Izzasztó percek
Szponzorált tartalom

Miért izzadunk, amikor kínosan érezzük magunkat?

Pillanatok alatt leizzadtál, amikor megláttad a főnököd nevét a mobilod kijelzőjén? Meghallottad a gyereked sírását, és kivert a víz? Most elmondjuk, miért izzadunk stresszhelyzetben!

Az izzadásnak számos oka lehet: nemcsak a magas hőmérséklet és mozgás hatására izzadhatunk, hanem egyes ételek, fűszerek, gyógyteák miatt is erősebben verejtékezhetünk. De miért izzadunk stresszhelyzetben? A válaszért az őseink életmódjában találhatjuk meg.

Hideg verejték: miért hideg és izzadt a tenyerünk, amikor stresszesek vagyunk?

Melegben vagy sport, mozgás közben mindenki izzad, ez az izzadás azonban eltér attól, amikor stressz hatására izzadunk. A stressz hatására történő izzadást ugyanis egészen más mirigy, az apokrin aktiválja, a sportoláskor jelentkező verejtékezésért pedig az ekrin mirigy felel, ami testszerte megtalálható, ezért is izzadunk mindenhol, amikor sportolunk, vagy belépünk egy meleg helyiségbe. Az apokrin mirigy azonban nagyobb mennyiségben a hónalj és az ágyék területén van jelen, ami – az ekrinnel ellentétben – folyamatosan termel váladékot, és nem áll ellen a fertőzéseknek, így megfelelő higiénés szokások, vagyis tisztálkodás és izzadásgátló dezodor használata nélkül hamar kellemetlen szagúvá válik.

Dr. Markus Ramsey, a houstoni Baylor Gyógyszerészeti Egyetem kutatójának megfigyelései szerint a két mirigyet az agyunk más-más területe aktiválja, működteti. Elmondta, hogy amikor stresszesek vagyunk, a szimpatikus idegrendszerben végbemenő folyamatok miatt kezd izzadni a hónaljunk, a talpunk és a tenyerünk, ez azonban nem jár együtt a véredények tágulásával. Ennek oka az, hogy vészhelyzetben – vagyis, amit stressz hatására érzékelünk – a létfontosságú szerveinkbe áramlik a vér, így a talpunk és a kezünk hideg marad. Így alakul ki a hideg verejték.

Miért és mikor van szaga az izzadtságnak?

Amíg az ekrin mirigyek termelte izzadtság 99 százaléka víz, addig a stressz hatására termelődő izzadság 20 százaléka lipid és protein, amik a bőrünkön élő baktériumok táplálékául szolgálnak – ez pedig izzadtságszag kialakulásához vezet. Ez azonban nincs mindenkiénél így, hiszen vannak, akik a genetikai adottságaik miatt hiába izzadnak, egyszerűen nincs szaga a verejtéküknek.

Aki azonban szagosan izzad – lássuk be, ez a többség, és teljesen természetes -, másokra is hatással lehet, ugyanis az izzadtság szaga stresszt válthat ki a környezetünkben, így a körülöttünk lévők is elkezdenek izzadni, és beindul az ördögi kör. Persze, az izzadtságunk kipárolgását izzadásgátló dezodorral némiképp szabályozhatjuk – saját magunk és a környezetünk érdekében is jó, ha ezt megtesszük.

Emellett érdekes még az az évezredekkel korábbra visszavezethető megállapítás is, miszerint a stresszhelyzetben termelődő izzadtság szaga egyfajta jelzésként is szolgált a környezet részére, hogy valami nincs rendben, de olyan megállapítás is létezik, ami szerint a szag régen a ragadozókat is távol tartotta.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top