Aktuális

Hol szeretnének dolgozni a legtöbben – a legvonzóbb vállalatok listája

A friss diplomás férfiakat a pénz és a karrier, míg a nőket a megbízhatóság és az emberközpontúság érdekli jobban. Te hol dolgoznál szívesen?
Hol szeretnének dolgozni a legtöbben - a legvonzóbb vállalatok listája
400 ezer forint lenne az álomfizetés?

Az Aon Hewitt, az AIESEC Magyarország és a Figyelő legfrissebb kutatásából – melyben összesen 8000 diplomás pályakezdőt, közöttük 5 ezer nőt és 3 ezer férfit kérdeztek meg – kiderül, hogy a nők és a férfiak karrierelképzelései több ponton is különböznek. A két nem által preferált szakmák a megszokott sztereotípiák szerint alakultak: a férfiak az autóipari, az olajipari, a műszaki és az informatikai vállalatok iránt, míg a nők a kozmetikai és háztartási cikkek, az élelmiszeripar és a lakberendezés területe iránt érdeklődnek. A megkérdezett nők – akik egyébként némileg tudatosabbak az őket érdeklő szakmák kiválasztásánál – nagyobb arányban jelölték meg az adminisztratív és humánerőforrás-menedzsment, illetve a marketing- és PR-szakmákat, és jóval kisebb arányban a műszaki és termelési területet. Férfi társaik épp ellenkezőleg gondolkoznak: ők sokkal inkább informatikai és műszaki területen helyezkednének el, míg jóval kevésbé tudják magukat elképzelni az adminisztráció, a HR és a vendéglátás területén. A friss diplomások által legvonzóbbnak ítélt vállalatok listája így nem meglepő: a gyengébbik nem képviselői legszívesebben a Nestlénél, a L’Orealnál, az IKEA-nál, a dm-nél vagy a Coca-Colánál helyezkedne el, míg a férfiak az Audit, a Mercedest, Boscht, a MOL-t és az IBM-et választanák első munkahelyüknek.

A nők 164 ezer forintot szeretnének keresni

Hol szeretnének dolgozni a legtöbben - a legvonzóbb vállalatok listájaA kutatásból kiderül az is, hogy a nők számára kevésbé motiváló tényező mások vezetése, míg a férfiak számára ez fontos szempont a hosszú távú választásnál. A fizetési elvárások is eltérőek nemenként: a férfiak átlagosan 201 ezer forintot, míg a nők 164 ezer forintot szeretnének keresni. Érdekes, hogy eltérnek az álláskeresési szokások is, hogy ki honnan tájékozódik az álláslehetőségekről: a nők az átlagosnál is jobban hagyatkoznak az internetes álláskereső portálokra, de jobban szeretik böngészni a vállalatok karrieroldalait, az álláshirdetéseket, és személyes ismeretségeikre – legyen az akár barát, családtag – is nagyobb mértékben hagyatkoznak, míg gyakrabban fordul meg a fejükben az is, hogy munkaügyi központokhoz forduljanak. Az állásvadászat során a férfiak sokkal inkább támaszkodnak az egyetemen vagy főiskolán hallottakra – legyen az egy professzor előadása vagy céges prezentáció, de az állásbörzéket is jobban kedvelik, mint női végzős társaik.

A Figyelő a fentieken kívül részletesen foglalkozik a pályakezdők aktuális problémaival, lehetőségeivel és hasznos tanácsokkal látja el a most „útra indulókat”, de a munkáltatóknak is hasznos információkat nyújt a friss diplomások elvárásaival, karrierépítési elképzeléseivel kapcsolatban.

KarrierStart Top Vállalatok 2011 – a nyolc legnépszerűbb szakma nyertes vállalatai

Hol szeretnének dolgozni a legtöbben - a legvonzóbb vállalatok listájaEgészségügy – Teva Gyógyszergyár Zrt.
Értékesítés – Coca-Cola
Informatika – Hewlett Packard Magyarország Kft.
Könyvvizsgálat, adótanácsadás – Ernst & Young Tanácsadó Kft.
Logisztika – Audi Hungaria Motor Kft.
Marketing – Coca–Cola
Műszaki – Bosch-csoport Magyarország
Pénzügy – MOL Magyarország

Legvonzóbb Vállalatok 2011

1.    Audi Hungária Motor Kft.
2.    MOL Magyarország
3.    Nestlé Hungária Kft.
4.    L’Oreal
5.    Mercedes

                                                     

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top