nlc.hu
Iskolakezdés

Tippek a balesetmentes iskolakezdéshez

Körbenézés, zebra, fényvisszaverő csík: 8 tipp, hogy biztonságosan induljon az iskola

A rendőrség és egy futárszolgálat összedugta a fejét: íme a tanácsaik gyerekeknek és felnőtteknek.

A szeptemberi iskolakezdés miatt jelentősen megnő a forgalom az óvodák és iskolák környékén. A nyári időszakhoz képest több gyermeket láthatunk az utakon a reggeli és a délutáni órákban.A legtöbb gyermekből – korukból adódóan – még hiányzik az a képesség és tudás, ami az utakon váratlanul kialakuló helyzetek kezeléséhez szükséges. Kevésbé figyelmesek, mint a felnőttek, viszont sokkal energikusabbak és gyakran sokkal meggondolatlanabbak is. Az ORFK Balesetmegelőzési Osztálya és a DPD Hungary közös közleményben hívja fel a figyelmet a biztonságos közlekedés fontosságára, ezért szeptemberben egész hónapban a baleset-megelőzés mellett kampányol.

Összegyűjtöttek nyolc hasznos tippet a témában. Berzai Zsolt rendőr alezredes a Balesetmegelőzési Osztály vezetője a szülőknek javasol egyszerű baleset-megelőzési tippeket:

  • Tanítsuk meg a gyerekeket, hogy soha ne lépjenek le az útra anélkül, hogy körülnéztek volna, jön-e jármű.
  • Az is nagyon fontos, hogy mindig használják a zebrát. Sajnos sok felnőtt sem veszi komolyan azt a szabályt, hogy a zebra a gyalogos-átkelőhely, így a gyerekek rengeteg rossz példát látnak.
  • A zebrán történő átkelés előtt mindig győződjenek meg róla, hogy nem jön autó. A zebrán soha ne menjenek át, ha piros a jelzés, akkor sem, ha nem jön semmi.
  • Legyen a gyerekeken láthatóságot segítő ruhadarab vagy kiegészítő: fényvisszaverő csík a táskán, kulcstartó vagy matrica. De az is sokat segít, ha színes, feltűnő színű ruházatba öltöztetjük őket.
  • Ha a gyermek rollerrel vagy biciklivel közlekedik, mindig tegyünk rá lámpát, prizmát vagy fényvisszaverő matricát, illetve ajánlott a bukósisak használata is.
Iskolakezdés

Fotó: Fortepan/Magyar Rendőr

A DPD futárai egész nap járják az utakat, így nekik is rengeteg tapasztalatuk van azzal kapcsolatban, hogy autósként mire kell figyelni az iskolák környékén, ők a következő hasznos tippekkel egészítették ki a listát:

  • A gyermekek sokkal alacsonyabbak, mint a felnőttek, így az úton közlekedő autósok nehezebben látják meg őket. Iskolák környékén mindig sokkal figyelmesebben és lassabban ajánlott közlekedni.
  • Az egyik legveszélyesebb dolog az utakon, ha takarásból, például egy álló jármű mögül az autó elé lép valaki. A takarásból való kiszaladásra az iskolák környékén a legnagyobb az esély. A gyerekeknek naponta el kell mondani, hogy nem szabad az úton szaladni.
  • Mindig használjunk hangjelzést tolatáskor, illetve az őszi időjárás miatt megfelelően felkészített, kivilágított járművekkel, az út- és látási viszonyoknak megfelelően vezessünk.

Ha ezeket a tippeket betartjuk, felelős magatartást tanúsítunk az utakon, és kiemelt figyelmet fordítunk a gyermekek biztonságára, nemcsak a balesetek száma csökken, de példát is mutatunk a felnövekvő generáció számára.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top