J.K. Rowling

J.K. Rowling

J.K. Rowling az 1997 és 2007 között megjelent, hétkötetes Harry Potter-sorozat szerzője. A regény ötlete egy vonatút során pattant ki a fejéből, megalkotásának ideje alatt pedig Angliában, Portugáliában és Skóciában is élt.

A Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskolában tanuló Harry, Ron és Hermione kalandjait feldolgozó regényfolyam világszerte több mint 500 millió példányban kelt el, több mint 80 nyelvre fordították le, és nyolc sikerfilm készült belőle. A szerző a könyvsorozat mellé három, jótékony céllal kiadott könyvet is írt: A kviddics évszázadait, a Legendás állatok és megfigyelésüket, valamint a Bogar bárd meséit. A Legendás állatok később egy filmsorozatot is ihletett, amelynek főszereplője Göthe Salmander magizoológus, és amelynek a forgatókönyvét maga J.K. Rowling írta. A sorozat második része, a Legendás állatok – Grindelwald bűntettei 2018-ban került a mozikba.

J.K. Rowling a könyvek befejeztével egy színdarabban folytatta Harry történetét. A Harry Potter és az elátkozott gyermeket, amelynek címszereplőjét immár felnőttként látjuk viszont, az írónő Jack Thorne drámaíróval és John Tiffany rendezővel közösen jegyzi, és mind az európai, mind az észak-amerikai és ausztrál színpadok hatalmas sikerrel játsszák.

J.K. Rowling felnőtteknek szóló regényeket is ír, ilyen az Átmeneti üresedés, valamint a Robert Galbraith álnéven kiadott Strike-krimisorozat, amelynek már több részéből készült tévéfilm.

J.K. Rowling számos díjat és kitüntetést nyert el. Többek között a Brit Birodalom Érdemrendjét, a Francia Köztársaság Becsületrendjét, és a Hans Christian Andersen-díjat. Volant nevű jótékonysági alapítványán keresztül számos ügyet támogat, ezenkívül ő a Lumos Foundation alapítója, amelynek célja az árvaházak és gyermekotthonok felszámolása, a családok egyesítése.

Amióta az eszét tudja, J.K. Rowling író szeretett volna lenni, és akkor a legboldogabb, ha egy szobában ülve történeteket találhat ki. Jelenleg Skóciában él a családjával.