nlc.hu
Iskolakezdés

Iskolakezdés

Így nem lesz rémálom az iskolakezdés

Szeptember eleje mindig sokkal sűrűbb időszak az év többi részéhez képest, hiszen a gyerekek elkezdik az iskolát, a munkahelyeken pedig beindul a szabadságolások utáni nagyüzem. Nem egyszerű feladat ilyenkor mindent kézben tartani, és ha véletlenül elmaradtál néhány iskolai felszerelés megvásárlásával, komoly fejtörést okozhat, hogyan logisztikázd ki az időt arra, hogy ezt pótold.

A tanévkezdési roham feszes napirendjét teljesen felboríthatja egy nem tervezett bevásárlás. Például, ha csak a harmadik tanítási napon vesszed észre, hogy a tavalyi tornazsák már elvásott, és elkerülhetetlen a cseréje, akkor ennek beszerzése többórás elfoglaltságot jelenthet. Ilyen helyzetekben minden apró praktika jól jön, ami időt és energiát takarít meg.

Bankkártya

Kártyával és internetről intézzük ma már a vásárlásain többségét az OTP Bank felmérése szerint (Fotó: Pexels/Anete Lusina)

Mennyi időt spórolsz kártyával?

Az egyik leghatékonyabb praktika, ha kártyával fizetsz. Egyrészt így mindig elegendő pénz lesz nálad, ami már önmagában is csökkenti a vásárlással járó feszültséget, másrészt maga a fizetés aktusa is lerövidül a kasszánál. Mindannyian tudjuk, hogy az érmékkel és bankjegyekkel történő fizetési procedúra hosszú és kényelmetlen lehet, akár percekig is eltarthat: a készpénz kikeresése a tárca mély és szűk bugyraiból, majd annak megszámolása, átadása, a visszajáró kiszámolása, átvétele, majd e mozdulat közben leejtett aprópénz megkeresése… egyszóval mindez sokáig tart és kifejezetten kényelmetlen lehet. Kártyával mindez egy érintés – elegáns, gyors, komfortos.

Mi több, a lelkünknek és agyunknak is kellemesebb, ugyanis egy 2016-ban készült érdekes tanulmányban a neuro-közgazdaságtan kutatói kimutatták, hogy az új, ropogós bankjegyek kiadása a valós fizikai fájdalomhoz igen hasonló és határozottan erős ingereket generál az agyban, míg az elhasznált bankóké már enyhébb reakciókat kelt, a kártyás fizetés esetében viszont ilyen agyi szignál nem jelentkezik. Egyszóval kellemesebb élmény így fizetni, ami nem elhanyagolandó szempont egy eleve stresszes helyzetben.

További előnye a kártyának, hogy precízen követhetők vele a kiadások, a használata biztonságosabb, a nagy tárcákat igénylő bankókkal és aprópénzzel szemben könnyebb és helytakarékosabb. Mindezeken felül ma már könnyedén integrálható a telefonunkba vagy az okosóránkba virtuális kártyaként, így végképp minden helyzetben veled lehet a kártya. 

Papírboltba járni jó, de mit tegyek, ha nincs idő?

Teljesen kézenfekvő ma már, hogy online intézzük a vásárlásokat: felmegyünk a netre, keresünk egy ígéretes webáruházat, majd kártyával kifizetjük a terméket és várjuk, hogy csengessen a futár. Vajon az iskolai eszközök, tanfelszerelések vásárlásával kapcsolatban miért vagyunk mégis olyan konzervatívak? A tapasztalat ugyanis azt mutatja, hogy valamilyen különös nosztalgia és vonzódás miatt ezeket a dolgokat rendszerint hagyományos papírboltból vesszük meg, mégpedig személyesen. És ez rendjén is van így – ha épp nem arról van szó, hogy késésben vagyunk, mert ilyenkor sokkal praktikusabb és gyorsabb az online vásárlás, amit legfeljebb 20 perc alatt elvégezhetünk.

De nem csupán az időtakarékosság miatt hasznos ilyenkor az online vásárlás. A neten keresgélve ugyanis arra is lehetőséged van, hogy alaposabban összehasonlítsd a szóba jöhető iskolaszereket, hiszen akár több webáruház árukészletét is végigböngészheted. Nagyságrendekkel nagyobb így a választási lehetőség, ráadásul az árak tekintetében is összevetheted a kiszemelt tárgyakat, amelyek egyébként a webáruházakban jellemzően már eleve olcsóbbak, mint a boltok polcain. Egyszóval nem csak időt, de pénzt is spórolhatsz azzal évkezdéskor, ha van egy jó bankkártyád, és azt okosan használod.  

Csak egy jó kártya kell – és egy kártyaolvasó

A legtöbb magyar rendelkezik bankkártyával, sőt nagyon sokaknak olyan kártyájuk van, amit „feltölthetnek”, azaz digitalizálhatnak az okostelefonra, és így csak a mobilt kell magukkal vinni, ha boltba indulnak. Ez a virtuális kártya nagy könnyítést jelent, hiszen a készülék eleve mindig nálunk van, január óta pedig gyakorlatilag minden online pénztárgéppel rendelkező vállalkozásnak kötelező biztosítani a vásárlás során az elektronikus fizetés lehetőségét, tehát egyre kevesebb az olyan bolt, ahol ne tudnánk kártyával fizetni. A készpénzes fizetés így tulajdonképpen egy csapásra régimódi szokássá vált korunkban.

Hogy mennyire így van ez, azt az OTP Bank nyár közepén kiadott közleménye is megerősíti. Eszerint tavaly decembere óta márciusig – alig három hónap alatt! – 13,5 százalékkal emelkedett a digitális fizetési lehetőségek száma az országban: 123 ezer ezerről 140 ezerre nőtt a bankkártya leolvasós helyeké, és 24 ezerről 26 ezerre az internetes elfogadóhelyeké. Az internetes vásárlás szokása ezzel párhuzamosan mind inkább erősödik a lakosság körében, amit fényesen bizonyít, hogy idén, a első negyedévben 80 milliárd forinttal költöttünk többet webáruházakban és interneten, mint egy évvel korábban.

Még nem biztosította üzletében a készpénzmentes fizetést? A 30 millió forint feletti éves árbevétellel rendelkező és cafeteria kártyát is elfogadó vállalkozásoknak az OTP Csoport a POS-terminál igénylését, míg az alacsonyabb forgalmú cégek számára a SimpleBusiness mobilalkalmazás használatát javasolja.

A tájékoztatás nem teljes körű és nem minősül ajánlattételnek, célja kizárólag a figyelem felkeltése. A fenti termékek és szolgáltatások részletes feltételeiről az ismert csatornákon keresztül tájékozódhatnak.
Az OTP Bank fenntartja annak jogát, hogy a közleményben szereplő termékek és szolgáltatások kondícióit módosítsa.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top