Izzadásgátlás

Rémálmaink kellemetlen társa

Mindenkinél előfordult már, hogy verejtékben fürödve ébredt egy rossz álomból. A szervezet és a lélek természetes, egészséges működéséhez a rémálmok és a velük járó kellemetlen, erőteljes izzadás is hozzátartozik, háttérben lappangó bajra, betegségre csak akkor kell gyanakodni, ha ez a jelenség gyakori. Ám mind a rossz álmokra mind a verejtékezésre van gyógyír.

Rettentő fenevad üldöz egy baljós éjszakán és érzed, számodra már nincs menekvés, pár pillanat múlva elragad a végzet. Zihálva, verejtékben úszva, rémülten és kimerülten ébredsz öntudatra ebből a gyötrelmes álomból, ami még sokáig, talán egész nap rányomja majd a hangulatodra a bélyegét. Nem kell azonban rögtön pánikba esni ettől! Egy ilyen kellemetlen élmény nem feltétlenül csalhatatlan előjele valami rossz dolog bekövetkezésének az életedben, és nem is azt mutatja általában, hogy valami súlyos lelki bajod vagy más betegséged van, amit rögtön kezeltetned kéne. Az álmok kiszámíthatatlanul és nem racionálisan bukkannak fel, és csupán arra adnak szilárd bizonyítékot, hogy mind a tested, mind a lelked működik még éjszaka is, és igyekszik feldolgozni az előző nap hatásait. A rossz álmokkal járó intenzív verejtékezés is normális, ám ha gyakran, hetente többször is előfordul ez, akkor már érdemes figyelmet fordítani a jelenségre.

Rémálmaink kellemetlen társa

 

A rendszeres rémálmok hátterében leggyakrabban napi stressz, túlhajtottság, kimerültség, feszültség áll, de okozhatják olyan organikus betegségek is, mint a pajzsmirigy-túlműködés, ízületi gyulladás, gerincpanaszok, gyomorbajok, vagy éppen a tüdő elégtelen működése dohányzás vagy allergia miatt. De előidézheti a klimax és még számos egyéb változás is, akár kóros vagy természetes, ami az életünkben bekövetkezik.

Ha a rémálmok gyakoriak, mindenekelőtt tisztázni kell, vajon lelki megterheltség vagy szervi betegség váltotta-e ki. Ehhez orvosra van szükség, aki elő fogja írni rá a megfelelő gyógymódot. Lehet, hogy csupán néhány csésze nyugtató kamilla teára vagy egy köteg levendulára van szükséged a párnádba, hogy idegeid kisimuljanak és elkerüljenek a rossz álmok és a rémes izzadságfürdő. 

Ha azonban ritka, rendszer nélküli jelenségről van szó, akkor magad is kézbe veheted az ügyet, és kivétheted mind a rossz álmokat mind a vele járó fokozott éjszakai izzadás támadásait. Hatásos módszer, ha lefekvés előtt meditálsz, jógázol és így lenyugodva mész az ágyba. Kerüld közvetlenül lefekvés előtt a dohányzást, étkezést, számítógép használatot, intenzív házimunkát vagy más fizikai terhelést, vitát, veszekedést és hasonló nyugtalanító tevékenységeket.

Rémálmaink kellemetlen társa

 

Használj olyan kozmetikumokat, amelyek megnyugtatják a bőrt és gátolják az izzadást. Az ilyen kozmetikumok használata már önmagában is jótékonyan hat a pszichére, hiszen a lefekvés előtti, rendszeres rituális törődés a testtel nyugtató, lazító élmény, ami segít ráhangolódni az alvásra, pihenésre.

 

 

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top