nlc.hu
Izzasztó percek

Boldog plus size nők

5 plus size nő, aki csodásan érzi magát a bőrében

Gyönyörűek, sikeresek és úgy hallani, igazán boldog életet élnek. Öt nő, akik szépségét nem a divatstandardok határozzák meg. Ők bebizonyítják, plus size-nak lenni szexi.

Legnagyobb örömünkre az elmúlt években a divat világába is beférkőzött a valóság, egyre több divatbemutatón, plakátokon, magazinban láthatunk telt alkatú, trendi szóval élve, plus size nőket. De nem csak modellek, színésznők, énekesnők is büszkén vállalják alakjukat, ismertségüket pedig szívesen felhasználják rá, hogy saját életükkel bizonyítsák, a boldogság nem alkatfüggő.

Ashley Graham

Az amerikai modell nevét mára az is megismerhette, akit különösebben nem érdekel a divat. Ashley Graham nők millióinak vált példaképévé azáltal, hogy vállalja testének minden négyzetcentijét és nem törődik vele, ki miért kritizálja. Számtalan retusálás nélküli szelfit osztott már meg narancsbőréről, hurkáiról, felhívva rá a figyelmet, hogy szépséghibáknak csúfolt tulajdonságaink igenis szépek és vonzóak, ráadásul mindenkit érintenek, mindegy, hogy az illető topmodell vagy sem. Ashley Graham az elmúlt években nem csak szépen ívelő divatkerriert épített fel, de családi élete is nemrégiben kiteljesedett, ez év elején született meg kisfia, akit időnként rajongóinak is megmutat. 

A modellkedés mellett plus size ruhamárkája ügyeit is itézi, 2018-ban pedig Pretty Big Deal néven podcastot is indított, mellyel célja, hogy olyan testi-lelki problémákat segítsen megismerni, feldolgozni, amik milliókat érintenek, mégis gyakran tabunak számít említésük is.

Azt is tudhatjuk róla, fontos számára az egészséges életmód, a kiegyensúlyozott táplálkozás. Komolyan veszi a testmozgást, még várandósságának utolsó heteiben is végezte izzasztó tornagyakorlatait, de nem azért, hogy megváltoztassa magát, sokkal inkább, hogy egészéséges és fitt legyen, aki éppenséggel plus size méretű. Mi több, küzd érte, hogy a plus size jelzőből ne egy új stigma alakuljon ki, ne váljon divatos dobozzá, ami épp úgy megkülönbözteti a nőket csupán amiatt, mit mutat a mérleg: “Nem szeretem, hogy megosztottság van a standard és a plus size modellek között a divat világában. Ezt próbálom áthidalni. Nevezz aminek akarsz, tudom, ki vagyok.” – véleményét már többször, több fórumon is megosztotta.

Ashley Graham és férje, Justin Ervin. Kisfiuk 2020 januárjában született meg.

Ashley Graham és férje, Justin Ervin. Kisfiuk 2020 januárjában született meg. (Fotó: Gilbert Carrasquillo/GC Images)

Melissa McCarthy

A Gilmore Girls  szakácsnőjeként vált ismertté a színésznő, akit azóta már számos vígjáték sorozatban és mozifilmben láthattunk, igazi, vérbeli komika. McCarthy-nak nem csak karrierje figyelemre méltó, egyike azon szerencsés hollywoodi színésznőknek, akik boldog családi életet élnek, esetében ez férjét és két lányukat jelenti. Pár éve a színészkedés mellett belekóstolt a divattervezésbe is és saját plus size divatmárkát indított Melissa McCarthy Seven7 néven: “Az emberek nem állnak meg a 12-es ruhaméretnél. Úgy érzem, nagy a probléma, ha nem tudsz a kedved szerint öltözködni, ha egy bizonyos ruhaméret fölötti vagy” – nyilatkozta akkoriban a színésznő. A márka öt éve sikeres Amerikában, nem csak termékválasztéka, de kedvező ára miatt is.

melissa mccarthy
Megnézem
Összes kép (3)

A színésznő mindig is telt alkatú volt, így vált ismertté is, ő maga nem egyszer nyilatkozott már róla, boldog és elégedett önmagával és az életével, és egyáltalán nem érdekli, ki milyen megjegyzéseket tesz rá. Pár éve azonban egészségügyi okokból úgy döntött, változtat életmódján, miután felszaladt rá pár plusz kiló helytelen táplálkozása miatt. Többször is cikkeztek róla, hogy 35, majd 50 kilótól is megszabadult, hogy mi volt a valós szám, mindegy is. Fontosabb, hogy fogyását sosem természetes testalkata megváltoztatása ösztönözte, mindössze annak a többletnek igyekezett búcsút mondani, mely egészségét tekintve gondot okozott. A sport, a megfelelő étrend segített neki elérni célját, ha megnézzük Instagram oldalát valóban láthatjuk, szuperül érzi magát a bőrében, boldog, elégedett, és lássuk be, erre igazán meg van minden oka. 

