Közösség ereje

Te megosztanád, amid van?

Valószínűleg igen a válaszod, főleg ha tudod, hogy nem ingyen, hanem azért, hogy gazdaságosabban használd fel a forrásaidat.

Hidd el, ezt mások is így gondolják, és mindaddig, amíg nem a haszonszerzés, hanem a költségmegosztás a cél, addig még a NAV is elnézi.

Ez az alapja az új gazdasági modellnek, amely az okostelefonok és a szélessávú internet segítségével embertömegek számára vált elérhetővé. Sokan a gazdasági válsággal magyarázzák a startup vállalkozások elterjedését, de a szakértők a fenntartható fejlődés zálogát látják a közösségi megosztáson alapuló modellek előretörésében.

Te megosztanád, amid van?

És miért ne osztanánk meg azt, amit mi nem használunk ki eléggé? Nem kell már eladni vagy megvenni, elég az interneten egyeztetni, és megvan kölcsönbe. Bármit megoszthatunk ebben a formában, hiszen az interneten szerveződő platformokon keresztül számtalan információhoz hozzájuthatunk, elolvashatjuk a véleményeket és felelősséggel tudunk dönteni.
Hinnéd, hogy Svédországban kempinghelyszínt bérelhetsz idegenektől, Franciaországban pedig internetes egyeztetés után becsöngethetsz a szennyeseddel egy ismeretlen családhoz, és szó nélkül bepakolhatsz a mosógépükbe? És mennyire költséghatékony!
Az együttműködésen alapuló fogyasztással hihetetlenül sokat megspórolhatunk.

Te mit próbálnál ki elsőnek?
Ha ma este van egy szabad szobád, kölcsönadnád? Utazol, és van még szabad hely az autódban? Kiolvastad a könyved, és továbbadnád kölcsönbe? Bármid is van, amit megoszthatsz, nem kell ingyen, csak költséghatékonyan.

A Telekom nemcsak a szélessávú internet segítségét nyújtja most neked, hanem segít abban is, hogy bemutat néhány közösségi vállalkozást, amelyeket te is bátran kipróbálhatsz!
A www.telekom.hu/kozossegereje címen elérhető weboldalon bemutatkoznak az Oszkár és az Autohop hazai telekocsi-szolgáltatók, a Miutcank.hu, amelynek segítségével az egy környéken élők kérhetnek egymástól és tehetnek egymásnak szívességet, adhatnak tippeket megbízható mesterekre. A Rukkola, amelynek tagjai a birtoklás élményéről lemondva inkább az olvasásét élvezik. A Piqniq ételmegosztó, ahol nemcsak az ételek fotóit és receptjét oszthatjuk meg másokkal, de magukat a kulináris élményeket is. Fellelhetők itt a közösségi kertek, amelyek közösségteremtő erejük mellett friss zöldséggel, gyümölccsel, fűszernövénnyel látják el az őket gondozó városlakókat. A 30 km.hu, amelynek segítségével feltérképezhetjük, sőt meg is rendelhetjük a környékünkön élő termelők, kézműves mesterek friss, minőségi áruit. Innen bárki gyorsan feltérképezheti a közösségi irodák, mint a Loffice, a Thehub és a Kaptár kínálatát, és kreatív megoldásokra lelhet a tudásmegosztást zászlójára tűző Kreanod segítségével. Végül, de nem utolsósorban megtalálható itt a Tasclr is, amely feladatokat és segítséget közvetít, és a Járókelő, ahol bejelenthetjük, ha jártunkban-keltünkben a közösség életét befolyásoló történést, meghibásodást tapasztalunk, és a rendszer – helyettünk – értesíti az illetékeseket, a probléma pedig megoldódik.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top