Izzadásgátlás

Az izzadás természetes és hasznos

A testünk egészséges működését kísérő számos jelenség közül az izzadást bizonyára szívesen mellőznék a legtöbben. A verejtékezés látszólag csupa kellemetlenséggel jár, de ez a folyamat nagyon is hasznos, természetes és elengedhetetlen az egészség és a szervezet egyensúlyának fenntartásához.

Az izzadás természetes és hasznos

Az emberi szervezet megfelelő működéséhez a 37 Celsius-fok körüli testhőmérséklet az ideális. Akár e felett vagy alatta van a hőmérsékletünk, annak káros, szélsőséges esetben pedig végzetes mellékhatásai lehetnek. A test tehát arra törekszik, hogy a külső környezeti hőmérséklet ingadozásai ellenére is fenntartsa a számára komfortos 37 fokot, és ehhez számos „praktikát bevet”. Az egyik eszköze, hogy a felesleges hőt az emberi test legnagyobb kiterjedésű szervén, a bőrön keresztül vezeti el a külvilágba egy bonyolult hűtőrendszer segítségével. Ennek a rendszernek a végterméke a bőr felszínére kiválasztódó vízszerű folyadék, a verejték, amely párolgása során hőt von el a bőrtől, és így lehűti a bőr kapillárisaiban áramló vért is. A vér a testben keringve pedig hűti a többi szervet. 

Az izzadságcseppeket a bőrben található verejtékmirigyek választják ki. Legalább 2 millió ilyen mirigye van minden embernek, és ezek működését a bőrben és az agytörzsben található hőérzékelő sejtek szabályozzák. Napi átlagban másfél liter folyadék is távozhat így a testünkből, egy különösen forró nyári napon pedig óránként 7 deci izzadság is végigcsoroghat rajtunk. Ez a folyadék 99,5 százalékban víz, a maradék része pedig ásványi sókból, zsírsavakból, anyagcseretermékekből és salakanyagokból áll. A verejtékkel különféle méreganyagok is távoznak a testből és e folyamat során tisztul a bőr is.

Az izzadás természetes és hasznos

Egy-egy intenzív izzadás tehát jól szolgálja az egészségünket, bár kétségtelen, hogy kellemetlen szagokkal és foltokkal jár. Ezeket a szagokat egyébként azok a baktériumok okozzák, amelyek a nedves bőrön felszaporodnak és elkezdik táplálkozásuk során lebontani a verejtékben található anyagokat. Még ez a kellemetlenség is jár némi előnnyel, ugyanis a másik nem képviselői érzékelik, és tudat alatt dekódolják a bőrünkről származó szagokat, és levonják a számukra fontos következtetést például arról, hogy a másik fél szexuálisan mennyire fogékony és aktív. A szagok és foltok jelenléte azonban már cseppet sem létfontosságú, és ezeket a mai modern kozmetikai készítményekkel, dezodorokkal hatékonyan kordában lehet tartani.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top