Lizzo

A 32 éves énekesnő, Melissa Viviane Jefferson, vagyis művésznevén Lizzo karrierje 2016-ban kapcsolt nagyobb fordulatszámra, de igazán a múlt év elején robbant be a köztudatba, köszönhetően Cuz I Love You albuma óriási sikerének, így a 2020-as Grammy-re már nyolcszoros jelöltként érkezett januárban. Az énekesnő nem mellesleg vállaltan az LGBTQ+-közösséghez tartozik, így vélekedik önmagáról: “Személy szerint nem egy konkrét típusnak tartom magam… Ezért olyanok az LGBTQ+ színei, mint egy szivárvány. Egész spektrum az, ami valójában van, mégis csak fekete-fehérben akarjuk látni a dolgokat. Ez nekem egyszerűen nem működik.”

Lizzo minden fórumon igyekszik támogatni a testpozitív mozgalmat is, hogy a lányok és nők elfogadják önmagukat, szeressék a testüket bármilyen alkatú is, és azt ne átformálni akarják, hanem formálni. Hogy magabiztosan kiálljon önmagáért és a számára fontos ügyek mellett rengeteg munkájába került, számos sértés, beszólogatás érte már őt, de igyekszik erős maradni és példát mutatni arra, kitartással, önmagunkba vetett hitünkkel és kemény munkával elérhetjük azt a sikert, melyet szeretnénk.

Rebel Wilson

Az ausztrál származású színésznőt egész biztosan nem kell bemutatni senkinek, vígjátékai által itthon is hatalmas népszerűségnek örvend. Wilson sosem szívbajoskodott ha vörös szőnyeges eseményre kellett kiöltöznie, csillogó, testhez álló ruhaköltemények, szexi miniruhák egyaránt a kedvencei – csupa olyan holmi, melyek telt, homokóra alkatát szépen kihangsúlyozzák. 

Ahogy McCarthy-t, úgy őt is sokáig rettenetesen bosszantotta, hogy nem kapott igényes, normális ruhát a méretében, ezért 2015-ben saját ruhamárkát is indított, miközben persze a hangsúly filmes karrierjén volt. Keményen dolgozik, több interjúban is nyilatkozta már, komoly edzéseket kell csinálnia, hogy bírja a gyakran 16 órás munkanapok tempóját. Épp ezért utálja is azokat a kliséket, mely szerint ha egy nő telt idomú, biztosan egészségtelenül él. “Nem azért edzek, hogy csodásan nézzek vagy ilyesmi, hanem azért, hogy legyen energiám elvégezni a munkámat. Nem is gondolják az emberek ha rám néznek, pedig keményen edzek.”

Testpozitív életszemlélete mellé jó nagy adag humor is társul, ami segítségére van akkor is, ha a rosszindulatú, személyeskedő beszólásokat kell kezelni. Azt is megkapta már, hogy viccelődéseivel nem csak saját testalkatából űz csúfot, de az minden plus size nő számára sértés, azonban ha utánaolvasunk nyilatkozatainak világossá válhat, poénjaival inkább az élét akarja elvenni azoknak a támadásoknak, melyek érik őt. Nemrég a filmes szakma figyelmét is felhívta rá, mennyire aránytalan a szerepelosztás a főszereplők testalkatát nézve. “Egy amerikai vagy ausztrál nő átlagos ruhaméretével rendelkezem, mégis, a plus size színésznők a főszerepek kevesebb mint egy százalékát kapják meg, miközben a nők döntő többségét képviselik.”  Csak remélhetjük, hogy a probléma, melyre rávilágított előbb-utóbb tudatosul a filmmogulok fejében is, Rebel pedig még jó pár filmben kamatoztathatja tehetségét. 

rebel wilson

Rebel Wilson 2020 januárjában, Melbourne-ben. (Photo by Graham Denholm/Getty Images)

Szegedi Kata

Szegedi Kata éppen egy éve, hogy a magyar Cosmopolitan első magyar plus size címlaplánya lett, amelyet a divattervező büszkén vállalt. Saját nevén vitt márkáját 2009-ben alapította, azóta pedig ő lett az egyik legismertebb magyar divattervező, aki kollekcióit már a berlini és párizsi divathéten is bemutatta és ruháit olyan hírességeket láthattuk viszont, mint Nicki Minaj, Kelly Rowland vagy Mihalik Enikő, akivel Kata személyes jó barátságot is ápol.

A testpozitív mozgalom nagyon fontos számára, erről múlt évben a Cosmonak is nyilatkozott, akkor is elmondta, az ő életében is volt időszak, mikor komoly önbizalomhiánnyal, önértékelési gondokkal küzdött alakja miatt. Nem szeretett edzőterembe járni, mások előtt az öltözőben levetkőzni, ugyanazon dolgok miatt érezte magát feszélyezve, mint annyian mások, akiknek teltebb alakjuk van. Mostanra azonban sikerült ezeket túllépnie, kemény munkával építette fel önbizalmát, miközben egészségére is abszolút odafigyel. „Sokáig nem volt szempont, hogy úgy gondoljak magamra, mint egy jó nőre, de ez megváltozott. Sőt már nem akarok 50 kilóval kevesebb lenni, hogy szexinek érezzem magam. Az új célom az, hogy önmagam jobb változata legyek.” 

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top