafogást nem bírod, a madárpókoktól pedig kiráz a hideg, akkor jöhet õ, a "legkisebb ugrifüles". Hidd el, a lakásodban boldogan ugrabugráló törpenyuszit az egész család azonnal a szívébe zárja.




E népszerű háziállat alaposan rászolgált a nevében szereplő „törpe” jelzőre – a kifejlett egyed is csak maximum 1,5-2 kg-ot nyom – nem lesz nagyobb, mint egy tengerimalac. Ez persze nem jelenti azt, hogy helyigénye is arányosan kevesebb lenne, mint a házi nyúlnak (hiszen igazi ugrifüles módjára imád hancúrozni), mégis  megpróbálkozhatunk lakásban való tartásával. A törpenyuszi nem kifejezetten ölbe való házi kedvenc, az állandó nyaggatást sem viseli túl jól (ezt éles karmaival olykor tudtunkra is hozza), ám a vele való törődést egyáltalán nem veti meg, sőt, nagyon is szereti. Kedveli, ha foglalkoznak vele, simogatják, és benne van minden csínytevésben.


Otthon, édes otthon

Meglehetősen ijedős természetű állatról van szó, így megeshet, hogy nyulunk eleinte félénk lesz, de új környezetéhez hamar hozzászokik, főleg, ha minél hamarabb otthonos kis fészket alakítunk ki számára. Fontos, hogy legyen elegendő helye a tisztálkodáshoz, és napi mozgásigényét is legyen hol kiélnie.





Tipp: a törpenyúl ketrecek ára 12.000 – 40.000 Ft között mozog, a ketrec méretétől, minőségétől és felszereltségétől függően.





Az a legjobb, ha ketrecben tartjuk (ezt megvásárolhatjuk készen, de akár mi magunk is barkácsolhatunk egyet), a lényeg, hogy elegendő helyet biztosítsunk számára, ahol vígan élheti mindennapjait.
A ketrec alját béleljük ki puha anyagokkal, száraz szénával, szalmával, esetleg finom faforgáccsal, hogy a pici nyúltappancsok ne közvetlenül a fémvázzal érintkezzenek. Tovább növelhetjük nyuszink komfortérzetét, ha búvóhelyről is gondoskodunk számára – egy odvas fatörzs vagy egy nagyobb átmérőjű műanyag cső megteszi. Minden nap engedjük szabadon a lakásban hosszabb-rövidebb időre, persze gondosan ügyeljük minden mozdulatát.
Nyáron a kertben is építhetünk neki ketrecet, hadd élvezze a „szabadságot”, ám arra ügyeljünk, hogy ne tudja magát kiásni, mert könnyen nyúlcipőt húzhat, és bottal üthetjük a nyomát.








Itt minden szükséges felszerelést és eledelt beszerezhetsz kedvencednek:
Állati áruház »
Online állateledel shop »
Nyuszi étlap

Nyuszink élelmezésében törekedjünk változatosságra. Alapvetően szénából, zöldből ( sárgarépa, káposzta, alma, salátlevél), magvakból, illetve állatboltokban kapható száraz nyúltápból állítsuk össze étrendjét, és gondosan ügyeljünk rá, hogy csak tiszta, friss ételekkel kedveskedjünk neki, mivel meglehetősen „finnyás” jószág. Ne feledkezzünk el az itatásról sem, fontos, hogy kedvencünk minden nap hozzájuthasson friss ivóvíz adagjához. Erre a legmegfelelőbb az önitató, amit ugrándozás közben sem tud felborítani. A nyuszi szereti koptatni fogait, ezért néha-néha egy darabka száraz kenyérrel vagy szépiával is meglephetjük.






Négylábú portörlő

Ki szeretné, ha újdonsült lakótársát állandóan a szekrény alól kellene kihalásznia? Pedig nagy rá az esély, ugyanis a törpenyúl remek portörlő hírében áll. Ezt a kellemetlenséget könnyen kiküszöbölhetjük, ha egy-két biztonsági óvintézkedést vezetünk be, mielőtt nyuszinkat hazavinnénk. A bútorok és ágyak paradicsomi búvóhelyül szolgálhatnak számára, így nem árt, ha eltorlaszoljuk előle az efféle rejtőzködésre alkalmas helyeket. Ellenkező esetben előfordulhat, hogy beszorul valahova, vagy más módon tesz kárt magában. Nincsenek biztonságban az elektromos vezetékek sem, hiszen előszeretettel rágcsálja meg a kábeleket, ami akár végzetes is lehet.








Fajták
A törpenyúlnak több fajtája (holland törpenyúl, törpe kosorrú, oroszlánfejű törpe kosorrú, oroszlánfejű nyúl) létezik, így a különböző méretű, színű és formájú állatkák közül kedvünkre kiválaszthatjuk a nekünk leginkább tetszőt.

Párban vagy egyedül?

Nem egyértelmű, hogy melyik megoldás az ésszerűbb, mindkét választásnak megvan a maga előnye és hátránya is. Ha attól tartunk, hogy leendő társunk magányos lesz egymagában, akkor válasszunk mindjárt két kis kedvencet. Az persze nem mindegy, hogy milyen nemű egyedeket társítunk össze, az ivarérett kor elérésével ugyanis adódhat némi problémánk. A hím –



nőstény párosítás esetében a nyuszi-áldás problémájával találjuk szembe magunkat, ha pedig két hímet társítunk össze, ott bizony előfordulhatnak durva verekedések is. Két nőstény elvileg jól megfér egymással, de mégis az a legcélszerűbb, ha egy nyuszit veszünk, és mi magunk igyekszünk megfelelő társaságot biztosítani számára, ugyanis a nyuszik bennünket is képesek fajtársaiknak elfogadni. Ne rekesszük ki az emberi társaságból, mert akkor magányos, rosszkedvű, lehangolt lesz.






Ápolás, gondozás


Nyuszink szőrének hosszától függ, hogy milyen mértékű ápolást igényel. A rövid szőrű fajtával szinte semmi gondunk nem lesz, ám ha hosszú szőrűt választunk, akkor készüljünk fel a mindennapos fésülgetésre, „csomómentesítésre”, mert e nélkül csupán egy kusza szőrcsimbókban gyönyörködhetünk. A kisállat-kereskedésekben beszerezhetjük a nyuszi ápolásához szükséges eszközöket.
Mivel a nyulakat felettébb nehéz szobatisztaságra szoktatni, minden nap ajánlatos időt szakítani az alom cseréjére, így megelőzhetjük a kellemetlen szagokat. 





Ti írtátok – fórumajánló:

• Törpenyúl kedvelők fóruma »
• Oroszlánfejű törpenyúl »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top