Közösség ereje

Mi utcánk, Tasclr – ismerd meg őket

Nem is gondolnád, milyen segítséget és lehetőséget nyújtanak az új vállalkozások, amelyek egy kattintással elérhetőek számodra is. Ismerj meg két újabb lehetőséget!

Mi utcánk – Szabó Dávidot kérdeztük:

1. Honnan jött az ötlet? Saját igény merült fel, vagy kerestétek, mi lehetne az a lehetőség, amit érdemes lenne megcsinálni?

Az ötlet 2013-ban, a nyár közepén fogant meg. Az ötletgazda, Szabó Dávid, gyakran fordult apró segítségért a környéken lakó rokonaihoz. Ennek következtében elgondolkodott, hogyha nem laknának egy házban a nagyszüleivel, illetve a közvetlen szomszédságban a keresztanyukájával, akkor ezeket az apró kis problémákat hogyan oldaná meg.
Arra is rájött, hogy bár 15 éve lakik Őrmezőn, nem nagyon ismer senkit. Így ugrott be rögtön, hogy milyen jó lenne egy olyan közösségi oldal, ahol csak azokkal az emberekkel kerülne kapcsolatba, akik közvetlenül a környékünkön élnek.

A másik nagy motiváció pedig onnan jött, hogy amikor a 2013-as árvízi munkálatokban részt vett, illetve csapatot is toborzott, megtapasztalta, hogy milyen nagy összetartás rejlik egy nemzetben, ha baj van. A miutcánk.hu csapat célja, hogy az emberi segítségnyújtás ne csak akkor kerüljön előtérbe, amikor  nagy baj van (árvíz, vörös iszap, hóvihar), hanem az év 365 napján tudjanak az emberek egymásra számítani.

Mi Utcánk, Tasclr - ismerd meg őket

2. A névválasztás mi alapján történt? Fontos szerintetek, hogy már a név utaljon arra egyértelműen, mi is a profilotok?

A névválasztás jött magától, volt énutcám.hu, aztán inkább maradtunk a miutcánknál, mert az “én” és a “mi” között pont egy közösségnyi eltérés van. 🙂
Igen, fontosnak találjuk, hogy ha nem is pontosan tudják, de sejtsék az érdeklődők, hogy mivel is foglalkozunk.

3. Mi az a legfontosabb néhány mondat, amit elmondanál a vállalkozásodról, hogy kedvet kapjak a kipróbálásra?

A széles körű internethasználatnak és felpörgetett életstílusunknak köszönhetően a szomszédok mára teljesen elidegenedtek egymástól. Kommunikációnk elhalványult, nehezen nyitunk a másik felé, alig szólítjuk meg a másikat az utcán, a lépcsőházban. A Miutcánk.hu segítségével a visszájára fordíthatjuk ezt a folyamatot, és könnyedén kialakíthatunk új szomszédi kapcsolatokat.
Korunk másik nagy problémája a mérhetetlen pazarlás és az ebből származó környezetszennyezés. Célunk egy olyan kommunikációs felület létrehozása, ahol könnyedén lehet időt, pénzt és energiát spórolni egymással – egymásnak. Mindezt úgy, hogy közben a közösség erejével a környezetünkre is pozitív hatást gyakorlunk.

4. Mit tartasz az eddigi legnagyobb sikerednek?

– Remek alapítótársak és csapat
– 1 éve csináljuk és még mindig csináljuk
– HVG-címlap
– 18 000 felhasználó
– 2000 kezdeményezés a miutcánk.hu oldalon

5. Mi a véleményed a “közösség ereje” online platformról?

További megerősítés arra, hogy jó időben vagyunk jó helyen.

 

Tasclr – Pocza Krisztián és Kovács Gábor válaszolt a kérdéseinkre

1. Honnan jött az ötlet? Saját igény merült fel, vagy kerestétek, mi lehetne az a lehetőség, amit érdemes lenne megcsinálni?

Az ötletnek két forrása van:
  1. Személyes tapasztalatok, élethelyzetek: A mi életünkben is az elintéznivalók kvantumokban érkeznek, azaz egyszerre jön több dolog, utána pedig napokig semmi, vagy lényegesen kevesebb. A mindennapi feladatok közül sokat más is elvégezhet, mivel nem igényel szaktudást (bevásárlás, kutyasétáltatás, fűnyírás stb.). A másik feladatkör az, amihez szakemberre van szükség. Ez volt az elsődleges gondolat, ami mentén a Tasclrt megalapítottuk.
  2. Barátokkal, ismerősökkel, kollégákkal folytatott beszélgetések: Az előbbi szituációt sokan lefestették, és ugyanarra a következtetésre jutottak: jó lenne egy szolgáltatás, ami megoldja a problémákat.

Mi Utcánk, Tasclr - ismerd meg őket

2. A névválasztás mi alapján történt? Fontos szerintetek, hogy már a név utaljon arra egyértelműen, mi is a profilotok?

Esetünkben a névválasztás letagadhatatlanul utal a Tasclr profiljára. Task = feladat angolul. A c-t azért alkalmazzuk a k helyett, mert a tasklr domain már be volt regisztrálva (mint minden értelmes angol szó + lr.com). A szóvégi mássalhangzó torlódás (lr) pedig a mostanában gyakori startup-névválasztási trendeket követi. A név mint a brand egyik legfontosabb pillére, legyen frappáns, könnyen megjegyezhető. Legyen meg benne a potenciál, hogy fogalommá válhasson a felhasználók körében.
 
3. Mi az a legfontosabb néhány mondat, amit elmondanál a vállalkozásodról, hogy kedvet kapjak a kipróbálásra?

Alapvetően két csoportnak ajánljuk a szolgáltatásunkat. Egyik csoport azok az általában elfoglalt, rohanó emberek, akik szívesen csökkentenék a vállukra nehezedő feladatok súlyát. Úgy látjuk, nagyon sokan szívesen áldoznának pár ezer forintot a kényelem oltárán azért, hogy az időigényes kerti munkákat, a takarítást és hasonló ház körüli teendőket valaki elvégezze helyettük egy fárasztó hét után. A másik csoport, akinek jó szívvel ajánlanám a Tasclrt, az egyetemisták, ideiglenes munkát keresők, akik az előbbiek által posztolt munkalehetőségekre lecsaphatnak.
 
4. Mit tartasz az eddigi legnagyobb sikerednek?

Átütő sikert nem tudnék megemlíteni, a siker általában sok-sok kis lépés megtételével jön. Kevés jobb motiváló erő van, mint látni azt, hogy ahogy a kigondolt ötlet testet ölt, és ezt az emberek szívesen használják. Sikerként éljük meg a felhasználóbázisunk bővülését, a rólunk megjelenő cikkeket és minden pozitív (vagy épp új ötleteket szülő, kritikus) felhasználói visszajelzést.
 
5. Mi a véleményed a “közösség ereje” online platformról?

Nem rejtjük véka alá, a kooperáció egyik legnagyobb előnye, hogy általa dinamikusan tudnánk bővíteni a felhasználóbázisunkat, és szélesebb tömegek körében is ismertté tudnánk tenni a Tasclr szolgáltatását. Ez minden startup életében fontos feladat. A Telekom mint a legnagyobb hazai telekommunikációs cég, amely nemzetközi kapcsolatokkal rendelkezik, stabil és biztos partner lehet kisebb vállalkozások számára, illetve ezáltal a kisebb vállalkozások is megismerhetik egymást.
 
 
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top